Friday, January 1, 2010

EPISODE 12 - SINOPSIS SINETRON TASBIH CINTA PADA 31 DISEMBER 2009 PUKUL 2.00 PETANG DI TV3 - Laudya Chintya Bella sebagai Bella


Sinopsis Tasbih Cinta Episod 12 dalam slot sinetron TV3 pada 31 Disember 2009

Sila klik di sini untuk mengikuti sambungan sinopsis sinetron Tasbih Cinta Episode 9 pada 28 Disember 2009

Sila klik di sini untuk mengikuti sambungan sinopsis sinetron Tasbih Cinta Episode 10 pada 29 Disember 2009

Sila klik di sini untuk mengikuti sambungan sinopsis sinetron Tasbih Cinta Episode 11 pada 30 Disember 2009

Sinetron: Tasbih Cinta
Terbitan: MD Entertainment
Lagu Pembukaan Tema: Menyesal oleh Ressa Herlambang
Penutup Tema: Menyesal oleh Ressa Herlambang
Jumlah episode: 105


Dibintangi oleh:

Laudya Chintya Bella sebagai Bella
Andrew Andika sebagai Jo
Bayu Kusuma Negara sebagai Rafi
Helsi Herlinda
Dicky Chandra
Nella Anne
Benny Ruswandi
Nenny Triana
Alessia Cestaro
Bobby Rakhman sebagai Elsye

**********************************************************************


Video klip Menyesal (Lagu Tema OST Tasbih Cinta) - Ressa Herlambang


Pembukaan Tema Tasbih Cinta/Opening Theme Song Tasbih Cinta


Lirik Lagu Menyesal (Lagu Tema Tasbih Cinta) - Ressa Herlambang

semula ku tak yakin
kau lakukan ini padaku
meski di hati merasa
kau berubah saat kau mengenal dia

reff:

bila cinta tak lagi untukku
bila hati tak lagi padaku
mengapa harus dia yang merebut dirimu

bila aku tak baik untukmu
dan bila dia bahagia dirimu
aku kan pergi meski hati tak akan rela

* terkadang ku menyesal
mengapa ku kenalkan dia padamu

repeat reff [2x]
repeat *

**********************************************************************
Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 12 pada 31 Disember 2009


Elyse pergi ke rumah ibu bapa Bella. Supri fikirkan dia ingin menemui Bella tetapi menurut Elyse dia ke sana untuk mengajak Lina jalan-jalan.
Juleha gembira Elyse bercadang untuk bawa Lina keluar bersamanya kerana katanya semenjak Bella mula bekerja, Lina tidak senang duduk dan Juleha jadi kusut melihat anaknya begitu.

Supri: Jika Lena merajuk susah untuk suruhnya bertenang. Bella saja yang dapat memujuknya. Lina mewarisi sikap buruk ibunya.Mendengar apa yang dikatakan Supri, Juleha pula menjawab: Saya saja yang buruk!
Elyse: Sudah, jangan kecoh, mungkin ada betulnya. Jangan kurung saja anak mak cik. Psti dia bosan. Lebih baik Elyse ajak Lina jalan-jalan.
Juleha: Baik betul, Bella.
Supri: Saya juga hairan, Bella bukan anak kandung kita tapi dia mewarisi sikap baik saya.
Juleha: Puji diri sendiri.
Jojo tanya Bella kenapa dia kelihatan takut. Bella kata sebab Jojo memandu dengan begitu laju. Kata Jojo mereka telah terlambat tetapi dia minta Bella usah khuatir kerana dia jaguh memandu.
Jojo: Orang tua kamu tak keberatan? Kalau kamu pulang nanti agak malam?
Bella: Mereka tak keberatan kerana mereka tahu saya pulang malam pasti ada kerja. Tapi adik saya cukup kecewa kerana kebelakangan ini saya jarang jumpa dia. Kalau dulu hampir setiap hari saya bersama dia.
Jojo: Saya faham perasaan kamu. Aku dan Rafi juga begitu. Kalau salah seorang daripada kami berada jauh kami pasti rindu. Begini saja, setelah kerja ini selesai, aku beri kamu cuti sehari jadi kamu boleh bersama adik kamu. Keluarga kamu pasti senang.
Bella: Terima kasih ya... Pak.. (Pak Jojo sangat baik hati. Aku bersyukur ada bos yang memahami.


Elyse mengajak Lina pergi menonton. Ada pertandingan menari. Katanya ada penari kegemarannya. Pada mulanya Lina enggan pergi tetapi (Elyse pura-pura menangis) Lina akhirnya bersetuju mengikut Elyse keluar.


Bella: Apa yang telah berlaku pada kereta ini, Pak? Apa yang boleh saya bantu?
Jojo: Tidak, Biar saya saja yang periksa. Nampaknya kereta ini rosak dan harus dibawa ke bengkel. Saya juga tidak tahu apa yang rosak. Betul cakap Rafi. Kereta ini cepat rosak. Di Jakarta tidak ada apa-apa tapi di bawa keluar kota sudah rosak.
Suara hati Bella: Jangan-jangan ini semua kerjanya Rafi. Pasti Rafi yang rosakkan kereta Pak Jojo. Tapi aku tak boleh buruk sangka.
Jojo: Masalah, kita dah lewat. Agaknya kita harus tundakan hingga hari esok dan cari hotel penginapan di sini.
Suara hati Bella: Penginapan di sini? Bererti esok aku cuma boleh pulang? Pasti bapak dan ibu marah.Jojo: Ya, Pak Budi, saya Jojo.
Pak Budi: Dah sampai Sukabumi ya Pak.


Rafi: Itukan. Apa yang ku katakan. Jojo pasti telefon.
Jojo: Pak Budi, tiba-tiba saya kereta saya rosak. Boleh awak carikan saya hotel yang terdekat di sini? Tolong tempah dua bilik untuk saya dan Bella. Malam ini kami terpaksa menginap di sini.
Pak Budi: Baik Pak. Saya akan carikan hotel yang bagus untuk bapak. Nanti kalau saya sudah dapat langsun saya akan telefon bapak.
Jojo: Terima kasih Pak Budi.
Pak Budi: Sama-sama.Rafi kepada Pak Budi: Apa yang dikatakannya?
Pak Budi: Kereta Pak Jojo rosak dan suruh tempah dua buah bilik untuk menginap malam ini.
Rafi: Saya mahu tempah satu bilik saja untuknya.
Pak Budi: Tapi Pak...


Rafi: Ikut cakap saya saja atau awak mahu saya pecat?
Pak Budi: Tidak Pak.Juleha: Kalau tahu begini saya takkan benarkan Elsye bawa dia keluar. Dari tadi saya cakap awak tak dengar? Lina belum balik lagi. Dah malam ni.
Supri: Tadi kata Elyse bawa Lina supaya segar lagi, supaya senang lagi... supaya... supaya...sekarang bising-bising.
Juleha: Saya pula disalahkan. Maksud saya biar Lina tak tertekan. Sekarang hati saya tak tenang. Baik bapak pergi cari dia. Cari dia sampai jumpa.


Jojo: Awak dah tempah hotel untuk saya dan Bella? Terima kasih. Saya langsung ke sana sekarang.
Jojo kepada Bella: Pak Budi dah tempah hotel untuk kita. Katanya hotel itu tak jauh dari sini. Kita langsung ke sana sekarang ya.. Kamu kenapa Bell? Kamu sakit?
Bella: Enggak, Pak. Soalnya saya sudah bilang sama orang tua saya kalau malam ini saya akan pulang. Saya takut banget kalau mereka akan khuatir kerana saya akan pulang esok.
Jojo: Tenang saja Bella. Nanti sampai di hotel saya akan telefon orang tua kamu dan saya akan jelaskan semuanya. Saya tak dapat telefon mereka sekarang kerana handfone bateri lemah.
Bella: Terima kasih ya Pak..


Supri: Lina, ayuh pulang..
Lina: Kejap lagi. Saya sedang gembira menonton.
Supri: Mari pulang. Kamu kan baru sembuh? Jika sakit kembali macam mana? Ayuh, pulang.
Lina: Bapak kacau sangat. Kejap lagi lah.
Supri: Ya.. besok-besok lagi menonton.
Lina: Mana ada lagi?

Juleha: Siapa lagi yang menelefon ni? Hello itu siapa?
Jojo: Hello... Ibu Juleha?
Juleha: Ini, Ibu Juleha yang cakap ni...
Jojo: Ibu Juleha ini Jojo.
Juleha: Maaf saya tak tahu Pak Jojo yang telefon. Mujur Pak Jojo telefon kita.. Bagaimana ceritanya anak kita, Bella sudah malam belum sampai rumah juga.
Jojo: Bella masih sama saya. Dia harus menemani saya untuk pertemuan pengusaha untuk acara di Sukabumi. Tapi di pertengahan jalan, kereta saya rosak dan terpaksa acara pertemuannya ditangguh sampai besok. Ibu Juleha, malam ini kami tak dapat pulang ke Jakarta dan kita harus menginap di sini. Tapi Ibu jangan khuatir, saya akan menjaga Bella dengan baik.
Juleha: Tak mengapa, yang penting Bella baik-baik saja. Mudah-mudahan ya keretanya cepat siap dibaiki. Terima kasih.Juleha: Anak kita yang satu lagi, Lina sudah pulang.
Supri: Saya telefon kamu? Bella?
Juleha: Bukan bapak. Bukan Bella yang telefon kita. Tadi, bos Bella, Pak Jojo. Keretanya rosak di tengah jalan. Sebab itu mereka terpaksa bermalam di hotel.
Lina: Bapak sama ibu biarkan Lina tidur di luar terus di hotel lagi. Giliran Lina nak tengok orang menari pun tak boleh. Bapak sama ibu keterlaluan tahu tak?
Kisahnya bersambung...

sinopsis penghujung Episode 12 sinetron Tasbih Cinta


Jojo bercadang untuk meminta papanya agar tidak memecat Bella tetapi katanya pada dirinya;

Bukan sekarang. papa pasti masih marah dan tak boleh dibawa berbincang. Terus bagaimana caranya aku nak yakinkan papa supaya Bella kembali kerja di sini. Bella itu tak salah apa-apa dan tak sepantasnya dipecat.


Ibu Sari: Rafi, baca dan belajar kertas kerja ini. Ini adalah contoh proposal yang pernah kita buat dan berjaya.
Dalam fikiran Rafi, dia tertanya pada dirinya bagaimana dia nak baca kertas kerja sebanyak itu sedangkan dia masih bingung nak menyakinkan Jojo supaya Bella boleh bekerja di situ lagi. Sekiranya Bella tidak bekerja di situ lagi semua rancangannya akan gagal.Rafi khuatir Jojo sudah tahu bahawa kejadian semalam itu adalah semua angkaranya dan pasti Jojo akan berasa sangat marah kepadanya tetapi Jojo menemui Ibu Sari untuk meminta pertolongan daripadanya. Jojo minta neneknya pujuk papanya supaya tarik balik pemecatan Bella. Rafi yang sedang mendengar perbualan Jojo dan Ibu Sari berasa lega.

Ibu Sari: Memangnya Bella salah apa?
Jojo: Ketika kami dalam perjalanan untuk menemui pengusaha Sukabumi, tidak tahu kenapa secara tiba-tiba kereta saya rosak. Jadi kami terpaksa bermalam di hotel. Disebabkan hotel bilik cuma tinggal sebuah saja, jadi Jo minta Bella tidur saja di situ dan Jo tidur dalam kereta.


Jojo: Papa tahu perkara ini dan marah pada Bella lalu memecatnya. Nenek, Bella tak bersalah Jo sendiri yang minta Bella tidur dalam bilik dan Jo tidur dalam kereta. Bagaimanapun juga Bella tu kan seorang perempuan, jadi tak mungkin kalau Jo tidur dalam bilik sementara Bella tidur dalam kereta. Nenek mesti bantu kami supaya Bella tak kan dipecat dan boleh kerja di sini lagi. Bella merupakan tulang belakang keluarganya dan dia harus biayai rawatan adiknya yang sakit. Kalau Bella tak kerja di sini dia mahu kerja di mana lagi dan bagaimana nasibnya keluarganya, nenek?
Ibu Sari: Nenek tahu, kamu tenang saja Jo. biar nanti nenek yang berbincang dengan papamu supaya Bella boleh kembali kerja di sini.


Jojo: Terima kasih ya, nenek.
Suara hati Rafi: Ternyata dugaan aku salah. Tak sangka Jojo pertahankan Bella.
Surya kepada Tari: Kamu tahu, saya sekarang sudah berhasil menyingkirkan perempuan bodoh itu daripada hidup Jojo. Saya tidak peduli apa pendapat anak saya yang penting perempuan bodoh itu harus keluar dari kehidupan Jojo.


Dia itu tidak pantas untuk Jojo. Sedikit pun tidak pantas.
Tari: Bererti sekarang masalah Bella sudah selesai, dong Mas...
Surya: ya..

Surya: Sekarang tugas kamu adalah mencari setiausaha baru untuk Jojo.
Ibu Sari: Surya, ibu sudah tahu apa yang kamu lakukan terhadap Bella.
Surya: Selayaknya dia dipecat.
Ibu Sari: Ibu minta kamu menarik keputusan kamu memecat Bella. Dan Jojo sudah menjelaskan semuanya pada Ibu.Surya: Tapi ibu..
Ibu Sari: kamu itu jangan bersikap terlalu kejam pada Bella. Dia itu tulang belakan keluarganya. Apa lagi adiknya sedang sakit dan ibu juga yakin Bella boleh jadi setiausaha yang baik. Kebelakangan ini ibu sering lihat Bella juga cukup belajar.


Rafi: Aku benar-benar tidak menyangka sekarang ini Jojo bersimpati dengan Bella.
Kiki: Bagus bukan kah itu rancanganmu?


Ibu Sari: Bagaimana Surya, kamu mahu kan ubah keputusan kamu? Atau ibu sendiri yang campur tangan.
(Dalam hati Surya, dia tidak berasa senang kerana Ibu Sari telah ikut campur urusan tersebut)
Ibu Sari: Bagaimana Surya?

Surya: Baik ibu, saya akan tarik semula keputusan saya. (Tetapi dalam hatinya sudah pasti dia tidak akan berdiam diri dengan begitu saja, Surya akan membuat hidup Bella menderita)
Episode 12 selesai di sini dan akan bersambung dalam episode seterusnya iaitu Episode 13 dalam sinetron Tasbih Cinta pada 4 Januari 2010. Jangan lupa untuk terus bersama shinystar dalam kemas kini yang akan datang... Selamat Tahun Baru 2010 daripada shinystar untuk semua.

**********************************************************************
Sambungan sinopsis sinetron Tasbih Cinta Episod 12

RAFI marah sekali karena KIKI menyangkanya suka pada BELLA. RAFI bilang kalau ia tidak suka pada BELLA karena BELLA bukan tipe cewek yang disukainya.

Sementara itu BELLA semakin dekat saja dengan JOJO. Pelan-pelan, BELLA makin menyukai JOJO. BELLA pun sering tersentuh dengan semua perhatian JOJO. Akibatnya, BELLA sering jadi salah tingkah di depan JOJO. Tapi ternyata perasaan BELLA bertepuk sebelah tangan. Karena JOJO senang-senang saja waktu akan dijodohkan oleh SARI. BELLA sedih sekali mengetahui hal itu.

Di lain sisi, RAFI kaget mengetahui perihal perjodohan JOJO karena itu akan menggagalkan rencana yang selama ini sudah dirancangnya, yaitu membuat JOJO jatuh cinta pada BELLA. RAFI pun mencari cara menggagalkan perjodohan itu, dan berusaha makin mendekatkan JOJO dan BELLA.

SARI berencana mengirim RAFI untuk menghadiri satu acara pertemuan antar para mengusaha. Tapi hal itu malah memberikan RAFI ide untuk mendekatkan JOJO dengan BELLA. Apakah yang akan dilakukan RAFI? Berhasilkah usaha RAFI?

Gambar-gambar dari petikan sinetron Tasbih Cinta Episode 12

***********************************************************************
Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 12

Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 12 Part 1

Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 12 Part 2

Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 12 Part 3


Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 12 Part 4


Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 12 Part 5


***********************************************************************
(Terima kasih dan kredit diberikan kepada MD Entertainment, http://www.indosiar.com, TV3, TV9, http://id.wikipedia.org, sayangsayangku Channel dan semua sumber atas maklumat dan gambar Tasbih Cinta)

Online Visitors

Thank you for dropping by