Thursday, December 24, 2009

EPISODE 131 & 132 - SAMBUNGAN SINETRON SEKAR PADA 22 DISEMBER 2009 PUKUL 3.00 PETANG DI ASTRO PRIMA SETIAP HARI ISNIN - JUMAAT


Sinetron Sekar mula menemui penonton pada 23 Jun 2009 pukul 2.00 petang dan 11.00 malam setiap hari Isnin hingga Jumaat dan siaran ulangannya pada keesokan hari pada pukul 4.00 petang - Episode 131 & 132 dari Isnin hingga Jumaat pukul 3.00 petang dan siaran ulangan pada 11.00 malam


Gambar dan Biodata/Profile Pelakon Yang Membintangi Sinetron Sekar:
(Terima kasih dan kredit diberikan kepada http://id.wikipedia.org)

**********************************************************************

Video klip kisah cinta Sekar & Rimba di ceritakan oleh Syifa

**********************************************************************
Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 131


Sambungan kisah sintron Sekar Episode 131 Part 1


Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 131 Part 2


Sambungan kisah sintron Sekar Episode 131 Part 3


Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 130 Part 4


Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 131 Part 5


Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 131 Part 6

**********************************************************************
Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 132


Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 132 Part 1


Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 132 Part 2


Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 132 Part 3


Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 132 Part 4


Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 132 Part 5


Sambungan kisah sinetron Sekar Episode 132 Part 6

**********************************************************************
(Terima kasih dan kredit diberikan kepada Astro Prima, http://www.rcti.tv, Sinemart, http://id.wikipedia.org dan semua pihak atas semua sumber atas maklumat dan gambar sinetron Sekar)

EPISODE 8 - SINOPSIS(SUMMARY) SINETRON TASBIH CINTA PADA 24 DISEMBER 2009 PUKUL 2.00 PETANG DI TV3 - Laudya Chintya Bella sebagai Bella


Sinopsis Tasbih Cinta Episod 8 dalam slot sinetron TV3 pada 22 & 23 Disember 2009

Sinetron: Tasbih Cinta
Terbitan: MD Entertainment
Lagu Pembukaan Tema: Menyesal oleh Ressa Herlambang
Penutup Tema: Menyesal oleh Ressa Herlambang
Jumlah episode: 105


Dibintangi oleh:

Laudya Chintya Bella sebagai Bella
Andrew Andika sebagai Jo
Bayu Kusuma Negara sebagai Rafi
Helsi Herlinda
Dicky Chandra
Nella Anne
Benny Ruswandi
Nenny Triana
Alessia Cestaro
Bobby Rakhman sebagai Elsye

**********************************************************************


Video klip Menyesal (Lagu Tema OST Tasbih Cinta) - Ressa Herlambang


Pembukaan Tema Tasbih Cinta/Opening Theme Song Tasbih Cinta


Lirik Lagu Menyesal (Lagu Tema Tasbih Cinta) - Ressa Herlambang

semula ku tak yakin
kau lakukan ini padaku
meski di hati merasa
kau berubah saat kau mengenal dia

reff:

bila cinta tak lagi untukku
bila hati tak lagi padaku
mengapa harus dia yang merebut dirimu

bila aku tak baik untukmu
dan bila dia bahagia dirimu
aku kan pergi meski hati tak akan rela

* terkadang ku menyesal
mengapa ku kenalkan dia padamu

repeat reff [2x]
repeat *

**********************************************************************

Rafi: Jangan masuk urusan saya. Kamu marah saya sebab nak petahankan gadis kampung itu? Jangan lupa mana dari mana dia berasal?Suara hati Bella: Mereka bergaduh sebab aku? Aku tak berani leraikan pergaduhan mereka. Nanti aku yang susah. Ibu Sari boleh leraikan mereka. Aku yakin dia masih di sini.Babak yang lain: Bella mencari Ibu Sari untuk leraikan pergaduhan Jojo dan Rafi

Ibu Sari: Bella ada apa? Kenapa kamu panik sekali?
Bella: Mujur saya dapat bertemu sama ibu. Tolong ikut saya ke lobi. Ada orang bergaduh. Saya rasa ibu saja yang dapat leraikan pergaduhan ini.
Ibu Sari: Ada orang bergaduh? Siapa yang bergaduh?
Bella: Sekarang, lebih baik ibu ikut saya.Jojo: Walaupun Bella masih muda, tapi dia dah mampu tolong keluarganya. Sementara kamu pula, tahu berhibur dan habiskan wang keluarga.
Rafi: Hei Jo, dengar ya. Kamu jangan pernah puji dia lagi. dia itu cuma....

Ibu Sari: Cukup Rafi.
Ibu Sari: Kamu melawan Jojo di depan pekerja? Buat malu saja. Cuba kamu lihat sekeliling. Nenek bawa kamu ke sini bukan untuk bersenang-senang dan cari gaduh dengan abang kamu tetapi untuk belajar uruskan hotel ini. Ikut nenek.Rafi beredar dari situ setelah nenek memanggilnya mengikutnya.


Jojo: Ikut aku ke pejabat.Ibu Sari tegur Rafi yang sepatutnya fikirkan masa depannya dan bukan asyik main-main saja. Ibu Sari juga mahu Rafi serius bekerja di hotel. Sebagai ketua dia harus hargai semua pekerja.
Ibu Sari: Nenek perhatikan Bella. Dia seorang pekerja yang baik dan bekerja keras. Kamu harus contohi dia dan bukan asyik nak kenakan dia. Faham?Rafi: ya, nenek. Dalam hati Rafi: Gara-gara gadis kampung itu aku terpaksa dengar leteran nenek. Aku akan stress sekiranya setiap hari dengar nenek meleter. Tunggu saja kamu, sebentar lagi kamu akan terima balasannya.Jojo minta Bella jangan ambil hati tentang hal itu kerana...
Suara hati Bella: Pak Jojo sangat baik dan ambil berat tentang aku. Aku merasa semakin tak enak kerana telah membohongi dia. Bagaimana kalau Pak Jojo tahu Pak Rafi suruh aku bekerja di sini untuk menjerat dia.Bella: Panggilan daripada ibu. Tentu ada hal penting. Tapi tak mungkin aku jawab telefon di sini depan Pak Jojo sebab dia dah ingatkan saya supaya tidak menjawab panggilan sewaktu bekerja.
Jojo: Bella, kamu ada masalah apa? Kamu kelihatan bingung begitu.
Bella: Ibu saya telefon, Pak. Dia menelefon dari rumah sakit. Tapi saya tak angkat Pak, sebab Pak kata saya tak boleh jawab panggilan ketika bekerja ya, kan?
Jojo: Bella, gini-gini juga saya punya perasaan. Saya tahu adik kamu juga di rumah sakit dan itu adalah telefon yang sangat penting.Udah, angakat aja.


Juleha: Bella, ibu juga mahu beritahu Lina akan dibedah kejap lagi.Juleha: Ibu nak beritahu Lina akan dibedah.
Bella: Bella di sini bedoa agar pembedahannya akan berjalan dengan lancar.
Ibu juga bedoa ya.
Jojo: Bella benar-benar sayangkan adiknya dan taaat pada agama. Harusnya Rafi lihat Bella pada sudut positif.Staf hotel: Jadi Bapak harus memikirkan promosi menarik untuk hotel ini.
Rafi: eh... kamu dari dulu sudah membebel. Bagaimana kalau sekarang kamu keluar saja makan siang, istirehat ataupun terserah kamu.Staf hotel: Tapi Pak saya ditugaskan oleh Ibu Sari untuk menjelaskannya kepada Bapak. Nanti kalau semua sudah selesai, pasti saya akan istirehat.


Rafi: Sebentar dilanjutkan lagi selepas makan siang. Okey?Ibu bapa Bella tidak mahu ganggu Bella yang sedang bekerja. Mereka kata biar Bella jenguk Lina selepas pulang dari kerja nanti. Kata Juleha yang penting Bella sudah tahu Lina sedang dibedah sekarang. Bella pasti doakan untuk Lina kerana dia adalah anak yang baik. Mereka bersyukur mempunyai anak seperti BellaDi pejabat Bella terus doakan untuk Lina dan dalam hatinya berkata dia sangat ingin menemani ibubapanya ketika itu tetapi dia sedang bekerja. Jojo melihat Bella yang sedang memikirkan sesuatu dan dia tanya kenapa. Jojo tanya khabar adiknya. Kata Bella dia akan dibedah sebentar lagi.
Suara hati Jojo: Bella pasti mahu berada di hospital tapi dia tak sanggup beritahu aku. Kasihan Bella.Jojo memberitahu Bella kebetulan dia ada meeting dan dia boleh hantar Bella ke hospital.
Ibu Sari yang lalu di situ berasa senang melihat Jojo dan Bella semakin akrab dan tidak ada apa yang perlu disusahkan lagi.
Bella tidak mahu menyusahkan Jojo. Katanya dia sudah amat berterima kasih kerana Jojo telah mengizinkannya untuk menemani ibu bapanya di hospital dan dia boleh pergi ke sana sendiri. Tetapi menurut Jojo tidak mengapa dan Bella tidak menyusahkannya. Katanya dia faham keadaannya.
Ibu Sari senang melihat Jojo dan Bella. Katanya gadis seperti Bella sepadan dengan Jojo dan ini bererti Ibu Sari harus cari wanita seperti Bella.

Ibu Sari ternampak staf hotel yang telah dimintanya untuk mengajar Rafi tentang menguruskan hotel mereka dan dia tanya kepadanya apa yang dia buat di situ sedangkan Ibu Sari telah menyuruhnya menjaga Rafi. Katanya kepada Ibu Sari, Rafi yang menyuruhnya istirehat.Ibu Sari mengejutkan Rafi yang sedang tidur.


Ibu Sari: Begini sikiap kamu di belakang nenek. Tidur dalam pejabat. Kamu tahu, jika kamu kerja di pejabat orang lain, sudah lama kamu dipecat.Apabila Rafi ingin membongkarkan apa yang sebenarnya berlaku pada tentang Bella kepada Jojo , dia minta Rafi selesaikan masalahnya dengan Ibu Sari dulu.Kasih menjumpai satu sampul surat di bawah bantal Surya dan dia fikirkan pasti ia mengandungi dokumen penting. Kasih rasa hairan bagaimana ia boleh ketinggalan. Mungkinkah Surya tidak sedar bahawa dia telah tertinggal dokumen penting tersebut. Kasih kemudiannya cuba menghubungi suaminya tanpa menyedari suaminya sedang bersuka-ria bersama setiausaha barunya.

Kasih mahu bercakap dengan suaminya tetapi menurut Tari dia sedang ada mesyuarat yang penting.

Sinopsis penghujung Episode 8 "Tasbih Cinta"Surya tidak menghargai Kasih yang telah menunggu kepulangan suaminya hingga tertidur.
Macam tiada bilik saja, tidur di sini.. dalam hati Surya berkata. Selepas itu dia terus masuk ke bilik tanpa menghiraukan isterinya yang masih berada di ruang tamu yang sedang tidur.


Di rumah, Jojo terkenang dan imbas kembali tentang Bella dan keluarganya..
Jojo: Banyak yang aku pelajari daipada Bella dan keluarganya. Mereka memang miskin tetapi mereka ada segala-galanya yang aku tidak punyai. Memikirkan tentang mereka hati aku menjadi sangat tenang.Kasih pada dirinya: Dah pagi... Mas Surya dah pulang belum ya?
Apabila Kasih ternampak kot Surya dia baru sedar bahawa suaminya telah pulang. Kasih menangis memikirkan suaminya yang tidak mempedulikannya.Jojo: Kenapa mama di sini? Mama kenapa?
Kasih: Tidak ada apa-apa. Kamu nak pergi bekerja?
Jojo: ya mama. Jojo pergi dulu ya.
Kasih hairan kenapa Jojo tidak seperti biasa kerana selama ini dia tidak pernah cium pipinya dan tangannya.


Rafi: Nanti nenek hantarkan saya.
Ibu Sari: Nak ke mana?
Rafi: Rafi mahu beli barang kemas untuk mama. Nenek tolong saya pilihkan ya..
Ibu Sari: Ya, nenek mahu bantu kamu tapi kamu mesti berjanji untuk belajar selok-belok perniagaan kita.
Rafi: Baiklah.

Doktor memberitahu mereka bahawa keadaan Lina semakin baik.
Doktor: Keadaan Lina makin pulih. Lepas luka pembedahannya sembuh, Lina sudah boleh pulang.
Supri: Terima kasih, doktor.Bella tanya Pak Jojo kenapa pagi-pagi lagi dia sudah pergi ke hospital. Adakah ada sesuatu untuk Bella lakukan di pejabat. Jojo minta kebenaran Bella untuk bercakap dengan dia sebentar. Bella minta izin daripada Juleha dan Supri untuk keluar sebentar.Jojo:Mama aku nak jumpa kamu.


Bella: Apa salah saya?
Jojo: Tak ada. Kamu tiada salah. Mama saya teringin nak kenal kamu setelah mendengar nenek aku pasal kamu.
Bella: Tapi kenapa mama Pak Jojo panasaran sama saya?
Jojo: Udah... Kamu jangan khuatir. Mama saya orangnya baik. Kamu pasti boleh memenangi hatinya.

Sekian, kemas kini sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 8. Hingga bertemu lagi dalam episode seterusnya pada 28 Disember 2009.

Sambungan sinopsis sinetron Tasbih Cinta Episode 8 pada 24 Disember 2009

JOJO dan RAFI bertengkar di depan para tamu hotel karena BELLA. JOJO begitu membela BELLA dan menyuruh RAFI menghargai BELLA. RAFI tidak sudi mengikuti perintah JOJO dan berniat membongkar kedok BELLA. Tetapi RAFI langsung mengurungkan niatnya saat melihat kedatangan BELLA dengan SARI.

SARI begitu marah dan kecewa dengan sikap RAFI. SARI menginginkan RAFI berubah menjadi laki-laki dewasa dan bertanggung jawab. Agar keinginannya bisa terwujud, SARI menugaskan asistennya untuk mendidik RAFI agar siap bekerja di hotel. Tapi RAFI tidak memperdulikan keingin SARI. RAFI bukannya belajar dengan baik, malah tidur siang.

Lina akan segera dioperasi. JULEHA segera menghubungi BELLA agar BELLA ikut berdoa demi kelancaran operasi LINA. Setelah mendapat kabar dari JULEHA, BELLA menjadi gelisah dan tegang. JOJO yang mengetahui LINA akan dioperasi, memperbolehkan BELLA untuk pulang cepat. JOJO juga berinisiatif menemani BELLA ke rumah sakit.

Selama berada di rumah sakit, JOJO menyadari bahwa keluarga BELLA walaupun miskin tapi saling menyayangi dan saling support. Berbeda dengan keluarganya yang cuek dan sibuk dengan pekerjaan masing-masing.

Setelah kembali dari rumah sakit, sikap JOJO sangat berubah pada keluarganya. JOJO kini lebih perhatian pada SARI serta KASIH. SARI dan KASIH tentu senang melihat perubahan JOJO.

SARI semakin simpati saat mengetahui JOJO berubah karena BELLA. Hanya RAFI yang tidak senang dengan perubahan ini. RAFI segera mencari cara agar SARI membenci BELLA. Apakah niat busuk RAFI akan berhasil?

Gambar-gambar dari petikan sinetron Tasbih Cinta Episode 8

***********************************************************************
Video klip sambungan sinetron Tasbih Cinta Episode 8


Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 8 Part 1


Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 8 Part 2


Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 8 Part 3


Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 8 Part 4


Sambungan kisah sinetron Tasbih Cinta Episode 8 Part 5

***********************************************************************
(Terima kasih dan kredit diberikan kepada MD Entertainment, http://www.indosiar.com, TV3, http://id.wikipedia.org dan semua sumber atas maklumat dan gambar Tasbih Cinta)

(Thank you dan kredit diberikan kepada skoogie Channel, sayangsayangku Channel untuk lagu tema dan rannia2009 Channel & sayangsayangku Channel untuk video klip Episode 6 & 7)

Online Visitors

Thank you for dropping by