Tuesday, February 26, 2013

Sinopsis Episode 55 (25 Februari 2013) - Sinetron Aliya menemui penonton di Slot Sinetron TV3 pada 21 November 2012 jam 2.00 petang setiap Isnin - Khamis

 Pemain Sinetron Aliya

Dea Annisa sebagai Aliya
Irwansyah sebagai Gilang/Galang
Billy Davidson sebagai Faris
Afifa Syahira sebagai Marina
Gege Elisa sebagai Gisha
Marchia Caroline sebagai Bu Mutia
Primus Yustisio sebagai Pak Hendry
Shandy Isabella sebagai Dita
Jihan Fahira sebagai Shinta
Restu Sinaga sebagai Wisnu
Gunawan sebagai Anjar
Natasha Dewanti sebagai Winda
Marini Burhan sebagai Laila

Lagu Tema: Menyambut Janji
Penyanyi: Letto
Cerita & Skenario: Ina Rosamaya
Sutradara: Maruli Ara & Doddy Djanas
Produser: Titin Suryani
Produksi: Verona Pictures © 2011
Tayang: Mulai 21 November 2012
Jadwal Tayang: Setiap hari Isnin - Khamis di Slot Sinetron TV3

Sinopsis Global

ALIYA adalah sosok gadis baik dan jujur yang lahir dari pernikahan Anjar dan Shinta. Sayang, kisah hidup Aliya tidaklah semanis wajahnya. Berbagai konflik selalu menghiasi perjalanan hidup Aliya, termasuk masalah keluarga dan cerita kisah cintanya yang tragis.

Gadis malang itu harus merasakan kehidupan dalam penjara, karena dituduh membunuh Gilang, kekasihnya. Aliya menganggap lika liku kehidupan itu adalah sebuah pengorbanan untuk ibundanya. Di sisi lain, karena Gilang telah tiada, Aliya menganggap tidak ada lagi laki-laki lain yang dia cintai.

Bagaimana kisah selanjutnya? Apakah Aliya akhirnya mengetahui bahwa Shinta adalah ibu kandungnya? Mungkinkah Shinta akan kembali bersatu dengan Anjar? Lantas, kepada siapa Aliya akan melabuhkan cintanya? Fariz yang benar-benar mencintainya atau Galang yang mirip Gilang mantan kekasih Aliya?

Sambungan sinopsis ringkas Aliya Episode 55 pada 25 Februari 2013

Kisah Aliya bersambung lagi dengan mengisahkan tentang Gisha yang berkata pada Hendri bahawa sekarang gilirannya untuk membalas semuanya. Gisha amat berharap seandainya Hendri mahu menerima ginjalnya kerana dia tidak mahu kehilangan Hendri yang begitu menyayanginya. Hendri tanya apakah Gisha yakin dengan semua yang baru dilafazkannya. Sambil berlinangan air mata, Gisha menangis di pangkuan ayah kandungnya yang belum diketahuinya hingga saat itu. Dana dan Ibu Puspa memandang ke arah mereka. Hendri mengucapkan terima kasih pada Gisha sambil mencium dahi anak kandungnya itu. 

Dalam hati Dana dia berfikir sekiranya ginjal Gisha cocok dengan ginjal papanya, Gisha bakal masuk ke rumah dan akan menjadi anak kesayangan papanya. Dana tidak akan biarin semua itu terjadi. Nggak akan, begitulah bisikan hati Dana. 

Gisha dan Ibu Puspa sudah tidak sabar lagi menunggu hasil tesnya. Ibu Puspa tanya dokter apakah hasil tes tersebut. Apakah ginjal Gisha cocok dengan anaknya, Hendri. 
Dokter: Maaf bu, nilai kecocokannya hanya 45 percent.  
Menurut doktor kecocokan minimum harus 50 percent. Gisha sedih kerana tidak dapat mendonorkan ginjalnya. Kata doktor risikonya sangat besar. Kalau mereka terus memaksa, itu tidak akan berfaedah buat Hendri. Doktor meminta maaf  lalu memberi keputusan hasil tesnyapada Ibu Puspa. Setelah doktor beredar dari situ, Ibu Puspa marah-marah lalu memberikan hasil tes tersebut kepada Gisha. Ibu Puspa berkata bahawa dia bukan omanya Gisha apabila Gisha tanya mereka harus gimana. Gisha sedih kerana tidak dapat menolong Hendri. Dana yang terdengar perbualan mereka sebentar tadi berasa lega apabila ginjal Gisha tidak cocok dengan papanya. 
Dana: Ini keuntungan buat gue. 

Faris mendapat tahu bahawa kondisi Hendri semakin kritis di rumah sakit. Prem tanya Faris apa yang terjadi pada Pak Hendri. Faris menjelaskan pada papanya bahawa kondisi Pak Hendri bertambah teruk. Prem tanya Faris apakah dia sudah periksa kecocokan ginjalnya. Namun menurut Faris dia tidak jadi periksa kemarin. Mendengar penjelasan Faris, Prem cemas dan tanya kenapa dia tidak periksa kecocokan ginjalnya. Prem memaksa anaknya terus pergi periksa dan dia akan menghantarnya ke rumah sakit. Faris hairan dengan sikap papanya itu yang begitu mengambil berat tentang Pak Hendri. 
Prem: Pak Hendri itu adalah bapak... Namun Prem tidak dapat meneruskan penjelasannya tentang hubungan Hendri dan Faris. Kemudian papanya memberi alasan bahawa dia punya hutang nyawa sama Pak Hendri. 
Prem: Kalau bapak bisa, ginjal bapak yang bapak donorkan ke Pak Hendri, tapi kan kamu tau sendri sekarang ini bapak sering sakit-sakitan. jadi kalau ginjal bapak yang didonorkan ke Pak Hendri, kurang sihat. 
Faris curigai tentang sikap papanya itu lalu dia tanya apakah papanya kenal sama Pak Hendri. Faris tidak faham kenapa papanya berkata "hutang nyawa". 
Faris: Kenapa bapak gak cerita sama Faris sebelum ini? 
Kata Prem dia akan ceritakannya pada Faris kemudian nanti dan dia mahu Faris terus pergi ke rumah sakit bersama nya.  

Ibu Puspa dan Dana terkejut apabila mereka mendapat tahu Faris ingin mendonorkan ginjalnya pada Hendri. 
Suara hati Dana: Faris? Dia tes ginjal juga?  
Ini membuat Dana bimbang. Ibu Puspa tanya Dana bukankah Faris itu assistant manager papanya. 
Tetapi menurut Dana mungkin orang lain, apabila Ibu Puspa ingin menemui Faris, Dana cuba menghalang omanya daripada berbuat demikian. Kata Dana biar dia saja yang bertemu dengan dia. Ibu Puspa hairan kenapa Dana tidak membenarkannya berbuat begitu. 
Dana: Lebih baik oma ke ruangan papa.  Papa pasti butuh oma. Urusan ini biar Dana yang urus. 
Ibu Puspa: Udah terserah kamu, deh.  

Faris: Pak, Faris masih nggak percaya pak. Ternyata ginjalnya Faris cocok sama ginjalnya Pak Hendri 70 percent.  Jadi Faris bisa benar-benar bantu Pak Hendri. 
Dana berasa marah-marah dan berlaku kasar pada Faris sambil bertanya padanya kenapa Faris tetap mahu mendonorkan ginjalnya pada papanya. Dana menuduh Faris yang bukan-bukan apakah dia mempunya rancangan jahat terhadap papanya. Prem cuba meleraikan mereka daripada bergaduh. Apabila Dana cuba memukul Faris, Prem menghalangnya. Apakah Faris akan terus mendonorkan ginjalnya pada Pak Hendri atau Dana akan terus cuba menghalang Faris daripada berbuat begitu. Terus mengikuti episode hari ini.
 
Sinetron Aliya Episode 55 pada 25 Februari 2013

Sinetron Aliya Episode 55 Part 1

Sinetron Aliya Episode 55 Part 2

Sinetron Aliya Episode 55 Part 3

Sinetron Aliya Episode 55 Part 4-4

Terlebih dahulu saya ingin meminta maaf kerana terdapat banyak kesilapan dalam ejaan, struktur ayat dan tatabahasa sewaktu saya menulis sinopsis ini. Terima kasih kepada semua yang telah singgah di sini.

sumber: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada
http://www.sctv.co.id
http://www.tv3.com.my/
http://id.wikipedia.org/ 
SenCy_TVkoe:  http://www.lautanindonesia.com/
http://clorofilawards.wordpress.com
 http://pangeran229.wordpress.com/
http://niazuramaria.blogspot.com/
Channel
lynnalynn01 Channel
dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

Online Visitors

Thank you for dropping by