Saturday, May 3, 2008

LATEST RESULTS OF PROJECT SUPERSTAR 3 ON MAY 3, 2008 郭晓薇 荣获《绝对SUPERSTAR》第三季总冠军!


Project Superstar Season 3 "Finale" Concert on May 3, 2008 live from Stadium Melawati, Shah Alam over 8TV at 8pm -第三季《绝对SUPERSTAR》总决赛将在五月三日晚上八点进行


Gary Yap and Cheryl Lee the Hosts of Project Superstar Season 3


The judges were 汤小康,谢采云、黎升铭、管启源 and 黄良帼.
当晚的裁判是汤小康、谢采云、黎升铭、管启源以及黄良帼。


Kay's supporters and fans


Hau's supporters and fans


The results of sales of CDS sold at all CD RAMA and Speedy outlets in Malaysia till the closing date of May 2, 2008: Kay beat Hau by 18% by 12%. 在个人专辑总销售成绩中郭晓薇以18%比徐仕豪的12%胜出一筹。


第三季《绝对SUPERSTAR》大决赛已于昨晚八时半假莎亚兰MALAWATI 体育馆隆重进行。进入是季的男冠军徐仕豪与女冠军郭晓薇。当晚的大决赛都获得双方的粉丝的热烈支持, 场面非常热闹。Both Hau 徐仕豪 and Kay 郭晓薇 sang their hearts out just now during their performances and tried their very best to win the hearts of the audience and supporters.Project Superstar Season 3 finally come to an end where Kay is announced as the winner of the competition and she is the new Superstar for Season 3. Congratulations to Kay. However Hau performed as good too and sapphire blu congratulates him too. Both the Top 2 has done their very best to perform well.


From what I watched on tv, Kay looked a bit surprised when the results was announced and true enough she performed well throughout the night and she is the new Superstar.


Kay is the winner of Project Superstar Season 3 and she is the new Superstar for this season.


Kay 郭晓薇, the winner (new Superstar for season 3 received a cheque of RM10,000)


Hau 徐仕豪 , the runner-up of Project Superstar 3 (received a cheque of RM2,000)More pictures of the new Superstar, Kay 郭晓薇 after she was announced as the champion of Project Superstar Season 3:

KEPUTUSAN TERKINI KONSERT MINGGU KETUJUH AKADEMI FANTASIA MUSIM KE-6 DARI PANGGUNG SARI ISTANA BUDAYA PADA 3 MEI 2008 SECARA LANGSUNG DI ASTRO RIA


Konsert minggu ke-tujuh disiarkan secara langsung di Astro Ria Saluran 104 dan saluran ini merupakan salah satu daripada saluran kegemaran sapphire blu

Milik siapakah beg berwarna merah ini? Siapakah pelajar yang akan mengusung beg ini dari Panggung Sari Istana Budaya di penghujung konsert? Semua penonton menanti keputusan yang diumumkan oleh Pengacara konsert mingguan, AC Mizal dengan hati yang berdebar-debar. Kini cuma tinggal 7 pelajar dan dikurangkan kepada 6 sahaja selepas malam ini.

Konsert minggu ke-ketujuh Akademi Fantasia Ke-6 baru sahaja berakhir dan keputusannya telahpun diketahui selepas undian ditutup. Siapakah agaknya pelajar yang tersingkir pada malam ini? Kesemua 7 pelajar telah cuba membuat persembahan mereka dengan sebaiknya malam ini.

Tidak seperti 6 konsert mingguan yang lalu di mana mereka membuat pesembahan di Pentas Sivik MBPJ. Kali ini terdapat kelainan di mana kesemua 7pelajar Adademi Fantasia musim ke-7 ini telah cuba sedaya upaya membuat persembahan pertama kalinya di Panggung Sari Istana Budaya yang diiringi dengan Orkestra Simfoni Kebangsaan. Semestinya mereka tidak akan berasa sedikit cemas kalau dibandingkan pada minggu-minggu yang lalu.

Tujuh pelajar tersebut amat berharap untuk mendapat undian yang mencukupi untuk terus kekal ke minggu ke-lapan.Dengan berakhirnya lagu "Menuju Puncak" undian ditutup dan Pengacara AC Mizal mengumumkan bahawa pelajar yang tersingkir adalah Alif kerana berada di tangga kedudukan yang paling rendah dan dengan ini dia gagal untuk mara ke minggu hadapan. Apakan daya segala keputusan muktamad adalah terletak di tangan pengundi. "Jari Menjadi Juri" di Akademi Fantasia.

Kini cuma tinggal 6 pelajar sahaja yang akan teruskan perjuangan mereka di Akademi Fantasia musim ini.

6 pelajar Akademi Fantasia yang akan membuat pesembahan dalam konsert minggu berikut iaitu pada 3 Mei 2008 adalah:Riz
Nadia
Toi
Stanly
Nubhan
Stacy

Jangan lupa untuk mengikuti siaran Diari Akademi Fantasia Minggu Ke-lapan mulai 5 Mei hingga 9 Mei 2008. Jangan lupa untuk menonton aksi 6 pelajar membuat persembahan mereka dalam Konsert Minggu Ke-tujuh Akademi Fantasia musim yang ke-enam pada 10 Mei 2008 nanti.

Sekian daripada sapphire blu untuk anda. Sehingga berjumpa lagi esok dalam kemaskini yang akan datang. Selamat malam.

BERITA TERKINI: ANUGERAH INDUSTRI MUZIK - AIM 15 DI ADAKAN PADA 3 MEI 2008 DI PUSAT DAGANGAN DUNIA PUTRA (PWTC) JAM 9 MALAM SECARA LANGSUNG DI NTV7

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK (AIM 15) - "Kemuncak Segala-galanya"

Helo, kita bersua kembali dalam kemaskini sapphire blu mengenai Anugerah Industri Muzik - AIM15 - Apa khabar semua. Terima kasih kepada semua yang telah singgah di blog ini. Selain itu, sapphire blu ingin mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada pihak berkenaan untuk semua sumber gambar AIM15- thank you so much for the sources of the pictures)


Keputusan terkini Anugerah Industri Muzik (Aim15)

Tahun ini merupakan musim yang ke-15 Anugerah Industri Muzik. Pada musim ini AIM 15 menampilkan dua kategori baru iaitu Album Cina Terbaik dan Album India Terbaik. Sementara itu pula, kategori Artis Harapan diadakan kembali setelah ia tidak disenaraikan pada AIM 14 pada tahun lalu.

Anugerah ini dijadualkan berlangsung pada 3 Mei 2008 di lokasi Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur. Ia akan disiarkan secara langsung di NTV 7 pada jam 9 malam ini. Jangan lepaskan peluang untuk menonton AIM 15. Ia dikatakan bakal mengiktirafkan karya-karya pemuzik serta artis tempatan melalui banyak kategori yang dipertandingkan.

Buat pertama kalinya sejak Anugerah AIM diadakan, seorang Ketua Juri telah dilantik untuk bertanggungjawab dalam semua keputusan pemenang anugerah yang dimaksudkan. Kita mungkin akan tertanya-tanya siapakah ketua juri tersebut?

Agaknya debaran dan kehangatan dah mulai dirasai di kalangan para calon terakhir AIM 15 dan pastinya ramai yang ternanti-nantikan siapakah yang bakal memenangi anugerah yang tidak menggunakan sms dan pemenangnya dinilai 100 peratus oleh juri profesional.

Beliau adalah Ramli M.S. yang juga pada ketika ini adalah Pengetua Akademi Fantasia Musim Ke-6. Persatuan Idustri Rakaman Malaysia atau juga dikenali sebagai RIM dan Persatuan Akademi Industri Muzik Malaysia telah bekerjasama dalam perlantikan Ramli M.S. seorang karyawan muzik popular sebagai Ketua Juri dalam AIM 15.

Bermulanya tahun ini, AIM bukan sahaja memberi trofi kepada para pemenangnya seperti musim-musim sebelum ini tetapi mereka juga akan menerima sijil pengiktirafan. Menurut sumber berita yang telah saya baca, pemberian sijil itu adalah sebagai piawaian yang membanggakan oleh para pemenang dalam anugerah tersebut.

Semua penerima anugerah daripada setiap kategori AIM sejak 14 musim yang lalu iaitu dari 1993 hingga 2007 juga akan menerima sijil pengiktirafan. AIM merupakan satu pertandingan yang diadili oleh lebih kurang dua ratus juri yang profesional dan seramai lapan belas hingga dua puluh juri akan mengadil di peringkat terakhir.

AIM musim ke-15 ini adalah tajaan oleh Celcom dan NTV 7. Stesyen radio Hot. Fm pula menjadi penyiar rasmi anugerah majlis meriah ini yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur pada 3 Mei 2008.

Pemenang anugerah bagi setiap kategori ditulis dalam warna emas.

Berikut adalah senarai calon-calon akhir dari kategori yang dipertandingkan:

Artis Harapan
Most Promising Artiste

Candy
Dafi
Fiq
Heliza
*Suki*

Artis Baru Terbaik
Best New Artiste

Atilia
Estranged
*Faizal Tahir*
Kaer Azami
Karen Kong

Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Lelaki)
Best Vokal Perfomance In An Album (Male) – Artiste

Aliff Aziz - Aliff
*Dimenangi oleh Faizal Tahir - Aku.Muzik.Kamu*
Hazami - Nyata
Kaer Azami - Menjelma
Sohaimi Mior Hassan - Suatu Hari Nanti

Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita)
Best Vocal Performance In An Album (Female) – Artiste

Atilia - Sangkar
*Dato' Siti Nurhaliza - Hadiah Daripada Hati*
Dayang Nurfaizah - Dayang 2007
Elyana - Jadi Diriku
Karen Kong - Mulakan

Kulit Album Terbaik
Best Album Cover – Designer

Ajin - Hey - Singletrackmind
Anthony Ho - Dayang 2007 - Dayang Nurfaizah
Anuar Sujud - Hadiah Daripada Hati - Dato' Siti Nurhaliza
Emir Ezwa - Chameleon - Ash Nair
*Jenny Sun - After 8 - Liang*

Rakaman Album Terbaik - Jururakam
Best Engineered Album – Engineer

Audi Mok & Nick Lee - Aku.Muzik.Kamu - Faizal Tahir
Greg Henderson - Chameleon - Ash Nair
Greg Henderson, Hanafi Hamdan, Fazli Fauzy & Marzuki - Bintang 12 - Spider
JD - Freakshow Vol 1 : Tales of The Travelling Tunes - Pop Shuvit
*Nick Lee, JD Wong & Illegal - After 8 - Liang*

Video Muzik Terbaik - Pengarah
Best Music Video – Director

Ajin - Kau Atau Aku (Main Tarik Tali) - Elyana
Julian Oh & Hue Visualabs - A Day Before Tomorrow - Ash Nair
Nam II Cho - Freakshow - Pop Shuvit
Reshmonu - The Way It Makes You Move - Reshmonu
*Sean Chan - Sangkar - Atilia*

Album Pop Etnik Terbaik -Artis/Produser
Best Ethnic Pop Album – Artiste / Producer

Jatuh Cinta Pandang Pertama - Azfar - M.Nasir, To'ki, Hanafi Spider, Tony Spider & Usop Kopratasa
*Melodi Ahlan - Waheeda - Waheeda, Yasin Sulaiman, Cat Farish & Hafiz Hamidun*

Album Nasyid Terbaik - Artis/Produser
Best Nasyid Album – Artiste / Producer

Al'Asr...A Moment - Mu'adz - Dak Mie
Hafiz Hamidun - Hafiz Hamidun - Hafiz Hamidun
*Maulana - Rabbani - Rabbani, Azmi Manap & Yasin Sulaiman*

Album Rock Terbaik - Artis/Produser
Best Rock Album – Artiste / Producer


*Aku.Muzik.Kamu - Faizal Tahir - Audi Mok, Kunci Demak, Aubrey Suwito, Ahmad Izham Omar & Faizal Tahir*
Bintang 12 - Spider - Spider
Mpire - Mpire - Trabye
Nada - Niskala - Niskala
Patah Pusing - Jinbara - Andi Rahman & Jinbara

Album Pop Terbaik - Artis/Produser
Best Pop Album – Artiste / Producer

Dayang 2007 - Dayang Nurfaizah - Greg Henderson, DJ Uno, Jenny Chin, Audi Mok & Mohariz Yaakup
*Hadiah Daripada Hati - Dato' Siti Nurhaliza - Dato' Siti Nurhaliza, Aubrey Suwito, Audi Mok, Azlan Abu Hassan, Greg Henderson, Jenny Chin & Sharon Paul*
Imagin - Liza Hanim - Audi Mok, Sharon Paul & Hazami
Menjelma - Kaer Azami - Audi Mok, Azlan Abu Hassan & Mohariz Yaakup
Semuanya Ada Di Sini - Farawahida - Julfekar

Album Inggeris Tempatan Terbaik
Best Local English Album

After 8 - Liang - Liang
*Eclecticism - Melissa Indot - Melissa Indot & Marinna Indot, Mac Chew, Audi Mok & Sharon Paul*
Freakshow Vol 1 : Tales Of The Travelling Tunes - Pop Shuvit - JD, Uno & AJ (The Unknown), Inspectah Desk, DJ Cheapshot & Vin Skully
(Hey) - Singletrackmind - Greg Henderson & Juhan Chan
Silentscream - Silentscream - Reshmonu, John Oommen & Yam Wern - Jhien

Album Cina Tempatan Terbaik-Artis/Produser
Best Local Chinese Album – Artiste / Producer

Danny 2.0 - Danny Wan - Danny Wan
*Here I Come - Andrew Tan - See Kwan Seng & Joshua Hing*
Showtime - Karen Kong - Fred Chong
Smile - Kwok Fai Chan - Percy Phang, Ke Wang, Ah Guan, Danny, Goh Wei Wei & Yun Ren
Unavoidable - Daniel Lee - Nan Kong, Azlan Abu Hassan, Percy Zhary Jue-Long, Danny Wan & Guan Qi-Yuan

Album India Tempatan Terbaik - Artis/Produser
Best Local Indian Album – Arties / Producer


Asthivaram - The Villanz - Kash
*Martin Zamigano Kanmani - Martin Zamigano - Martin Zamigano*
Naana Neeya - Naana Neeya - Dhar Mameti
Satriye Sambrajyem - Boomerang X - Kumaran
Vallavan - Vallavan - Yogi B

Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan Oleh
Artis Luar Negara - Artis
Best Malay Song Performed By A Foreign Artiste – Artiste

Gigi - 11 Januari - Peace Love N Respect
Kerispatih - Tapi Bukan Aku - Kenyataan Perasaan
Kris Dayanti - I'm Sorry Goodbye - Kris Dayanti
*Rossa - Terlalu Cinta - Yang Terpilih*
Ungu - Kekasih Gelapku - Untukmu Selamanya

Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu (Bahasa Malaysia)- Penggubah
Best Musical Arrangement In A Song (Bahasa Malaysia) – Arranger


Audi Mok - Ingin Kumiliki - Dayang Nurfaizah
Azlan Abu Hassan - Sekian Lama - Dato' Siti Nurhaliza
Irwan Simanjuntak - Tinggalkan Aku - Anuar Zain
*Nai Kong - Cintamu - Dato' Siti Nurhaliza*
Sharon Paul - Hati - Dato' Siti Nurhaliza


Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu (Bukan Bahasa Malaysia)- Penggubah
Best Musical Arrangement In A Song (Non Bahasa Malaysia) – Arranger

Audi Mok - La Da Di Dum - Faizal Tahir
*Hafiz Hamidun - Last BReath - Hafiz Hamidun*
Mac Chew - Love Surreal - Melissa Indot
Sundrra / Fasy - Anbey Sagiye - Boomerang X
Z-Wan / Jason Voon - Weylana - Betty Benafe


Lagu Terbaik - Komposer/Penulis Lirik
Song Of The Year – Composer / Lyricist

Ajai - Abie Abdullah -Menanti Pasti - Dato Siti Nurhaliza
Audi Mok - Shah Shamsiri - Mahakarya Cinta - Faizal Tahir
Azlan Abu Hassan - Azlan Abu Hassan & Azalea - Sekian Lama - Dato' Siti Nurhaliza
*Azlan Abu Hassan - Sulu Sarawak - Izinku Pergi - Kaer Azami*
Estranged - Richael L.Gimbang - Itu Kamu - Estranged

Album Terbaik
Aku.Muzik.Kamu -Faizal Tahir

Anugerah Kembara
Pop Shuvit

Anugerah Wirana
Fauzi Marzuki

(Terima kasih dan kredit diberikan kepada ntv7 dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

Online Visitors

Thank you for dropping by