Tuesday, September 7, 2010

Episode 20 - Sinetron Cinta Kirana pada 7 September 2010 di Astro Ria setiap hari Isnin - Jumaat pada jam 6.30 petang


Sinetron Cinta Kirana Setiap Hari Isnin - Jumaat pada jam 6.30 malam - 7.30 malam di Astro Ria

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 1 - 50

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 51 - 78

Sila klik di sini untuk mengikuti sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 91 - 93 (Episode Akhir)

Pelakon/PemainSynopsis

It begins when Sita met her long separated ex-boyfriend, Rama. The two folks agreed to pass their love that used to fail, onto their grand children. Sita was happy and imagined a better life for Kirana, her granddaughter. So does Rama for his grandson, Galang. Kirana and Galang that used to quarrel ended up falling in love.

Disaster comes when Rama and Galang got into an accident. Rama passed away, while Galang’s body was never found. Kirana became the back-bone of the family. She then met Evandra, a publishing boss that hates women. Evandra changed because of Kirana and grew to like her; meanwhile, Kirana’s love is only for Galang. One day, Galang returned but as Mischa, Galang’s twin. He did this as he could not bear to leave Renata who helped him from the accident.

Galang was happy that Kirana took care of the family, but he was shattered as he couldn’t return his love to Kirana, Kirana was hurt, Galang was hurt even more.

Berawal dari perjumpaan kembali antara Sita dengan mantan kekasihnya, Rama, yang dulu terpisah, pasangan jompo ini sepakat menyambung tali jodoh mereka yang dulu gagal ke cucu masing-masing. Sita bahagia dan membayangkan kehidupan Kirana, cucunya, bakal membaik seperti harapannya. Begitu pula harapan Rama terhadap cucunya, Galang. Kirana dan Galang yang tadinya sering bertengkar, akhirnya saling jatuh cinta.

Musibah datang ketika Rama dan Galang mengalami kecelakaan. Rama meninggal dan mayat Galang tak ditemukan. Akhirnya Kirana menjadi tulang punggung keluarga. Ia kemudian bertemu Evandra, bos penerbitan yang benci perempuan. Karena Kirana, Evandra berubah dan mulai menyukai Kirana, namun cinta Kirana hanya untuk Galang. Suatu hari tiba-tiba Galang muncul lagi, tapi dia mengaku sebagai Mischa, adik kembar Galang. Dia sengaja melakukan hal itu karena tidak tega meninggalkan Renata yang telah menolongnya dari kecelakaan tempo hari.

Galang bahagia Kirana menjaga keluarganya, namun juga hancur karena mustahil mengembalikan cintanya untuk Kirana. Kirana terluka, Galang lebih terluka.
source: http://www.mdentertainment.net/

Sambungan sinopsis sinetron Cinta Kirana Episode 20 - 21

Di rumah Shopia, saat Sofia tak di rumah, Anwar menggoda Kirana. Kirana berusaha menghindar tapi Anwar terus memaksa. Kirana lalu menelepon Baim tapi tetap tak diangkat. Saat bersamaan Surti mengantarkan handphone Baim ke bengkel. Saat melihat misscalled dari Kirana, Baim langsung menelepon Kirana. Sial, Anwar diam-diam mematikan suara HP Kirana sehingga Kirana tak mendengar panggilan Baim. Baim yang panik langsung mendatangi rumah Sofia.

Sementara Anwar berhasil menjebak Kirana. Anwar hampir memperkosa Kirana. Saat itulah, Raka datang dan berhasil menolong Kirana. Raka menarik Kirana keluar dari rumah Anwar. Baju Kirana tampak compang-camping. Tepat saat itu Baim datang dan mengira Raka lah yang mau memperkosa Kirana. Baim emosi dan langsung menghajar Raka. Kirana membela Raka. Baim shock!

Baim terkejut melihat Kirana melindungi Raka. Kirana lalu menjelaskan kalau Baim salah paham. Raka bukanlah orang yang menyerangnya melainkan penolongnya. Baim terkejut. Baim lalu mengantar Kirana pulang. Kirana yang tidak ingin membuat kedua neneknya khawatir, berusaha menutupi kejadian yang menimpanya.

Karena pulang dengan luka-luka di wajahnya, Linda merasa cemas dengan keadaan Raka. Tapi Raka tidak mau bercerita apapun pada Linda. Anwar yang merasa dianiaya, melaporkan Raka ke Polisi. Raka ditangkap. Linda yang akhirnya tau alasan penangkapan Raka, merasa terkejut.

Untuk membebaskan Raka dari tuduhan, Linda terpaksa menemui Kirana untuk dijadikan saksi. Kirana bersedia. Raka akhirnya dibebaskan. Sebelum pulang, Linda menghina Kirana dan memintanya untuk tak lagi mendekati Raka. Kirana balik marah dan berkata, kalau Raka-lah yang selama ini menganggunya. Raka yang mendengar semua ini marah pada Linda. Raka lalu memutuskan untuk pergi dari rumah. Linda shock.


Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 20 Part 1

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 20 Part 2

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 20 Part 3

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 20 Part 4

Sambungan kisah Cinta Kirana Episode 20 Part 5Episode 20 bermula dengan menceritakan Kirana berasa lega apabila Rangga dapat menjumpainya. Rangga fikirkan papanya juga ikut bermain bersama mereka. Anwar cuba menggoda Kirana. Kirana cuba untuk menjauhkan diri daripadanya tetapi Anwar terus memaksa. Kirana cuba menelefon Baim tetapi Baim tidak terima sms mahu pun panggilan daripada Kirana kerana telefon bimbitnya tertinggal di rumah.

Surti memperkenalkan seorang gadis bernama Aishah kepada Baim di bengkel.


Surti: Ini Aishah, ini kawan mak masa zaman mak menjadi penyanyi pentas. Tolonglah dia, dia belum kerja. Kau boleh beri dia kerja di sini kan?
Hasrun: Boleh, mak cik, boleh.
Surti: Mak cik tanya Baim bukan kau.
Baim: Kerja apa, mak? Di sini tak ada kerja untuk perempuan.
Hasrun: Kirana juga perempuan. Dia boleh pun kerja di bengkel.
Baim: Tapi kan Kirana itu...
Hasrun: Tenang saja, Baim. Ini Nasrun. Kalau Aisaha tak boleh buat kerja biar Nasrun yang ajar. Betul tak Aishah?
Aishah cuma tersenyum mendengar apa yang dikatakan Nasrun.
Surti: Mak cik tanya Baim bukan kau.
Hasrun: Mak cik, saya asyik salah saja dengan mak cik ini. Niat saya kan baik, mak cik.
Surti: Ya, Baim, tolong Aishah. Kasihan dia.

Akhirnya Baim setuju untuk menolong Aishah. Aishah berterima kasih pada Baim. Surti memberi telefon bimbit Baim yang telah dia tertinggal di rumah. Ibunya memberitahu Baim terdapat banyak panggilan yang tidak terjawab. Baim mendapat tahu dia mempunyai sebanyak 13 panggilan Kirana yang tak terjawab dan satu sms daripada Kirana juga:

"Baim, tolong aku, Raka mengekori aku"

Baim cuba membuat panggilan kepada Kirana tetapi Anwar mematikan suara telefon bimbit Kirana menyebabkan Kirana tidak mendengar panggilan daripada Baim. Baim khuatir sesuatu akan berlaku pada Kirana lalu dia meminta alamat rumah daripada Ibu Sita di mana tempat Kirana bekerja.


Raka yang menunggu Kirana keluar berkata pada dirinya:

Raka: Dah waktu begini pun Kirana belum keluar lagi.(Raka terus menunggu)
Kirana: Semua dah cantik. Sekejap lagi mama pulang, kalian belajar ya?
Mimi: Kenapa kakak tak tukar baju?
Rangga: Nanti Kakak Kirana sakit.
Kirana: Tak mengapa lah. Kak Kirana kuat macam Gatot Kaca.
Mimi: Ya lah kak. Nanti kakak sakit. Kalau sakit tak boleh main dengan kami lagi.
Kirana: Baiklah macam ini saja. Sekarang kakak keringkan baju dan kalian tunggu di luar, main-main dulu. Tapi ingat jangan main sehingga kotor.

Anwar muncul dan dia cuba memperkosa Kirana. Raka yang mendengar jeritan Kirana meminta tolong terus masuk ke rumah Anwar dan dia memukul Anwar. Situasi yang begitu mencemaskan. Mujur Raka tiba pada waktunya untuk menolong Kirana. Tanpa pertolongan Raka tidak tahu apa yang akan berlaku pada Kirana.
Baim tiba di pada waktu itu dan dia menyangka Raka yang berlaku tidak sopan terhadap Kirana lalu dia memukul Raka.

Kirana: Baim, Baim... berhenti.


Baim terkejut apabila Kirana cuba melindungi Raka. Kirana menjelaskan keadaan yang sebenarnya berlaku pada Baim bahawa Raka menolongnya daripada suami Ibu Sofia. Baim rasa bersalah kerana telah memukul Raka dan dia meminta maaf daripada Raka. Raka tidak salahkan Baim kerana dia tidak mengetahui hal sebenar. Oleh itu adalah wajar dia marah pada Raka. Apabila Raka ingin menghantar Kirana pulang, Kirana menolak dan berkata dia akan pulang bersama-sama Baim.


Sebelum Raka pulang, Kirana mengucapkan terima kasih pada Raka. Raka gembira Kirana tidak marahkan dia lagi.


Raka membuat laporan polis tentang kejadian yang menimpa Kirana tetapi pihak polis memberitahu Raka bahawa dalam kes seperti itu, mangsa yang perlu buat laporan.

Raka: Apa bapak fikir ada mangsa perkosa yang nak buat laporan polis? Saya ada di sana. Saya nampak Anwar cuba memperkosa Kirana. Saya saksinya. Jadi saya mohon bapak dakwa segera orang itu.


Raka: Bapak lihat.


Ini luka yang saya alami semasa saya cuba menyelamatkan Kirana. Anwar tu bahaya orangnya. Bapak harus segera dakwa dia. Bukan cuma Kirana, orang lain juga boleh jadi mangsa Anwar.
Polis: Baiklah kalau begitu.Baim: Kirana, tadi aku dah telefon nenek. Dia dah tahu yang kau ada di sini. Aku rasa bersalah kerana telah menuduh Raka. Kalau dia tak ada, tak tahulah apa yang akan terjadi. Tapi memangnya apa dia buat di tempat kau bekerja?
Surti: Kau jangan banyak tanya lagi. Biar Kirana tenang dulu.


Linda cemas melihat keadaan Raka.
Linda: Raka, kamu kenapa, sayang? Kau bergaduh? Dengan siapa? Di mana? Sekarang kita pergi ke doktor ya? (towards the shinystar)
Raka: Tak usah ma. Saya tak apa-apa. Saya nak ke kamar.
Imbas kembali sewaktu Baim memukul Raka. Raka hairan kenapa Baim begitu ambil berat tentang Kirana. Siapakah agaknya Baim dan apa hubungannya dengan Kirana, Raka tanya pada dirinya.

Baim menghantar Kirana pulang. Nenek Sita buka pintu dan tanya Kirana kenapa dia lewat pulang. Kirana meminta maaf daripada neneknya. Kirana yang tidak mahu kedua orang neneknya risau tentangnya berusaha menutupi kejadian yang telah berlaku dan dia cuma memberitahu Nenek Sita bahawa:
Kirana: Tadi aku seronok duduk di rumah Baim.
Nenek Sita: Baim, nenek minta kalau kau bawa Kirana keluar jangan balik lewat malam. Nenek Eva tak suka perempuan pulang malam-malam.
Kirana: Ini semua bukan salah Baim. Ini salah aku.
Nenek Sita: Apa pun alasannya kita menumpang di sini. KIta kena ikut peraturan di sini.


Di kamar, Kirana asyik memikirkan kejadian yang telah berlaku petang tadi. Kirana cuba melelapkan matanya dan tidak mahu berfikir apa-apa lagi.

Linda mengejutkan Raka yang sedang tidur.

Linda: Raka bangun. Mama mahu bicara.
Raka: Ada apa ma?
Linda: Semalam kamu ada masalah apa?
Raka: Nanti saya cerita. Saya masih mengantuk. Saya mahu tidur.
Linda: Raka, di luar ada polis yang menunggu kamu.


Anwar yang merasa dianiaya, melaporkan Raka ke polis hingga menyebabkan Raka ditangkap. Linda berasa terkejut apabila dia tahu kenapa Raka ditangkap.

Pihak Polis: Saudara bernama Raka?
Raka: Saya sendiri, pak.
Pihak Polis: Kami datang membawa surat perintah untuk bawa awak ke balai polis.
Raka: Balai polis? Ada apa ini pak?
Pihak Polis: Saudara kami tahan atas dakwaan penganiayaan dan cuba membunuh.
Linda: Bapak jangan cakap sebarangan. Anak saya tak mungkin buat begitu.
Pihak polis: Kami hanya jalankan tugas, bu. Semua itu atas laporan Bapak Anwar Delgado.
Raka: Jadi dia yang melaporkan saya?
Linda: Raka...
Raka: Mama tenang saja. Saya tak salah. Orang itu dah lakukan kesilapan besar dengan melaporkan saya ke polis. Semuanya pasti beres. Saya pergi dulu ya, ma.

Kedua orang nenek Kirana tanya kenapa dia masih belum pergi bekerja. Kirana memberi alasan bahawa dia tak berapa sihat dan dia minta cuti. Sita tanya kenapa dia tidak memberitahu mereka saja kalau dia kurang sihat. Nenek Aida nasihatkan Kirana berehat.

Benny memberitahu Linda bahawa Raka tidak dibenarkan pulang melainkan Kirana menjadi saksi. Kata Benny, Raka boleh dibebaskan sekiranya Kirana membuat keterangan tetapi Raka tidak mahu Kirana pergi ke situ. Raka lebih rela dipenjarakan.


Linda pergi ke rumah Hilman untuk bertemu dengan Kirana.
Eva: Ibu mahu minum apa? Biar saya sendiri siapkan minuman untuk ibu.
Linda: Tidak perlu. Tujuan saya ke sini cuma satu. Saya nak jumpa Kirana.
Hilman: Kirana? apa urusan awak dengan dia?
Linda: Sekarang juga Kirana harus ikut saya ke balai polis dan jadi saksi untuk anak saya, Raka. Anak saya, Raka telah menyelamatkan dia daripada perlakuan tidak bermoral majikannya. Disebabkan perkara itu, anak saya didakwa melakukan penganiayaan. (towards the shinystar)

Semua orang terkejut mendengar hal itu dan mereka tidak percaya dengan apa yang didengar mereka. (Nenek Aida faham kenapa Kirana tidak mahu pergi bekerja)Hilman tanya pada Linda adakah itu semua salah faham saja kerana Kirana baik-baik saja. Kirana memberitahu mereka apa yang dikatakan Linda semuanya benar.

Kirana: Saya akan ikut ke balai polis dan beri keterangan untuk anak ibu.

Raka akhirnya dibebaskan setelah Kirana menjadi saksi dan membuat keterangan polis. Sebelum pulang, Linda memanggil Kirana:

Linda: Kirana, tunggu. Awak memang membebaskan anak saya daripada dakwaan. Tapi kamu sedar kan semua ini terjadi kerana kamu. Saya telah minta awak jauhi anak saya tetapi awak terus dekati dia. Malah awak libatkan dia dalam masalah seperti ini. Kalau memang awak nak memeras harta kekayaaan anak saya, saya ingatkan yang saya tak akan berdiam diri dan membiarkan awak melakukan hal ini.Kirana: Saya sama sekali tak peduli dengan status dan kekayaan anak ibu. Saya memang miskin tetapi saya ada harga diri. Jadi jangan pernah menghina saya. Satu lagi saya tak pernah mendekati anak ibu. Raka yang terus menganggu saya.


Sekarang ibu fikir saja, kenapa dia tiba-tiba bisa ada di tempat kerja saya. Ibu akan tahu sendiri jawapannya. Saya minta diri.

sumber: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada
http://www.mdentertainment.net/
Astro Ria 104
http://www.indosiar.com/
http://id.wikipedia.org/
sebuahkisah Channel
dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

0 comments :

Online Visitors

Thank you for dropping by