Thursday, October 7, 2010

Episode 41 - Sinetron Cinta Kirana pada 7 Oktober 2010 di Astro Ria setiap hari Isnin - Jumaat pada jam 6.30 petang


Sinetron Cinta Kirana Setiap Hari Isnin - Jumaat pada jam 6.30 malam - 7.30 malam di Astro Ria

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 1 - 50

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 51 - 78

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 91 - 93 (Episode Akhir)

Pelakon/PemainSynopsis

It begins when Sita met her long separated ex-boyfriend, Rama. The two folks agreed to pass their love that used to fail, onto their grand children. Sita was happy and imagined a better life for Kirana, her granddaughter. So does Rama for his grandson, Galang. Kirana and Galang that used to quarrel ended up falling in love.

Disaster comes when Rama and Galang got into an accident. Rama passed away, while Galang’s body was never found. Kirana became the back-bone of the family. She then met Evandra, a publishing boss that hates women. Evandra changed because of Kirana and grew to like her; meanwhile, Kirana’s love is only for Galang. One day, Galang returned but as Mischa, Galang’s twin. He did this as he could not bear to leave Renata who helped him from the accident.

Galang was happy that Kirana took care of the family, but he was shattered as he couldn’t return his love to Kirana, Kirana was hurt, Galang was hurt even more.

Berawal dari perjumpaan kembali antara Sita dengan mantan kekasihnya, Rama, yang dulu terpisah, pasangan jompo ini sepakat menyambung tali jodoh mereka yang dulu gagal ke cucu masing-masing. Sita bahagia dan membayangkan kehidupan Kirana, cucunya, bakal membaik seperti harapannya. Begitu pula harapan Rama terhadap cucunya, Galang. Kirana dan Galang yang tadinya sering bertengkar, akhirnya saling jatuh cinta.

Musibah datang ketika Rama dan Galang mengalami kecelakaan. Rama meninggal dan mayat Galang tak ditemukan. Akhirnya Kirana menjadi tulang punggung keluarga. Ia kemudian bertemu Evandra, bos penerbitan yang benci perempuan. Karena Kirana, Evandra berubah dan mulai menyukai Kirana, namun cinta Kirana hanya untuk Galang. Suatu hari tiba-tiba Galang muncul lagi, tapi dia mengaku sebagai Mischa, adik kembar Galang. Dia sengaja melakukan hal itu karena tidak tega meninggalkan Renata yang telah menolongnya dari kecelakaan tempo hari.

Galang bahagia Kirana menjaga keluarganya, namun juga hancur karena mustahil mengembalikan cintanya untuk Kirana. Kirana terluka, Galang lebih terluka.
source: http://www.mdentertainment.net/

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 41

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 41 Part 1

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 41 Part 2

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 41 Part 3

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 41 Part 4

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 41 Part 5Sambungan sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 41

Aida risaukan Galang yang masih belum pulang. Sita minta Aida bertenang. Tetapi menurut Aida dia selalu saja risau memikirkan tentang Galang.Galang: Nenek, kenapa nenek berkerut macam tu? Kalau nenek berkerut terus nanti kerutan di muka nenek bertambah.
Tiba-tiba Aida menangis.
Galang: Nek, kenapa nenek menangis?
Aida: Galang, kamu tahu tak, dulu kau selalu cakap begitu setiap kali nenek memarahi kamu.


Pada waktu yang sama Kirana minta Nenek Sita menjaga Galang sementara dia pergi bekerja.
Kirana: Nenek aku ke kantor dulu ya. Tolong jaga Galang ya, nek. Jangan sampai dia stress. Aku tak mahu terjadi sesuatu sama dia.
Sita: Kamu jangan risau, Na. Nenek akan jaga dia.
Selepas itu Kirana minta diri untuk ke pejabat.Raka yang resah dengan keputusannya untuk bertunang dengan Khansa mengambil keputusan untuk menelefon Kirana dan menjemputnya ke majlis pertunangan.
Raka: Kirana, aku tahu kamu masih marah sama aku. Tapi aku harap kamu bisa datang ke rumah mama hari ini juga.
Kirana: Buat apa aku harus pergi ke rumah mama kamu? Aku akan mengadakan acara pertunangan dengan Khansa.
Kirana terkejut mendengar Raka akan bertunang.


Kirana: Raka akan bertunang? Apa maksud dia?
Opi tanya Kirana ke mana dia hendak pergi.
Kirana: Kita ke rumah sekarang.
Fara menang dalam pertandingan meniup gula-gula getah tetapi Pak Tejo tidak mahu mengeluarkan Rp200 ribu sebagai hadiah seperti yang telah dijanjikan tetapi sebaliknya dia memberi duit monopoli kepada Fara.
Baim: Pak Tejo mana duitnya?
Pak Tejo: Macam mana ni, Surti?
Surti: Beri sajalah. Kan awak dah janji? Kalau dah janji mesti ikhlas.
Pak Tejo: Memang ikhlas.
Surti: Jadi beri sajalah.
Pak Tejo: Tapi tak ikhlas.Fara menerima wang daripada Pak Tejo.
Fara: Duit apa ini?
Aishah: Duit monopoli.
Nasrun: Aku dah cakap. Pak Tejo memang kedekut.


Raka menunggu Kirana di rumah mamanya.Choky dan Nadira tiba di majlis pertunangan Raka dan Khansa. Mereka mengucapkan tahniah kepada Raka.


Raka menunjukkan kepada Choky dan Nadira siapa tunangnya. Raka memperkenalkan bahawa tunangnya bernama Khansa. Choky memuji Khansa seorang yang cantik dan berkata pada Raka bagus juga pilihan mamanya.


Dalam perjalanan ke rumah Linda, Kirana mengalami kemalangan kecil. Opi yang bersama Kirana pada waktu itu panik lalu menelefon Raka.

Walaupun sudah tiba saatnya majlis pertunangan dilangsungkan tetapi hati Raka masih fikirkan Kirana yang masih belum sampai. Raka cemas mendengar berita tentang Kirana dan meninggalkan Khansa sewaktu majlis pertunangan sedang dilangsungkan.Semua orang terkejut dengan tindakan Raka yang meninggalkan tempat itu dengan begitu saja.Raka tiba di Rumah Sakit Harapan. Kirana terkejut melihat kedatangan Raka dan dia minta Raka:

Kirana: Raka kenapa kamu ada di sini? Bukankah hari ini majlis pertunangan kamu?
Opi: Opi yang beritahu yang kau ada di sini. Tadi Opi panik dan tidak tahu hendak memberitahu siapa lagi. Opi telefon Raka, Na.
Kirana: Terus, acara pertunangan kamu gimana? Jangan bilang kamu pergi sebelum acara pertunangan kamu selesai? Raka kita harus balik ke rumah kamu sekarang.
Opi: Kirana, Opi ikut.

Kedua orang tua Khansa berasa marah dengan Raka dan berkata dia telah merosakkan majlis tersebut. Imran minta maaf pada mereka dan berjanji akan membincangkan masalah itu lagi setelah Raka pulang nanti tetapi Khansa berkata:
Khansa: Tidak perlu, om. Khansa mahu selesaikan semuanya sekarang, om.
Imran: Khansa, ini...
Khansa: Khansa tidak boleh bertunang dengan orang yang tidak mencintai saya. Sedalam manapun cinta Khansa pada Raka tak ada maknanya kalau Raka tak ada perasaan yang sama. Khansa mahu terima cincin itu lagi asalkan Raka bisa menerima Khansa sebagai satu-satunya wanita yang bermakna dalam hidupnya.
Khansa memberitahu mamanya dia mahu pertunangan itu dibatalkan.
Khansa: Ma, pa ayuh pulang.
Mereka pulang.


Linda: Kenapa semua ini jadi kecoh begini.

Raka bertemu dengan Khansa sewaktu Khansa hendak pulang. Khansa minta Raka usah jelas apa-apa lagi kerana dia faham semuanya.
Khansa: Aku dah batalkan pertunangan kita. Aku harap satu masa nanti kau boleh menerima aku di hati kau. Aku tunggu saat itu tiba.


Kirana: Raka kau tak patut jumpa aku dan ganggu majlis pertunangan kau sendiri.
Benny: Lebih baik Raka bertemu dulu dengan ibu dan bapak di dalam.
Opi: Lebih baik kita balik saja. Tak enak juga kalau kita lama-lama di sini.


Linda kecewa dengan apa yang telah berlaku dan dia beritahu Imran dia tidak tahu kenapa Raka sanggup melakukan semua itu. Pada mulanya Linda ingatkan Raka mahu melupakan masa lalunya dan mahu hidup bahagia bersama Khansa tetapi dia pergi meninggalkan Khansa begitu saja. Imran juga kata dia tidak tahu apa yang Raka fikirkan.
Imran: Mungkin sebenarnya dia belum bersedia menerima pertunangan ini.
Linda: Padahal saya cuma ingin melihat Raka berumah tangga dan hidup bahagia. Tapi sekarang impian saya dah hancur dan lenyap begitu saja.
Raka dengar apa yang kedua orang tuanya berkata sewaktu dia mahu menemui mereka tanpa disedari oleh Linda dan Imran.
Suara hati Raka: Aku minta maaf, ma... pa.


Kirana sampai di rumah dan dia memberitahu kedua orang neneknya dia cuma mengalami kemalangan kecil sebab dia terburu-buru untuk pergi ke majlis pertunangan Raka.
Sita: Jadi pertunangann mereka dibatalkan?
Kirana: Tak seharusnya Raka tinggalkan Khansa dalam majlis pertunangannya sendiri. Aku tak mengerti kenapa Raka bisa melakukan semua itu.
Aida: Rana, Raka itu belum bisa melupakan kamu. Dia masih menyimpan perasaan itu.
Kirana: Jadi kenapa Raka mahu bertunang?
Aida: Nenek tak tahu kenapa tetapi yang pasti dia masih mencintai kau. Kalau tidak kenapa dia sanggup pergi ke rumah sakit menemui kamu?
Kirana: Ya udah. Aku pergi ke kamar dulu, ya?Kirana imbas kembali apa yang Nenek Aida baru memberitahunya iaitu Raka masih mencintainya.
- "Mungkinkah Raka nak bertunang kerana dia rasa tertekan dengan kejadian itu"? Kirana tanya pada dirinya. "Bererti selama ini tak pernah berhenti mencintai aku. Macam mana aku nak balas cinta Raka. Aku cuma mencintai Galang."
Belum habis Kirana berfikir, Galang muncul dan...
Galang: Na, aku tak ganggu kan? Kau kenapa Na?
Kirana: Tak ada apa-apa. Tadi aku agak cuai. Jadi aku kena kemalangan kecil. Tak lama lagi sembuhlah. Tadi kau nak cakap apa?


Galang: Aku cuma nak cakap yang aku nak teruskan rancangan kita. Aku nak jumpa Riana esok.
Kirana: Tapi, Lang. keadaan kau tak sesuai nak buat semua itu.
Galang: Aku baik-baik saja, Na. Aku mahu hal ini cepat selesai. Aku nak yakinkan Riana supaya dia mahu berlakon dalam filem yang kita siapkan skrip itu.
Kirana: Tapi, Lang.. kamu...
Galang: Tiada alasan lagi. Aku nak telefon Riana dan ajak dia makan siang besok.
(Galang menemui Kirana dan dia ingin memberitahu Kirana yang dia akan terusjalankan rencananya menjebak Riana. Galang lalu mengajak Riana makan siang. Sikap Galang yang baik dan penuh perhatian membuat Riana semakin jatuh cinta pada Galang. Riana akhirnya setuju untuk memproduksi naskah film yang dulu ditawarkan Galang).


Video klip Fara membalut luka pada jari Baim

Galang yang dalam perjalanan pulang singgah di bengkel untuk menjemput Fara. Tetapi pada waktu itu dia melihat Fara sedang ubati luka Baim. Galang hairan dan bingung dengan perasaannya sendiri, karena ia tidak merasa cemburu melihat kedekatan Baim dan Fara. Galang meneruskan perjalanannya pulang. Fara yang sedang merawat luka Baim tidak sedar Galang pernah singgah di bengkel sebentar.

Aida dan Sita mencadangkan pada Kirana untuk membawa Galang ke lokasi kemalangan untuk menolong mengembalikan ingatan Galang tetapi Kirana menolak cadangan mereka dan mengatakan dia lebih rela Galang tidak mengingati siapa dirinya daripada membahayakan nyawa Galang. Pada saat itu Galang mendengar perbualan mereka tanpa disedari Kirana, Sita dan aida. Galang terpaku di situ. Dia berasa terharu dengan kata-kata Kirana.


Kirana: Tak nak, nek. Saya tak nak bawa Galang ke tempat itu. Aku tak mahu membahayakan nyawa Galang lagi. Nek, aku tak berani mengambil risiko itu lagi. Sekali pun ingatan Galang tak kan kembali aku tak apa-apa, nek.
Aku juga rela melihat Galang dan Fara. Asalkan Galang bahagia. Kerana buat aku, tiada yang lebih penting daripada kebahagiaan Galang.
Sita: Kirana, cinta kamu begitu tulus pada Galang. Seandainya Galang mengetahui semua ini.
Kirana: Cukuplah saya saja yang menyimpan semua perasaan ini untuk dia.
Galang pada dirinya: Ternyata sebesar itu cinta kau padaku, Kirana.
(Dalam hati Galang dia rasa sikapnya pada Kirana selama ini tidak adil)


Baim menghantar Fara pulang. Fara hampir terjatuh dan Baim memapahnya. Aida, Sita dan Kirana melihat mereka dan mereka seakan terkejut dengan apa yang terjadi. Baim juga terkejut dan dia terasa ada getaran aneh di hatinya saat dia berdekatan dengan Fara tetapi dia cuba mengawal perasaannya kerana dia tahu Fara adalah tunang Galang.

Kirana: Fara, Galang mana? Aku ingatkan dia pergi jemput kau?
Fara: Tak ada pula. Piyu cakap dia mengantuk jadi Fara minta Baim hantar Fara.
Selepas itu Kirana nampak kereta Galang dah ada di depan rumah. Mereka hairan kenapa Galang mereka tidak sedar Galang telah pulang ke rumah.


Galang terfikir semula kata-kata Kirana. "Sekali pun ingatan Galang tak kan kembali aku tak apa-apa, nek. Aku juga rela melihat Galang dan Fara. Asalkan Galang bahagia. Kerana buat aku, tiada yang lebih penting daripada kebahagiaan Galang."
Kirana tanya Galang kenapa dia masuk ke rumah secara diam-diam dan tidak beritahunya.
Kirana: Kamu baik-baik saja kan? Kamu tak apa-apa kan? Atau Riana menyakiti kamu?
Galang: Terima kasih Kirana. Atas semua yang kau lakukan untuk aku.

Kirana tinggalkan Galang di situ saat Galang mahu lebih mendekatinya.


Baim: Galang menyakiti hati kau lagi? Kau kena sedar yang ingatan Galang belum kembali. Jadi kata-kata dia jangan kau ambil hati, Kirana.
Kirana: Bukan Baim. Saya nangis bukan kerana Galang tetapi kerana aku gembira.
Baim, kau dan Fara...
Baim: Aku dan Fara? Tak, tak ada apa-apa. Tadi dia mahu tu cuma jatuh. Dia pun dah rawat luka aku ini. Itu saja. Tak ada apa-apa. Udahlah aku nak balik dulu. Aku nak tolong Nasrun di bengkel.

Aida tanya Galang benarkan dia tidak diapa-apakan oleh Riana. Galang kata:
Galang: Benar nek, masa kan Galang bohong.
Sita: Tapi, Lang kenapa Kirana...
Galang: Tak tahu juga, nek. Mungkin Kirana sensitif barangkali.


Fara: Kalau Riana itu macam-macam biar Fara saja yang berdepan dengan dia.
Tiba-tiba Fara teringat dia belum lagi mengucapkan terima kasih kepada Baim kerana telah menghantar dia pulang.


Baim: Aku pulang dulu, ya.
Fara: Baim... terima kasih ya sudah hantarkan Fara pulang.
Kirana, kamu dah tak sedih lagi ya? Bagus deh kalau gitu. Soalnya hari ini Fara lagi senang. Jadi Fara sedih kalau tengok kau sedih.
Kirana: Ada cerita apa?
Fara: Fara hari ini menang pertandingan buat belon daripada gula-gula getah. Pak Tejo kalah pada Fara.
Galang: Kamu cerita apa pada Kirana? Kamu kelihatan sangat gembira.
Fara: Piyu.. Fara cerita tentang kejadian di bengkel. Seronok sangat. Baim tu pun lucu. Dia tahu macam mana buat Fara gembira. Tadi, aku nak terjatuh, Baim dah dapat sambut Kirana. Tapi bila Kirana, Nenek Sita dan Nenek Aida datang... dia lepaskan aku. Sakit Fara jatuh.


Fara: Sudahlah Fara mahu mandi dulu.


Kirana: Galang, besok pagi kamu mahu aku masak apa? Bibi tak datang jadi aku yang masak.
Galang: Apa-apa sajalah, Na. Kalau kamu yang masak pasti aku akan makan.

Setelah Kirana beredar dari situ, Galang tanya pada dirinya.
Galang: Kenapa aku ni? Aku tak cemburu tengok kemesraan Baim dan Fara.
Kirana menerima dua miss call daripada Raka.
Kirana: Kenapa dia telefon aku?
Apabila Kirana ingin menelefon Raka kembali, panggilannya tidak dijawab. Kemudian Kirana berkata:
- Raka, kita sama. Kita tak boleh dapatkan cinta daripada orang yang kita sayang.
sumber: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada
http://www.mdentertainment.net/
Astro Ria 104
http://www.indosiar.com/
http://id.wikipedia.org/
sebuahkisah Channel
dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

Online Visitors

Thank you for dropping by