Thursday, February 21, 2013

Sinopsis Episode 54 (21 Februari 2013) - Sinetron Aliya menemui penonton di Slot Sinetron TV3 pada 21 November 2012 jam 2.00 petang setiap Isnin - Khamis


Pemain Sinetron Aliya

Dea Annisa sebagai Aliya
Irwansyah sebagai Gilang/Galang
Billy Davidson sebagai Faris
Afifa Syahira sebagai Marina
Gege Elisa sebagai Gisha
Marchia Caroline sebagai Bu Mutia
Primus Yustisio sebagai Pak Hendry
Shandy Isabella sebagai Dita
Jihan Fahira sebagai Shinta
Restu Sinaga sebagai Wisnu
Gunawan sebagai Anjar
Natasha Dewanti sebagai Winda
Marini Burhan sebagai Laila

Lagu Tema: Menyambut Janji
Penyanyi: Letto
Cerita & Skenario: Ina Rosamaya
Sutradara: Maruli Ara & Doddy Djanas
Produser: Titin Suryani
Produksi: Verona Pictures © 2011
Tayang: Mulai 21 November 2012
Jadwal Tayang: Setiap hari Isnin - Khamis di Slot Sinetron TV3

Sinopsis Global

ALIYA adalah sosok gadis baik dan jujur yang lahir dari pernikahan Anjar dan Shinta. Sayang, kisah hidup Aliya tidaklah semanis wajahnya. Berbagai konflik selalu menghiasi perjalanan hidup Aliya, termasuk masalah keluarga dan cerita kisah cintanya yang tragis.

Gadis malang itu harus merasakan kehidupan dalam penjara, karena dituduh membunuh Gilang, kekasihnya. Aliya menganggap lika liku kehidupan itu adalah sebuah pengorbanan untuk ibundanya. Di sisi lain, karena Gilang telah tiada, Aliya menganggap tidak ada lagi laki-laki lain yang dia cintai.

Bagaimana kisah selanjutnya? Apakah Aliya akhirnya mengetahui bahwa Shinta adalah ibu kandungnya? Mungkinkah Shinta akan kembali bersatu dengan Anjar? Lantas, kepada siapa Aliya akan melabuhkan cintanya? Fariz yang benar-benar mencintainya atau Galang yang mirip Gilang mantan kekasih Aliya?

Sambungan sinopsis ringkas Aliya Episode 53

Hendri tanya apa yang ibunya tahu tentang Gisha. Ibu Puspa terkenang kembali tentang perbualannya dengan Shinta. Shinta beritahu Ibu Puspa bahawa Gisha sebenarnya anak kandung Hendri dan Atikah. Ibu Puspa terkejut apabila Hendri juga telah mengetahui Gisha adalah anaknya. Menurut Hendri dia tidak akan pernah menerima ginjalnya Gisha. Hendri tanya apakah ibunya tidak ingat bahawa dia telah mengusir Gisha. Hendri sedih apabila sekarang ibunya ingin menggunakan Gisha demi kepentingannya sendiri. Hendri menegaskan sekali lagi dia tidak akan menerima ginjal Gisha. Ibunya mengingatkan Hendri bahawa dia adalah satu-satunya anaknya dan sekiranya Hendri mati, dia juga akan turut mati. Ibu Puspa mengadu pada Dana bahawa papanya telah mengetahui bahawa dia mengidap penyakit gingal. Dalam hati Dana dia begitu senang kerana Gisha tidak akan menjadi pahlawan dan dengan ini dia boleh mendonorkan ginjalnya. 

Dita menyatakan bahawa sekarang adalah kesempatan Faris untuk bertemu dengan Aliya kerana Galang sudah ke luar kota. Marina bertegur sapa dengan Aliya. Aliya tanya kenapa dia boleh berada di situ. Kata Marina bukankah mereka sama-sama pasien. Marina ingin berbincang sesuatu dengan Aliya. Marina menolak kerusi roda Aliya ke suatu tempat katanya dia mahu omongin suatu hal peribadi padanya. Marina marah-marah meninggikan suaranya menuduh semua angkara Aliya menyuruh ibunya melaporkannya ke polisi. Marina menarik-narik rambut Aliya. 

Faris menjenguk Aliya di rumah sakit namun Diya, nenek Aliya berkata bahawa Aliya berada di taman dan dia meminta Faris untuk menemui Aliya di sana sahaja. 

 Marina mengancam Aliya bahawa dia akan bunuhnya kalau dia tidak mahu meminta mamanya mencabut tuntutan terhadapnya. Marina memaksa Aliya untuk menelefon mamanya. Aliya mengambil hp Marina yang sudah terjatuh. Faris memanggil Aliya. Tanpa tidak diduga kerusi roda Aliya terjatuh. Faris cuba sedaya untuk membantu Aliya naik semula. Akhirnya dia berjaya menyelamatkan Aliya. Aliya menangis ketakutan. Marina geram kerana rencananya gagal. Faris dan Aliya kembali semula ke kamar rawatan Aliya semula. Kisahnya terus bersambung...

Sambungan sinopsis ringkas Aliya Episode 54

Aliya mendapatkan pertolongan daripada Anjar untuk duduk atas kerusi roda. Polis terus mengejar Marina hingga ke tingkat teratas rumah sakit itu. Wisnu memberitahu Shinta bahawa polis sedang memburu Marina. Marina ingin terjun dari bangunan. Marina pasrah dan dia lebih rela mati daripada masuk penjara. Marina mengancam untuk terjun. Aliya cuba memujuk Marina jangan nekad. Mutia tidak mahu mencabut tuntutannya terhadap Marina dan katanya Marina patut dihukum.Sandra mohon pada Mutia untuk cabutkan tuntutannya. Menurut Marina keputusannya sudah muktamad. Mutia mencabar Marina untuk terjun saja. Akhirnya kedua orang polis itu berjaya menangkap Marina. Marina berlutut untuk mencabut tuntutannya. Dia tidak mahu dipenjarakan. Tetapi Mutia tidak mahu memaafkan Marina sebelum anaknya bisa berjalan semula. 

Marina dimasukkan ke dalam penjara. Sandra dan Winda menemuinya  dipenjara tetapi mereka harus pergi setelah seketika saja bersama Marina.

Sinetron Aliya Episode 54 pada 21 Februari 2013

Sinetron Aliya Episode 54 Part 1

Sinetron Aliya Episode 54 Part 2

Sinetron Aliya Episode 54 Part 3

Sinetron Aliya Episode 54 Part 4-04


Terlebih dahulu saya ingin meminta maaf kerana terdapat banyak kesilapan dalam ejaan, struktur ayat dan tatabahasa sewaktu saya menulis sinopsis ini. Terima kasih kepada semua yang telah singgah di sini.

sumber: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada
http://www.sctv.co.id
http://www.tv3.com.my/
http://id.wikipedia.org/ 
SenCy_TVkoe:  http://www.lautanindonesia.com/
http://clorofilawards.wordpress.com
 http://pangeran229.wordpress.com/
http://niazuramaria.blogspot.com/
Channel
lynnalynn01 Channel
dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

Online Visitors

Thank you for dropping by