Tuesday, December 4, 2012

Sinopsis Episode 8 (4 Disember 2012) - Sinetron Aliya menemui penonton di Slot Sinetron TV3 pada 21 November 2012 jam 2.00 petang setiap Isnin - Khamis
Pemain Sinetron Aliya

Dea Annisa sebagai Aliya
Irwansyah sebagai Gilang/Galang
Billy Davidson sebagai Faris
Afifa Syahira sebagai Marina
Gege Elisa sebagai Gisha
Shandy Isabella sebagai
Jihan Fahira sebagai Shinta
Restu Sinaga sebagai Wisnu
Gunawan sebagai Anjar
Natasha Dewanti sebagai Winda
Marini Burhan sebagai Laila

Lagu Tema: Menyambut Janji
Penyanyi: Letto
Cerita & Skenario: Ina Rosamaya
Sutradara: Maruli Ara & Doddy Djanas
Produser: Titin Suryani
Produksi: Verona Pictures © 2011
Periode Tayang: Mulai 12 Desember 2011
Jadwal Tayang: Setiap Hari pukul 19.00 WIB

Penghargaan:
Januari 2012 : Sinetron Paling Berkilau


Judul : Aliya
Episode : Global

Pemain : Dea Anissa, Irwansyah, Jihan Fahira, Gunawan, Restu Sinaga, Primus Yustisio, Billy Davidson, Afifa Syahira, Natasha Dewanti, Marini Burhan, Marchia Caroline, Epi Kusnandar, Ivanka Suwandi, Sean Hasyim, Gege Elisa

Tayang : Setiap Hari
Pkl. 19:30 - 21:oo WIB


Sinopsis Global

ALIYA adalah sosok gadis baik dan jujur yang lahir dari pernikahan Anjar dan Shinta. Sayang, kisah hidup Aliya tidaklah semanis wajahnya. Berbagai konflik selalu menghiasi perjalanan hidup Aliya, termasuk masalah keluarga dan cerita kisah cintanya yang tragis.

Gadis malang itu harus merasakan kehidupan dalam penjara, karena dituduh membunuh Gilang, kekasihnya. Aliya menganggap lika liku kehidupan itu adalah sebuah pengorbanan untuk ibundanya. Di sisi lain, karena Gilang telah tiada, Aliya menganggap tidak ada lagi laki-laki lain yang dia cintai.

Bagaimana kisah selanjutnya? Apakah Aliya akhirnya mengetahui bahwa Shinta adalah ibu kandungnya? Mungkinkah Shinta akan kembali bersatu dengan Anjar? Lantas, kepada siapa Aliya akan melabuhkan cintanya? Fariz yang benar-benar mencintainya atau Galang yang mirip Gilang mantan kekasih Aliya?

Temukan jawabannya hanya di saluran Satu untuk Semua. (Cn)

Sambungan sinopsis sinetron Aliya Episode 8 pada 4 Disember 2012 

Marina muncul di rumah mamanya lalu memberitahu mamanya yang masalahnya sudah beres. Winda tanya Marina beres gimana apakah Dana mahu bertanggungjawab atas kandungan Marina. Tetapi jawab Marina dia tidak perlukan Dana lagi kerana sudah ada orang lain yang bertanggungjawab. Tanya Winda siapa?  Jawab Marina, Tante Shinta dan Om  Wisnu.
Winda: Kenapa jadi mereka sih?
Marina: Karna aku fikir-fikir, kalau bukan Dana, pasti Gilang.
Kata Marina lagi yang penting sekarang Tante Shinta dan Om Wisnu itu percaya banget kalau Marina mengandung anaknya Gilang. Lagi pun selama ini kan mamanya begitu inginkan dia menikahi Gilang. Mamanya seharusnya senang sekarang kerana dia akan menjadi menantu Om Wisnu dan Tante Shinta. Apabila Winda mahu kepastian samada ayah anak dalam kandungan itu adalah Gilang, Marina menganggukkan kepalanya menunjukkan benar apa yang dikatakannya.

Aliya mendatangi Marina dan bertanya apa benar Marina ada hubungan dengan Gilang? Marina mengiyakan dan tanya maksud Aliya dia bohongi gitu. Aliya terus tanya pada Marina lagi apa dia berani bersumpah bayi yang dikandungnya itu adalah anaknya Gilang. Marina menunjukkan foto-fotonya bersama Gilang di Amerika sebagai bukti. Untuk lebih menyakinkan Aliya, Marina mengaku yang perkara itu berlaku ketika dia berada di Amerika kira-kira dua bulan yang lalu.

Marina juga bilang Tante Shinta dan Om Wisnu itu dah lama banget berencana untuk jodohkannya sama Gilang mungkin waktu itu sebelum Aliya mengenali Gilang. Kata Aliya kenapa Gilang tak pernah cerita padanya dan dia telah melamar Aliya. Marina tanya terus kenapa dia percaya begitu saja pada Gilang.  Bukan itu saja Marina juga bilang dia ke Amerika juga atas biaya Om Wisnu.  Marina tanya Aliya kembali apakah selama ini Om Wisnu pernah lakukan hal yang sama pada Aliya? Marina mahu tanya kenapa Aliya mahu fikirkan itu lagi kerana Gilang dah tiada dan Aliya juga tidak rugi apa-apa. Sambung Marina itu tak penting sambil dia mengambil kembali  foto-foto tersebut sebelum dia menutup pintu.

Aliya mengunjungi makam Gilang, dan sangat sedih jika memang benar Gilang punya hubungan dengan Marina. Aliya terkenang kembali sewaktu Gilang memberi cincin lamaran yang terukir nama Gilang padanya. Aliya berlinangan air mata dalam kesedihan mengenangkan Gilang.

Shinta pulang ke rumah. Anjar baru mengetahui yang Shinta adalah isteri kepada Wisnu. Anjar berkata pada dirinya dia tidak mahu masuk campur dalam urusannya kerana pasti Shinta tidak suka dia buat begitu. Marina dan Winda mengucapkan salam. Wisnu bilang ia sedang berbincang - bincang dengan Marina dan Winda karena Mereka akan tinggal bersama Wisnu dan Shinta. Shinta kaget mendengarnya. Namun Shinta kata sama Wisnu dia capek dan mahu isitrahat.

Hendri pulang ke rumah, Ibunya mahu bercakap dengannya tentang sesuatu. Ibunya ingin minta maaf pad Hendri. Menurut ibunya dia sedar yang selama ini dia banyak membuat kesalahan pada Hendri. Ibunya harap yang Hendri dapat memaafkannya. Kata Hendri pada ibunya yang dia sudah memaafkannya.

Setelah itu, ibu Hendri berkata mereka membuka lembaran baru dalam hidup mereka. Sambung ibunya sudah saatnya dia melupakan perempuan itu kerana dia yakin yang perempuan itu pasti sudah melupakan Hendri. Namun jawab Hendri, mungkin Atikah telah melupainya tetapi dia tidak akan melupakan Atikah kerana dia mempunyai anak dari Atikah. Ibunya tanya kenapa pula dia begitu yakin Atikah melahirkan anaknya. Mungkin saja dia telah gugurkan kandungannya. Ibu Hendri mahu anaknya lanjutkan hidupnya kerana dia masih muda dan bisa mendapatkan jodoh lebih baik daripada perempuan itu. Hendri tidak mahu ibunya mencari jodoh untuknya lagi sambil berkata kenapa  ibunya selalu memaksa kehendaknya terhadap anak-anaknya.
Hendri: Apa ibu sudah lupa? saya dan Andini sama sekali tidak bahagia? Andini, wanita yang ibu pilih untuk menjadi istri aku diam-diam selingkuh dengan Pram. Sekarang ibu mahu memilih wanita untuk menjadi istri saya? Wanita mana lagi yang akan menyakiti saya, bu?

Gisha terdengar ibunya batuk-batuk dalam kamar sewaktu dia minta diri untuk pergi bekerja.Gisha mengetuk pintu kamar, Atikah keluar dan menafikan dia sakit. Gisha tanya kenapa muka ibunya begitu pucat dan tangannya juga sejuk. Gisha mahu menghantar ibunya ke doktor tetapi Atikah enggan. Kata ibunya dia cuma masuk angin saja. Selepas minum air panas dia akan sembuh. Atikah minta anaknya pergi kerja sahaja kalau tidak terlambat nanti. Sebenarnya sakit Atikah sudah tenat tetapi dia tidak mahu anaknya mengetahui tentang penyakitnya itu.

Faris dibebaskan kerana dia didapati tidak bersalah dan polis sudah tangkap perlaku yang sebenar. Dalam hati Faris dia terfikir, jangan-jangan ayahnya sudah ditangkap. Polis menunjukkan pada Faris perlaku tersebut. Faris diberitahu dia pemandu trak yang menabarak Gilang. Diketahui dia memandu mobil dalam keadaan mabuk. Faris bersyukur dia dibebaskan akhirnya. Pram begitu senang hati melihat anaknya, Faris sudah dibebaskan.

Dalam Episode ini muncul seorang lelaki yang mirip sekali dengan Gilang. Aliya yang kebetulan juga berada di rumah sakit ternampak lelaki itu dan dia memanggil-manggil nama Gilang. Namun dia tidak dibenarkan menjenguk lelaki itu kerana dia bukan ahli keluarganya.

Aliya pergi ke rumah Wisnu untuk memberitahu Shinta tentang lelaki yang mirip Gilang. Tetapi Aliya dihalau oleh Wisnu disangkakannya dia ke situ untuk meminta wang daripada Shinta lagi. Shinta sempat keluar dan mendapat tahu dari Aliya dia melihat Gilang. Aliya memberitahu Shinta dia melihat Gilang di rumah sakit tempat mamanya dirawat. Shinta mahu ikut Aliya ke rumah sakit tetapi Wisnu menarik tangan Shinta masuk ke rumah. Dia cuba yakinkan yang Gilang sudah meninggal. Sekiranya Shinta mempercayai Aliya itu bermakna Shinta juga gila seperti gadis itu, Aliya pasti bohong kata Wisnu lagi. Shinta memberitahu suaminya, walaupun dia baru mengenali Shinta tetapi dia tahu Shinta bukan seorang pembohong. Setelah itu dia terus pegi ke rumah sakit tanpa mengendah suaminya. Wisnu dan Anjar mengikut mobil Shinta. Wisnu tidak mahu hingga kehilangan jejak isterinya.

Shinta, Wisnu dan Aliya tidak dibenarkan masuk ke Ruang Falmboyan (108) untuk mendapat kepastian apakah lelaki itu adalah Gilang kerana mereka bukan ahli keluarganya. Kata suster itu lagi hanya ibu dan doktor saja yang boleh melawat pasien tersebut.

Aliya berasa gembira apabila dia melihat Faris sudah dibebaskan lalu Aliya terus memeluknya tanpa disedari. Dana memberitahu Faris dia sudah memecatnya. Ternyata Aliya tidak memberi Faris surat pemecatan itu. Faris memberitahu Aliya seandainya dia tahu dia dipecat dia tidak akan ke hotel itu lagi.

Aliya ingin memulangkan kalung itu kepada Gisha tetapi Gisha buru-buru mahu ke rumah sakit. Di rumah sakit, Gisha mendapat tahu ibunya dalam keadaan kritikal. Menurut doktor, kansernya sudah merebak. Bersambung dalam episode seterusnya pada 5 Disember 2012 waktu yang sama.

Terlebih dahulu saya ingin meminta maaf kerana terdapat banyak kesilapan dalam ejaan, struktur ayat dan tatabahasa sewaktu saya menulis sinopsis ini. Terima kasih kepada semua yang telah singgah di sini.

Sinetron Aliya Episode 8

Sinetron Aliya Episode 8 Part 1

Sinetron Aliya Episode 8 Part 2

Sinetron Aliya Episode 8 Part 3-3

sumber sinopsis mulai Episode 1
(Special thanks and credits to/Terima kasih dan kredit diberikan kepada: dinna:
http://niazuramaria.blogspot.com/
 http://pangeran229.wordpress.com/ dan lain-lain

sumber: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada
http://www.sctv.co.id
http://www.tv3.com.my/
http://id.wikipedia.org/ 
SenCy_TVkoe:  http://www.lautanindonesia.com/
http://clorofilawards.wordpress.com
 http://pangeran229.wordpress.com/
http://niazuramaria.blogspot.com/
Channel
dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

Sinopsis Episode 48 (3 Disember 2012) - Layar Drama Indonesia: Mega Sinetron Separuh Aku mula menemui penonton pada 15 Oktober 2012 setiap hari pukul 19.00 WIB di RCTI

 Sutradara : Agusti Tanjung
Produser : Leo Sutanto
Cerita & Skenario : Hilman Hariwijaya
Desain Produksi : Heru Hendriyarto
Produksi : SinemArt (2012)

Lagu Tema : Separuh Aku
Penyanyi : Noah
Pencipta : David & Ihsan Nurrachman
Produksi : PT. Musica Studios's

Pemain Separuh Aku:

Asmirandah, Rezky Aditya, Miller Khan, Michella Putri, Kevin Andrean, Putri Anne, Ari Wibowo, Vira Yuniar, Adipura, Shueil, Malaki, Shelsi Valencia, Tengku Ryan, Tia Ivanka, Johan Jehan

Asmirandah sebagai Adara - (Anak Kandung Pak Sandy dan Bu Marni
Anak Tiri Sudiro)
Rezky Aditya sebagai Rama
Miller Khan  sebagai Dennis
Michella Putri sebagai Maya
Kevin Andrean sebagai Reza - (Sahabat Andara)
Putri Anne sebagai Naning - (Pacar Reza)
Tia Ivanka   - Bu Tia (Ibu Maya)
Ari Wibowo sebagai Pak Sandy - (Ayah Maya dan Andara)
Adipura sebagai    Sudiro  - (Ayah Adara)
Vira Yuniar sebagai Marni - (Ibu Adara)
Johan Jehan - Pak Eddy (Ayah Dennis)
Triningtyas - Bu Ida (Ibu Dennis)
Suhel Fahmi sebagai Andi - (Keponakan Rama)
Malaki sebagai - Adit (Keponakan Rama)
Shelsi Valencia sebagai  Andien - (Keponakan Rama)

Sambungan sinopsis Mega Sinetron Separuh Aku Episode 48

Suasana di warung sepi tanpa Dennis. Maya muncul dan beritahu Adara yang Dennis tidak pulang ke kampung. Kata Maya lagi dia mengetahui berita itu daripada orang tuanya Dennis setelah bertemu dengan mereka. Kata Maya, di mana pun Dennis berada sekarang, bayangan Adara pasti berada di fikiran Dennis. Adara tanya apa maksud Maya. Maya tanya Adara apakah dia sedar Dennis itu tidak akan balik ke situ lagi kalau bukan Adara yang minta dia balik. Adara setuju dengan pendapat Maya. Dia harus mencari Dennis hingga ketemu. Dalam hati Maya dia lega kerana dia berhasil yakinkan Adara dan dia mahu Adara terus mencari Dennis.

Maya mempunyai rancangan terhadap Rama lagi. Maya turun dari mobilnya. Rama diperkenalkan Maya yang akan menjadi rakan proyek properti tersebut.Namun kata Maya sebaiknya itu jangan dibahaskan lagi apa yang penting ialah proyek properti itu. Maya tanya apakah Rama sudah mendapat khabar tentang Dennis. Maya mahu membuat Rama berhenti dari menyelidiki tentang Dennis. Soalnya kalau Dara melakukannya sendirian belum tentu dia boleh menemui Dennis sedangkan Dennis itu penting banget untuk memisahkan Adara sama Rama. Kata Maya dia tidak tahu kenapa Dennis pergi tetapi dia merasa yang pemergian Dennis itu ada hubungannya dengan Rama.Maya tanya apakah Rama tidak mahu membantu Adara mencari Dennis atau membuat dia semangat untuk hidup lagi.

Rama tidak mahu meneruskan perbincangan tentang Dennis dan dia langsung memberitahu Adara yang sebaiknya mereka jangan bahaskan hal itu lagi dan tumpukan perhatian pada proyek properti yang bakal mereka kerjasama nanti seperti yang Maya sebutkan terlebih dahulu.

Tanpa sebarang sebab Pak Eddy memarahi Adara di warung Dennis. Pak Eddy menuduh Adara tidak mengambil berat tentang kehilangan Dennis. Adara mohon pada Pak Eddy tidak bercakap seperti itu di depan orang ramai di warung itu. Menurut Adara dia memang ada mencari Dennis tetapi dia tidak tahu dia harus cari di mana lagi. Namun kata Pak Eddy itu semua alasan dan dia memberi amaran pada Adara sekiranya Dennis masih belum ditemui dalam seminggu, warung itu Pak Eddy akan sita. Apabila Adara tanya mana bisa.  Jawab Pak Eddy kenapa nggak bisa, dia kan warung itu kepunyaan Dennis dan dia adalah ayahnya Dennis jadi dia bisa buat begitu.

Adara mengadu pada Rama tentang niat ayahnya Dennis yang ingin mengambil kembali warung tersebut. Bagaimana Adara mahu menjual kueh lagi tanpa warung itu. Rama tanya apa Adara mahu dia sewa tempat atau mencari tempat yang lain untuk Adara tetapi itu bukannya maksud Adara. Apa yang Adara mahu adalah Rama bantu dia untuk mencari Dennis juga. Sekiranya Dennis kembali lagi secara automatik ayahnya Dennis tidak boleh mengambil warung tersebut. Rama setuju dengan pendapat Adara. Rama tanya terus mereka mahu bagaimana. Rama berjanji akan membantu Adara apabila dia tidak sibuk nanti.

Rama dapat rasakan yang Adara begitu khuatir dengan keadaan Dennis dan dia begitu kehilangan Dennis. Maya menelefon Adara memberitahunya yang dia ternampak Dennis tetapi dia kehilangan jejak Dennis setelah Maya cuba mengikutnya.Rama dan Adara menuju ke tempat di mana Adara ternampak Dennis tadi. Rama minta Adara tenang dulu kerana Dennis pasti dapat jaga dirinya.

Adara tanya Maya kenapa Dennis tidak menggunakan mobilnya kalau sekiranya memang seperti yang Maya gambarkan tentang Dennis. Maya tanya pada Adara apakah dia khuatirkan Dennis atau mobilnya. Jawab Adara pula bukan begitu maksudnya, Adara tidak mahu Maya salah faham dahulu. Rama cuba terangkan pada Maya apa yang Adara cuba cakapkan bukannya dia pentingkan mobilnya tetapi Adara bimbang apakah Dennis tidak menggunakan mobilnya mungkin sesuatu sudah terjadi dan mereka tidak tahu. Adara takut yang Dennis dirampok. Rama mengajak Adara yang masih belum makan sejak tadi lagi, setelah itu baru mereka terus dalam pencarian Dennis.

Adara tiada selera untuk makan mengenangkan nasib Dennis. Dia begitu risaukan keadaan Dennis, di mana keberadaan Dennis, apakah dia belum makan, Dennis tinggal di mana. Bagaimana caranya Adara makan dengan tenang. Rama tidak mahu Adara sakit. Sekiranya Dennis ditemui dan Adara yang sakit bagaimana nanti.

Pak Eddy dan Bu Ida ke warung Dennis. Pak Eddy mendesak Adara memberitahu dia di mana Dennis.  Pak Eddy tanya di mana janjinya Adara untuk mencari Dennis. Adara cuba jelaskan pada Pak Eddy yang Maya pernah menemui Dennis di jalan namun Pak Eddy tidak percaya lalu tanya kalau Dennis di jalan mana mobilnya. Bu Ida tanya kenapa pula mobil yang dipentingkan Pak Eddy, Jawab Pak Eddy sudah tentu ia penting kerana itu mobil mahal. Kalau dijual bagaimana. Bu Ida tidak mempedulikan kata-kata Pak Eddy itu lalu dia terus tanya Adara lebih lanjut tentang Dennis. Adara minta mereka berdua tenang saja sementara dia akan terus mencari Dennis.

Oki membaca surat khabar "warga menemukan sesosok mayat laki-laki" dan dia terus cemas memanggil Adara. Oki memberitahu Adara ciri-ciri laki-laki itu menyerupai Dennis. Mereka khuatir sesuatu sudah berlaku atas Dennis. Pak Eddy mula menangis.. Maya muncul dan tanya mereka kenapa. Pak Eddy memberi surat khabar itu kepada Maya untuk dibaca. Maya memberi cadangan untuk mereka pergi ke rumah sakit untuk memeriksa mayat tersebut apakah itu Dennis. Adara mahu ikut bersama tetapi Pak Eddy tidak membenarkannya.

Adara mahu ikut mobil Maya tetapi kata Maya dia bukannya ke rumah sakit tetapi ke kantor kerana banyak pekerjaan. Akhirnya Adara dan Oki naik motor ke rumah sakit. Ternyata lelaki yang dimaksudkan itu bukannya Dennis. Sebenarnya Dennis masih berada di sebuah mesjid.

Penghujung Episode

Setelah mesyuarat selesai -  Maya mengucapkan tahniah atas presentasi Rama yang memuaskan. Rama menelefon Adara. Adara serba ingin tahu bagaimana dengan presentasinya tadi. Rama dengan senang hatinya memberitahu semuanya berjalan dengan lancar. Rama mengajak Adara makan malam bersamanya untuk meraikannya. Adara setuju untuk makan malam bersama Rama. Sebelum menamatkan panggilan, Rama kata pada Adara "Happy Working" tetapi Adara tidak faham maksudnya apa. Dennis tanya apakah Adara akan keluar sama Rama. Adara mengiakan pertanyaan Dennis. Pada mulanya dia menyangka Dennis tidak suka tetapi Dennis membenarkan Adara pergi sahaja.


Kredit yang diberikan pada http://helloskyblu.blogspot.com/ sekiranya telah diambil sinopsisnya amat dihargai.

Terlebih dahulu saya ingin meminta maaf kerana terdapat banyak kesilapan dalam ejaan, struktur ayat dan tatabahasa sewaktu saya menulis sinopsis ini. Terima kasih kepada semua yang telah singgah di sini.

Layar Drama Indonesia: Separuh Aku Episode 48 pada 3 Disember 2012

Layar Drama Indonesia: Separuh Aku Episode 48 Part 1

Layar Drama Indonesia: Separuh Aku Episode 48 Part 2

Layar Drama Indonesia: Separuh Aku Episode 48 Part 3

Layar Drama Indonesia: Separuh Aku Episode 48 Part 4

sumber: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada
http://www.sinemart.com/
http://www.rcti.tv/
http://id.wikipedia.org/
  Channel
 MrSakti7799 Channel
crystle1987 Channel
emeraldL2009 Channel
lynnaandyou Channel
dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

Online Visitors

Thank you for dropping by