Tuesday, September 7, 2010

Episode 20 - Sinetron Cinta Kirana pada 7 September 2010 di Astro Ria setiap hari Isnin - Jumaat pada jam 6.30 petang


Sinetron Cinta Kirana Setiap Hari Isnin - Jumaat pada jam 6.30 malam - 7.30 malam di Astro Ria

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 1 - 50

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 51 - 78

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 91 - 93 (Episode Akhir)

Pelakon/PemainSynopsis

It begins when Sita met her long separated ex-boyfriend, Rama. The two folks agreed to pass their love that used to fail, onto their grand children. Sita was happy and imagined a better life for Kirana, her granddaughter. So does Rama for his grandson, Galang. Kirana and Galang that used to quarrel ended up falling in love.

Disaster comes when Rama and Galang got into an accident. Rama passed away, while Galang’s body was never found. Kirana became the back-bone of the family. She then met Evandra, a publishing boss that hates women. Evandra changed because of Kirana and grew to like her; meanwhile, Kirana’s love is only for Galang. One day, Galang returned but as Mischa, Galang’s twin. He did this as he could not bear to leave Renata who helped him from the accident.

Galang was happy that Kirana took care of the family, but he was shattered as he couldn’t return his love to Kirana, Kirana was hurt, Galang was hurt even more.

Berawal dari perjumpaan kembali antara Sita dengan mantan kekasihnya, Rama, yang dulu terpisah, pasangan jompo ini sepakat menyambung tali jodoh mereka yang dulu gagal ke cucu masing-masing. Sita bahagia dan membayangkan kehidupan Kirana, cucunya, bakal membaik seperti harapannya. Begitu pula harapan Rama terhadap cucunya, Galang. Kirana dan Galang yang tadinya sering bertengkar, akhirnya saling jatuh cinta.

Musibah datang ketika Rama dan Galang mengalami kecelakaan. Rama meninggal dan mayat Galang tak ditemukan. Akhirnya Kirana menjadi tulang punggung keluarga. Ia kemudian bertemu Evandra, bos penerbitan yang benci perempuan. Karena Kirana, Evandra berubah dan mulai menyukai Kirana, namun cinta Kirana hanya untuk Galang. Suatu hari tiba-tiba Galang muncul lagi, tapi dia mengaku sebagai Mischa, adik kembar Galang. Dia sengaja melakukan hal itu karena tidak tega meninggalkan Renata yang telah menolongnya dari kecelakaan tempo hari.

Galang bahagia Kirana menjaga keluarganya, namun juga hancur karena mustahil mengembalikan cintanya untuk Kirana. Kirana terluka, Galang lebih terluka.
source: http://www.mdentertainment.net/

Sambungan sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 20 - 21

Di rumah Shopia, saat Sofia tak di rumah, Anwar menggoda Kirana. Kirana berusaha menghindar tapi Anwar terus memaksa. Kirana lalu menelepon Baim tapi tetap tak diangkat. Saat bersamaan Surti mengantarkan handphone Baim ke bengkel. Saat melihat misscalled dari Kirana, Baim langsung menelepon Kirana. Sial, Anwar diam-diam mematikan suara HP Kirana sehingga Kirana tak mendengar panggilan Baim. Baim yang panik langsung mendatangi rumah Sofia.

Sementara Anwar berhasil menjebak Kirana. Anwar hampir memperkosa Kirana. Saat itulah, Raka datang dan berhasil menolong Kirana. Raka menarik Kirana keluar dari rumah Anwar. Baju Kirana tampak compang-camping. Tepat saat itu Baim datang dan mengira Raka lah yang mau memperkosa Kirana. Baim emosi dan langsung menghajar Raka. Kirana membela Raka. Baim shock!

Baim terkejut melihat Kirana melindungi Raka. Kirana lalu menjelaskan kalau Baim salah paham. Raka bukanlah orang yang menyerangnya melainkan penolongnya. Baim terkejut. Baim lalu mengantar Kirana pulang. Kirana yang tidak ingin membuat kedua neneknya khawatir, berusaha menutupi kejadian yang menimpanya.

Karena pulang dengan luka-luka di wajahnya, Linda merasa cemas dengan keadaan Raka. Tapi Raka tidak mau bercerita apapun pada Linda. Anwar yang merasa dianiaya, melaporkan Raka ke Polisi. Raka ditangkap. Linda yang akhirnya tau alasan penangkapan Raka, merasa terkejut.

Untuk membebaskan Raka dari tuduhan, Linda terpaksa menemui Kirana untuk dijadikan saksi. Kirana bersedia. Raka akhirnya dibebaskan. Sebelum pulang, Linda menghina Kirana dan memintanya untuk tak lagi mendekati Raka. Kirana balik marah dan berkata, kalau Raka-lah yang selama ini menganggunya. Raka yang mendengar semua ini marah pada Linda. Raka lalu memutuskan untuk pergi dari rumah. Linda shock.


Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 20 Part 1

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 20 Part 2

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 20 Part 3

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 20 Part 4

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 20 Part 5Episode 20 bermula dengan menceritakan Kirana berasa lega apabila Rangga dapat menjumpainya. Rangga fikirkan papanya juga ikut bermain bersama mereka. Anwar cuba menggoda Kirana. Kirana cuba untuk menjauhkan diri daripadanya tetapi Anwar terus memaksa. Kirana cuba menelefon Baim tetapi Baim tidak terima sms mahu pun panggilan daripada Kirana kerana telefon bimbitnya tertinggal di rumah.

Surti memperkenalkan seorang gadis bernama Aishah kepada Baim di bengkel.


Surti: Ini Aishah, ini kawan mak masa zaman mak menjadi penyanyi pentas. Tolonglah dia, dia belum kerja. Kau boleh beri dia kerja di sini kan?
Hasrun: Boleh, mak cik, boleh.
Surti: Mak cik tanya Baim bukan kau.
Baim: Kerja apa, mak? Di sini tak ada kerja untuk perempuan.
Hasrun: Kirana juga perempuan. Dia boleh pun kerja di bengkel.
Baim: Tapi kan Kirana itu...
Hasrun: Tenang saja, Baim. Ini Nasrun. Kalau Aisaha tak boleh buat kerja biar Nasrun yang ajar. Betul tak Aishah?
Aishah cuma tersenyum mendengar apa yang dikatakan Nasrun.
Surti: Mak cik tanya Baim bukan kau.
Hasrun: Mak cik, saya asyik salah saja dengan mak cik ini. Niat saya kan baik, mak cik.
Surti: Ya, Baim, tolong Aishah. Kasihan dia.

Akhirnya Baim setuju untuk menolong Aishah. Aishah berterima kasih pada Baim. Surti memberi telefon bimbit Baim yang telah dia tertinggal di rumah. Ibunya memberitahu Baim terdapat banyak panggilan yang tidak terjawab. Baim mendapat tahu dia mempunyai sebanyak 13 panggilan Kirana yang tak terjawab dan satu sms daripada Kirana juga:

"Baim, tolong aku, Raka mengekori aku"

Baim cuba membuat panggilan kepada Kirana tetapi Anwar mematikan suara telefon bimbit Kirana menyebabkan Kirana tidak mendengar panggilan daripada Baim. Baim khuatir sesuatu akan berlaku pada Kirana lalu dia meminta alamat rumah daripada Ibu Sita di mana tempat Kirana bekerja.


Raka yang menunggu Kirana keluar berkata pada dirinya:

Raka: Dah waktu begini pun Kirana belum keluar lagi.(Raka terus menunggu)
Kirana: Semua dah cantik. Sekejap lagi mama pulang, kalian belajar ya?
Mimi: Kenapa kakak tak tukar baju?
Rangga: Nanti Kakak Kirana sakit.
Kirana: Tak mengapa lah. Kak Kirana kuat macam Gatot Kaca.
Mimi: Ya lah kak. Nanti kakak sakit. Kalau sakit tak boleh main dengan kami lagi.
Kirana: Baiklah macam ini saja. Sekarang kakak keringkan baju dan kalian tunggu di luar, main-main dulu. Tapi ingat jangan main sehingga kotor.

Anwar muncul dan dia cuba memperkosa Kirana. Raka yang mendengar jeritan Kirana meminta tolong terus masuk ke rumah Anwar dan dia memukul Anwar. Situasi yang begitu mencemaskan. Mujur Raka tiba pada waktunya untuk menolong Kirana. Tanpa pertolongan Raka tidak tahu apa yang akan berlaku pada Kirana.
Baim tiba di pada waktu itu dan dia menyangka Raka yang berlaku tidak sopan terhadap Kirana lalu dia memukul Raka.

Kirana: Baim, Baim... berhenti.


Baim terkejut apabila Kirana cuba melindungi Raka. Kirana menjelaskan keadaan yang sebenarnya berlaku pada Baim bahawa Raka menolongnya daripada suami Ibu Sofia. Baim rasa bersalah kerana telah memukul Raka dan dia meminta maaf daripada Raka. Raka tidak salahkan Baim kerana dia tidak mengetahui hal sebenar. Oleh itu adalah wajar dia marah pada Raka. Apabila Raka ingin menghantar Kirana pulang, Kirana menolak dan berkata dia akan pulang bersama-sama Baim.


Sebelum Raka pulang, Kirana mengucapkan terima kasih pada Raka. Raka gembira Kirana tidak marahkan dia lagi.


Raka membuat laporan polis tentang kejadian yang menimpa Kirana tetapi pihak polis memberitahu Raka bahawa dalam kes seperti itu, mangsa yang perlu buat laporan.

Raka: Apa bapak fikir ada mangsa perkosa yang nak buat laporan polis? Saya ada di sana. Saya nampak Anwar cuba memperkosa Kirana. Saya saksinya. Jadi saya mohon bapak dakwa segera orang itu.


Raka: Bapak lihat.


Ini luka yang saya alami semasa saya cuba menyelamatkan Kirana. Anwar tu bahaya orangnya. Bapak harus segera dakwa dia. Bukan cuma Kirana, orang lain juga boleh jadi mangsa Anwar.
Polis: Baiklah kalau begitu.Baim: Kirana, tadi aku dah telefon nenek. Dia dah tahu yang kau ada di sini. Aku rasa bersalah kerana telah menuduh Raka. Kalau dia tak ada, tak tahulah apa yang akan terjadi. Tapi memangnya apa dia buat di tempat kau bekerja?
Surti: Kau jangan banyak tanya lagi. Biar Kirana tenang dulu.


Linda cemas melihat keadaan Raka.
Linda: Raka, kamu kenapa, sayang? Kau bergaduh? Dengan siapa? Di mana? Sekarang kita pergi ke doktor ya? (towards the shinystar)
Raka: Tak usah ma. Saya tak apa-apa. Saya nak ke kamar.
Imbas kembali sewaktu Baim memukul Raka. Raka hairan kenapa Baim begitu ambil berat tentang Kirana. Siapakah agaknya Baim dan apa hubungannya dengan Kirana, Raka tanya pada dirinya.

Baim menghantar Kirana pulang. Nenek Sita buka pintu dan tanya Kirana kenapa dia lewat pulang. Kirana meminta maaf daripada neneknya. Kirana yang tidak mahu kedua orang neneknya risau tentangnya berusaha menutupi kejadian yang telah berlaku dan dia cuma memberitahu Nenek Sita bahawa:
Kirana: Tadi aku seronok duduk di rumah Baim.
Nenek Sita: Baim, nenek minta kalau kau bawa Kirana keluar jangan balik lewat malam. Nenek Eva tak suka perempuan pulang malam-malam.
Kirana: Ini semua bukan salah Baim. Ini salah aku.
Nenek Sita: Apa pun alasannya kita menumpang di sini. KIta kena ikut peraturan di sini.


Di kamar, Kirana asyik memikirkan kejadian yang telah berlaku petang tadi. Kirana cuba melelapkan matanya dan tidak mahu berfikir apa-apa lagi.

Linda mengejutkan Raka yang sedang tidur.

Linda: Raka bangun. Mama mahu bicara.
Raka: Ada apa ma?
Linda: Semalam kamu ada masalah apa?
Raka: Nanti saya cerita. Saya masih mengantuk. Saya mahu tidur.
Linda: Raka, di luar ada polis yang menunggu kamu.


Anwar yang merasa dianiaya, melaporkan Raka ke polis hingga menyebabkan Raka ditangkap. Linda berasa terkejut apabila dia tahu kenapa Raka ditangkap.

Pihak Polis: Saudara bernama Raka?
Raka: Saya sendiri, pak.
Pihak Polis: Kami datang membawa surat perintah untuk bawa awak ke balai polis.
Raka: Balai polis? Ada apa ini pak?
Pihak Polis: Saudara kami tahan atas dakwaan penganiayaan dan cuba membunuh.
Linda: Bapak jangan cakap sebarangan. Anak saya tak mungkin buat begitu.
Pihak polis: Kami hanya jalankan tugas, bu. Semua itu atas laporan Bapak Anwar Delgado.
Raka: Jadi dia yang melaporkan saya?
Linda: Raka...
Raka: Mama tenang saja. Saya tak salah. Orang itu dah lakukan kesilapan besar dengan melaporkan saya ke polis. Semuanya pasti beres. Saya pergi dulu ya, ma.

Kedua orang nenek Kirana tanya kenapa dia masih belum pergi bekerja. Kirana memberi alasan bahawa dia tak berapa sihat dan dia minta cuti. Sita tanya kenapa dia tidak memberitahu mereka saja kalau dia kurang sihat. Nenek Aida nasihatkan Kirana berehat.

Benny memberitahu Linda bahawa Raka tidak dibenarkan pulang melainkan Kirana menjadi saksi. Kata Benny, Raka boleh dibebaskan sekiranya Kirana membuat keterangan tetapi Raka tidak mahu Kirana pergi ke situ. Raka lebih rela dipenjarakan.


Linda pergi ke rumah Hilman untuk bertemu dengan Kirana.
Eva: Ibu mahu minum apa? Biar saya sendiri siapkan minuman untuk ibu.
Linda: Tidak perlu. Tujuan saya ke sini cuma satu. Saya nak jumpa Kirana.
Hilman: Kirana? apa urusan awak dengan dia?
Linda: Sekarang juga Kirana harus ikut saya ke balai polis dan jadi saksi untuk anak saya, Raka. Anak saya, Raka telah menyelamatkan dia daripada perlakuan tidak bermoral majikannya. Disebabkan perkara itu, anak saya didakwa melakukan penganiayaan. (towards the shinystar)

Semua orang terkejut mendengar hal itu dan mereka tidak percaya dengan apa yang didengar mereka. (Nenek Aida faham kenapa Kirana tidak mahu pergi bekerja)Hilman tanya pada Linda adakah itu semua salah faham saja kerana Kirana baik-baik saja. Kirana memberitahu mereka apa yang dikatakan Linda semuanya benar.

Kirana: Saya akan ikut ke balai polis dan beri keterangan untuk anak ibu.

Raka akhirnya dibebaskan setelah Kirana menjadi saksi dan membuat keterangan polis. Sebelum pulang, Linda memanggil Kirana:

Linda: Kirana, tunggu. Awak memang membebaskan anak saya daripada dakwaan. Tapi kamu sedar kan semua ini terjadi kerana kamu. Saya telah minta awak jauhi anak saya tetapi awak terus dekati dia. Malah awak libatkan dia dalam masalah seperti ini. Kalau memang awak nak memeras harta kekayaaan anak saya, saya ingatkan yang saya tak akan berdiam diri dan membiarkan awak melakukan hal ini.Kirana: Saya sama sekali tak peduli dengan status dan kekayaan anak ibu. Saya memang miskin tetapi saya ada harga diri. Jadi jangan pernah menghina saya. Satu lagi saya tak pernah mendekati anak ibu. Raka yang terus menganggu saya.


Sekarang ibu fikir saja, kenapa dia tiba-tiba bisa ada di tempat kerja saya. Ibu akan tahu sendiri jawapannya. Saya minta diri.

sumber: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada
http://www.mdentertainment.net/
Astro Ria 104
http://www.indosiar.com/
http://id.wikipedia.org/
sebuahkisah Channel
dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

Episode 53 - Sinetron Alisa (124 Episode) pada 7 September 2010 setiap hari Isnin - Khamis pukul 2.00 petang di TV3


Sinetron Alisa mula menemui penonton di TV3 pada 8 Jun 2010 setiap hari Isnin - Khamis pada pukul 2.00 petang

Sila klik di sini untuk mengikuti kisah sinetron Alisa mulai Episode 1

Pemain

* Alyssa Soebandono
* Christian Sugiono
* Nia Ramadhani
* Ali Syakieb
* Marcel Chandrawinata
* Didi Riyadi
* Farish
* Hanna Hasyim
* Riyanto RA.
* Frans Tumbuan
* Shinta Muin
* Ana Pinem
* Ivanka Suwandhi
* Donna Harun
* Cindy Fatika Sari
* Adjie Pangestu
* Rima Melati
* Leuvenia Fernanda


Sinopsis sinetron Alisa

Alisa (ALYSSA SOEBANDONO) dan Evan (CHRISTIAN SUGIONO) bertemu dalam situasi yang tidak menyenangkan. Alisa yang bekerja sebagai SPG minuman menabrak Evan hingga jatuh saat mengejar pencuri dagangannya. Evan marah besar karena jasnya menjadi kotor, padahal saat itu ia sedang bergegas menemui klien incarannya.

Namun takdir mempertemukan mereka kembali. Ternyata Alisa kemudian menjadi salah satu mahasiswa bimbingan Evan. Karena kesan awal yang sudah menyimpan amarah satu sama lain, maka mereka selalu bertengkar dan berdebat sengit. Alisa tidak suka dengan sikap Evan yang angkuh, sok playboy, mengajar malas-malasan, kasar dan meremehkan orang miskin. Sementara Evan tidak suka sikap Alisa yang sok pintar, sok punya harga diri, membangkang, tidak menghormatinya dan sering mempermalukannya di kelas.

Alisa adalah gadis sederhana yang harus bekerja macam-macam untuk membiayai hidup sehari-hari juga pengobatan ayahnya. Salah satunya, Alisa bekerja menjadi tukang cuci bajunya Natasha (NIA RAMADANI), yang ternyata adalah pacar nomor satu Evan diantara sekian banyak wanita yang mengelilingi Evan.

Setelah melalui lika-liku permusuhan yang panjang, Evan dan Alisa akhirnya sama-sama tak bisa mengingkari suara hati mereka yang paling dalam, dimana sebenarnya mereka saling menyukai satu sama lain. Mereka pun menjalin hubungan hingga akhirnya bersiap menuju ke pelaminan.

Tapi kemudian pernikahan mereka digagalkan oleh kenyataan bahwa keduanya adalah bersaudara. Alisa ternyata adalah putri dari perselingkuhan Henri, ayah Evan. Mereka berdua pun sama-sama terpukul menerima kenyataan ini.

Bagaimana kelanjutan kisah cinta mereka?.. akankan Alisa dan Evan bersatu?.. atau apakah mereka akan kembali pada kehidupan dan pasangannya masing-masing?

Sambungan kisah sinetron Alisa Episode 53

Sambungan kisah sinetron Alisa Episode 53 Part 1

Sambungan kisah sinetron Alisa Episode 53 Part 2

Sambungan kisah sinetron Alisa Episode 53 Part 3

Sambungan kisah sinetron Alisa Episode 53 Part 4sumber: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada
http://www.sinemart.com/
http://www.rcti.tv/
TV3
Msyiwenn Channel
source: By Bluedolphin
dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

Episode 19 - Sinetron Cinta Kirana pada 6 September 2010 di Astro Ria setiap hari Isnin - Jumaat pada jam 6.30 petang


Sinetron Cinta Kirana Setiap Hari Isnin - Jumaat pada jam 6.30 malam - 7.30 malam di Astro Ria

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 1 - 50

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 51 - 78

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 91 - 93 (Episode Akhir)

Pelakon/PemainSynopsis

It begins when Sita met her long separated ex-boyfriend, Rama. The two folks agreed to pass their love that used to fail, onto their grand children. Sita was happy and imagined a better life for Kirana, her granddaughter. So does Rama for his grandson, Galang. Kirana and Galang that used to quarrel ended up falling in love.

Disaster comes when Rama and Galang got into an accident. Rama passed away, while Galang’s body was never found. Kirana became the back-bone of the family. She then met Evandra, a publishing boss that hates women. Evandra changed because of Kirana and grew to like her; meanwhile, Kirana’s love is only for Galang. One day, Galang returned but as Mischa, Galang’s twin. He did this as he could not bear to leave Renata who helped him from the accident.

Galang was happy that Kirana took care of the family, but he was shattered as he couldn’t return his love to Kirana, Kirana was hurt, Galang was hurt even more.

Berawal dari perjumpaan kembali antara Sita dengan mantan kekasihnya, Rama, yang dulu terpisah, pasangan jompo ini sepakat menyambung tali jodoh mereka yang dulu gagal ke cucu masing-masing. Sita bahagia dan membayangkan kehidupan Kirana, cucunya, bakal membaik seperti harapannya. Begitu pula harapan Rama terhadap cucunya, Galang. Kirana dan Galang yang tadinya sering bertengkar, akhirnya saling jatuh cinta.

Musibah datang ketika Rama dan Galang mengalami kecelakaan. Rama meninggal dan mayat Galang tak ditemukan. Akhirnya Kirana menjadi tulang punggung keluarga. Ia kemudian bertemu Evandra, bos penerbitan yang benci perempuan. Karena Kirana, Evandra berubah dan mulai menyukai Kirana, namun cinta Kirana hanya untuk Galang. Suatu hari tiba-tiba Galang muncul lagi, tapi dia mengaku sebagai Mischa, adik kembar Galang. Dia sengaja melakukan hal itu karena tidak tega meninggalkan Renata yang telah menolongnya dari kecelakaan tempo hari.

Galang bahagia Kirana menjaga keluarganya, namun juga hancur karena mustahil mengembalikan cintanya untuk Kirana. Kirana terluka, Galang lebih terluka.
source: http://www.mdentertainment.net/


Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 19 Part 1

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 19 Part 2

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 19 Part 3

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 19 Part 4

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 19 Part 5

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 19 Part 6

Sambungan sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 19 pada 6 September 2010 yang telah disiarkan di Astro Ria


Kisah Cinta Kirana Episode 19 bermula dengan menceritakan Benny menelefon Raka memberitahunya Linda meminta Benny menghentikan semua urusan yang ada hubungan dengan Raka.Raka minta Benny meneruskan tugasnya tetapi kata Benny Linda telah mengancamnya. Namun begitu Raka terus minta pertolongan Benny untuk melakukan semuanya tanpa pengetahuan Linda. Benny menurut saja.Baim pergi ke rumah Hilman untuk melawat Kirana tetapi dilarang oleh Eva. Kata Eva Baim tiada sopan-santun langsung. (towards the shinystar)

Eva: Ini kan masih pagi. Bukan waktunya mengunjungi pacar.
Baim: Maaf bu, saya cuma...
Eva: Cuma apa? Di kampung kamu, kamu boleh mengunjungi pacar kamu itu kapan saja kamu mahu. Tapi di rumah ini maaf, peraturannya beda. Rumah ini rumah terhormat, yang tingggal di sini juga orang-orang berada. Jadi kamu, kamu orang kampung nggak boleh sering-sering datang ke sini. Mengerti kah sih? Jadi sekarang lebih baik kamu pergi. Pergi dari rumah ini. Kalau ramai orang kampung di rumah ini, udara jadi tak sihat. Dada saya sesak, pergi.
Baim: Baiklah kalau saya kurang sopan, saya minta maaf. (Baim meninggalkan rumah Hilman dengan hati kecewa kerana tidak dapat bertemu dengan Kirana. Opi nampak semua itu tetapi cuma dapat berdiam diri saja) - towards the shinystar

Sayang tadi kau nampak kan. Mommy dah cakap dengan kekasih Kirana itu. Kau dengar sendiri kan? Sekarang kau tak perlu risau tentang budak itu kerana budak itu pasti tinggalkan Kirana.


Baim: Jadi saya tak boleh sering jumpa Kirana. (Dengan kecewa Baim kata mungkin dia memang tidak boleh bertemu dengan Kirana). Lagipun kalau aku pergi, aku cuma akan menyusahkan dia.


Opi menolong Kirana membuat kerja rumah. Opi mop lantai dan Kirana lap cermin. Eva nampak dan dia tidak menyukainya lalu dia menegur anaknya kenapa dia menolong Kirana. Eva beritahu Opi dia bukan pembantu tetapi tuan rumah di rumah itu. Eva tanya Opi adakah dia diancam Kirana tetapi Opi menerangkan pada mommynya bahawa Kirana tidak mengancamnya malah dia telah ditolong Kirana waktu dia diserang samseng. Eva terkejut mendengar penjelasan daripada Opi. Oleh itu Opi akan menjadi teman Kirana mulai masa itu dan dia tidak mahu lagi berbuat jahat pada Kirana. Eva mengadu pada suaminya tentang hal itu. Hilman gembira melihat perubahan pada Opi dan dia setuju dengan cakap Opi. Eva terpaksa berdiam diri dan tak dapat berkata apa-apa lagi. (towards the shinystar)

Opi memberitahu Kirana bahawa Baim telah datang ke rumah mereka untuk bertemu dengan Kirana tetapi telah dihalau oleh mommynya. Opi meminta maaf pada Kirana kerana dia tidak dapat menghalang mommynya mommynya memarahi Baim.(towards the shinystar)

Kirana pergi menemui Baim di bengkel tetapi menurut Pak Tejo Baim sedang bercuti. Pak Tejo kata kebelakangan ini Baim suka termenung sehingga menyebabkan tangannya luka kerana tidak dapat tumpukan perhatian. Mungkin dia mempunyai masalah yang besar. Kirana risaukan keadaan Baim. Setelah Kirana meninggalkan bengkel, Pak Tejo berkata pada dirinya: Seandainya saya mempunyai kisah cinta seperti mereka, alangkah indahnya. Bila Surti mahu mengambil berat tentang aku?


Baim: Kirana, kenapa kau ke sini?
Kirana: (berlinangan air mata) Aku nak cakap dengan kau.
Baim: Nanti sajalah. Saya nak balik ke bengkel. Nanti Pak Tejo marah.
Kirana: Bukan kah kau dapat cuti daripada Pak Tejo? Baim, kenapa kau menghindarkan diri daripada aku. Adakah sebab kata-kataku pada kau? Baim, kenapa kita tak boleh macam dulu lagi. Dulu aku selalu cerita semua pada kau... cakap apa-apa saja. Aku sayang pada kau, Baim. Dan aku tak mahu kehilangan orang yang aku sayang lagi. Jadi, tolong jangan hukum aku begini lagi, Baim. Aku tak kuat.


Baim kemudian minta maaf pada Kirana telah melayan dia begitu. "Aku janji aku tak akan jadi macam ini lagi. Aku janji aku akan jadi Baim yang dulu. Aku juga berjanji tidak akan membiarkan kau nangis lagi." begitulah kata-kata Baim pada Kirana.


Kirana: Kalau kau tak nak saya nangis lagi tolong jangan hindari aku, Baim.

Kirana: Kau ni cengeng! Kau juga menangis.
Baim: Kau juga cengeng. Tak kan samseng menangis.
Kirana: Maafkan Ibu Eva ya, tentu kata-katanya tadi buat kau sakit.
Baim: Tak apa Kirana. Kalau wanita jahat macam dia tu aku tak takut, kau jangan risau.


Riana pergi menemui Eva dan mengadu tentang Kirana pada Eva. Setelah Kirana pulang, Eva menegur Kirana.


Eva: Kirana, beritahu lelaki kaya kau itu. Jangan buat kecoh lagi di rumah ini. Saya tak mahu ya, nanti ada polis atau pihak mahkamah datang ke sini. Mahu diletak mana muka saya?
Kirana: Jadi tadi Riana datang ke sini?
Eva: Ya, dia bercerita panjang lebar. Jadi beritahu lelaki kaya kau itu supaya tidak menganggu kedamaian yang ada di rumah ini. Mengerti?


Kirana menelefon Raka. Katanya pada Raka:

Kirana: Aku dah beritahu kau. Jangan ganggu kehidupan aku lagi. Kenapa kau tak nak dengar cakap aku?
Raka: Kirana?
Kirana: Apa pun yang kau buat, kau tak akan tebus kesalahan kau. Kau tak akan kembalikan semuanya yang telah kau ambil dari kehidupan aku. Jadi sekarang aku minta, tolong jangan ganggu kehidupan aku lagi. Mengerti?
Raka: Kirana?


Setelah itu Raka menelefon Pak Lukman.

Raka: Hello Pak Lukman, tolong tarik semula semua saman ke atas Riana sekarang juga. Bapak tak perlu tahu alasan saya. Ikut saja arahan saya.Kirana mimpikan Galang tanya di mana cincin pertunangan mereka. Kirana terjaga dan terus mencari cincin itu tetapi dia tidak berjaya menemuinya. Kirana menangis kesediahn dan dia dengan sedih memberitahu Nenek Sita dan Nenek Aida cincinnya hilang sewaktu dia buka cincin itu dan simpan agar cincin itu tidak hilang. Tetapi sekarang dia lupa di mana dia letak cincin itu.

Kirana: Kalau saya tak mimpikan Galang, mungkin saya dah lupa tentang cincin itu. Aku jahat.
Nenek Aida: Kirana, dengar cakap nenek sayang. Cincin itu hilang maknanya kau kena teruskan hidup kau.
Kirana: Maksud nenek?
Aida: Kamu tak boleh ingat Galang.
Kirana: Tidak, saya tak boleh lupakan Galang. Aku tak mahu melupakan Galang.
Kirana: Saya amat menyayangi dia. Saya tak mahu melupakan dia. Aku meyayangi Galang.
Sita: Sudahlah, Kirana.
(Sita dan Aida turut sedih melihat keadaan Kirana)

Raka yang masih rasa bersalah dengan secara diam-diam dia pergi ke rumah Hilman dan melindungi Kirana dari jauh. Raka tertidur kerana keletihan.


Pada keesokan harinya, samseng-samseng yang pernah datang kembali lagi dan mengawasi rumah Pak Hilman. Apabila Kirana muncul dari rumah itu, mereka ingin membalas dendam dan cuba mengheret Kirana pergi tetapi mujur pada waktu itu Raka terjaga dan dia menolong Kirana memukul samseng-samseng itu.
Raka: Kirana, kau tak apa-apa?
Kirana: Kau ekori aku?
Raka: Aku tak maksud begitu. Aku cuma mahu...
Kirana: kau ni sakit,tahu tak?Aku dah cakap jangan ganggu hidup aku.

Raka kata pada Kirana dia boleh menghinanya tetapi dia minta Kirana beri dia peluang untuk tebus kesalahannya. Tetapi Kirana tidak menghiraukan Raka dan terus meninggalkannya di situ. Opi yang terdengar perbualan mereka menjelaskan pada Raka betapa jahatnya samseng-samseng itu pada dirinya dan Kirana. Opi juga kata:

Opi: Aku pernah pinjam duit dengan samseng-samseng itu. Sekarang mereka terus peras duit daripada aku. Kalau aku tak berikan, mereka akan kerjakan Opi.
Raka: Kau jangan risau. Beritahu saja siapa nama mereka dan di mana mereka tinggal. Aku akan pastikan mereka tak akan ganggu kau dan Kirana lagi.
Opi: Serius?
Raka:


Selepas itu Raka meminta Benny untuk melindungi Kirana daripada samseng-samseng itu.

Benny: Ya, Mas Raka.
Raka: Helo Pak Benny. Saya ingin bapak bereskan beberapa orang.
Benny: Mas nak mereka masukkan ke rumah sakit atau ke penjara?
Raka: Buat mereka serik saja supaya mereka tak ganggu Kirana lagi.
Benny: Beres mas, tenang saja, mas.

Raka pada Opi: Aku jamin mereka tak akan ganggu kau dan Kirana lagi.
Opi mengucapkan terima kasih pada Raka kerana telah menolongnya menyelesaikan hal ini.

Kirana yang masih belum puas hati tentang Raka yang telah ekorinya hingga sampai ke rumah Hilman lalu menelefon Baim tentang Raka tetapi Kirana tidak berjaya menghubungi Baim kerana telefon tidak aktif. Oleh itu Kirana sms Baim saja.

sms: "Baim, tolong aku. Raka mengekori aku".

Apabilah Raka sampai di rumah, Linda tanya Raka pulang dari mana.

Raka: Selamat pagi, mama.
Linda: Raka, jawab mama.
Raka: Ma, mulakan pagi dengan senyuman.
Linda: Kau dari mana? Kenapa kau masih pakai baju semalam? Kau jangan buat mama malu.
Raka: Ma, saya lapar ni. Mama sudah makan?
Linda: Kalau kau bukan anak tunggal mama....
Raka: Mama dah pasti dah buang Raka, betul kan? Tapi saya tetap sayang pada mama. Udah, sekarang mama teman saya makan ya.


Kirana bermain permainan "Hide and Sick" dengan Mimi dan adiknya.


Anuar: Kak Kirana yang cantik meyorok di sini, ya. Saya boleh ikut sembunyi di sini kan?
Kirana cuba melepaskan diri dan pergi dari situ tetapi dihalang oleh Anuar. Kirana bimbang sesuatu yang tidak diingini akan berlaku.

Anuar: Kamu cantik sekali, Kirana. Saya tak hairan kalau Galang yang kaya-raya itu melutut pada kau.
Kirana: Bapak mahu apa? Saya di sini bekerja, bapak. Saya nak jaga anak-anak bapak.


Anuar: Iya, saya juga disuruh sama istri saya untuk menjaga anak-anak. Tolong awak.Jangan lupa untuk mengikuti Episode seterusnya bersama shinystar pada waktu yang sama, Episode 20. Apakah agaknya yang akan berlaku pada Kirana. Sempatkah Raka atau Baim menolong Kirana? Kisahnya bersambung pada 7 September 2010 di Astro Ria jam 6.30 petang - 7.30 petang. Cinta Kirana merupakan sinetron kesukaan shinystar.sumber: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada
http://www.mdentertainment.net/
Astro Ria 104
http://www.indosiar.com/
http://id.wikipedia.org/
sebuahkisah Channel
dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

Online Visitors

Thank you for dropping by