Monday, August 4, 2008

KEDUDUKAN TERKINI CARTA ERA PADA 3 OGOS 2008 2008 DARI JAM 9.00 PAGI HINGGA 12.00 TENGAHARI DI ASTRO SALURAN 856


CARTA ERA PADA 3 OGOS 2008, AHAD


CARTA ERA SETIAP HARI AHAD JAM 9 PAGI HINGGA 12 TENGAHARI BERSAMA AZNIL DAN NANA1. Ada Untukmu - Nubhan
2. Hanya Sandiwara - Riz
3. Yang Pernah - Estranged
4. Aku Stacy - Stacy
5. Panahan Asmara - Toi6. Matahariku - Agnes Monica
7. Toyol - Aznil
8. Robot - Adam
9. Kalut Lagi Mengarut - Nadia
10. Aku Dan Dirimu - Ari Lasso/Bunga Citra Lestari11. Sejauh Ini - Dina
12. Ke mana kau Pergi - Mahadhir feat. Mas Idayu
13. Main Hati - Andra & The Backbone
14. Buronan Cinta - The Lima
15. Bawaku Terbang - The Fabulous Cats16. Ayat-ayat Cinta - Rossa
17. Aku Tak Lupa -Idayu
18. Aku Skandal - Hujan
19. Usah - Suki feat. Ahli fiqir
20. Ingat Kamu - Maia

(Terima kasih dan kredit diberikan kepada www.era.fm untuk maklumat dan gambar Carta Era terikini pada 27 Julai 2008)

SAMBUNGAN KISAH SINETRON ANAKKU BUKAN ANAKKU YANG TERKINI DALAM EPISOD KE-38 YANG DISIARKAN PADA 4 OGOS 2008, ISNIN PADA JAM 2.30 PETANG DI TV3


SAMBUNGAN KISAH TERKINI SINETRON ANAKKU BUKAN ANAKKU EPISOD KE-38 YANG DISIARKAN PADA4 OGOS 2008, ISNIN PADA JAM 2.30 PETANG DI TV3

Lirik Lagu Alhamdulillah [OST Sinetron Anakku Bukan Anakku

Bersujud kepada Allah
Bersyukur sepanjang waktu
Setiap napasmu seluruh hidupmu
Semoga diberkahi Allah

Bersabar taat pada Allah
Menjaga keikhlasan-Nya
Semoga dirimu semoga langkahmu
Diiringi oleh rahmat-Nya

Setiap napasmu seluruh hidupmu
Semoga diberkahi Allah

Alhamdulillah wasyukurillah
Bersyukur pada Mu ya Allah
Indah dalam kebersamaan
Hilanglah sebuah perbedaan


Pelakon yang membintangi sinetron Anakku Bukan Anakku setiap hari Isnin hingga Khamis jam 2.30 petang

Roger Danuarta sebagai Rafli
Nabila Syakieb sebagai Tatia
Raya Kohandi sebagai Adel
Dude Harlino sebagai Taufan
Krisna Mukti sebagai Nico
Raslina Rasidin sebagai Vivian
Eeng Saptahadi sebagai Bayu
Vicky Burki sebagai Syaitan
Femmy Permatasari sebagai Luci
Ana Pinem sebagai Rona
Boy Irshandi sebagai Ian
Marini Burhan A.S. sebagai nenek Taufan
Him Damsyik sebagai Pengemis Buta


Episod 38 sinetron Anakku Bukan Anakku yang disiarkan pada 4 Ogos 2008 pada jam 2.30 petang di TV3


Episod 38 sinetron Anakku Bukan Anakku yang disiarkan pada jam 2.30 petang, 4 Ogos, 2008, Khamis:


Video klip sinetron Anakku Bukan Anakku episod 38 bahagian 1-5
Episod 38

Edo pergi mendapatkan kad pengenalan palsu Taty(Tatia)untuk rancangan seterusnya. Luci ingin membuat panggilan kepada Adel tetapi dia tidak dapat menghubunginya. Dia menelefon Adel sekali lagi ke kediaman mereka kali ini setelah tidak dapat menghubungi Adel ke telefon bimbitnya. Vivian menerima panggilan tersebut dan dia berasa hairan apabila diberitahu Luci Adel tiada di kamarnya.


Video klip sinetron Anakku Bukan Anakku episod 38 bahagian 2-5
Adel dan Bayu berada di kamar Fatimah berbincang mengenai sesuatu dan mereka meminta Fatimah agar dia terus menyembunyikan daripada Vivian bahawa dia bukannya diupah dari agensi pekerjaan. Sebenarnya Fatimah adalah anak saudara kepada Bayu. Bayu dan Adel juga meminta Fatimah berjaga-jaga terhadap Timo.


Video klip sinetron Anakku Bukan Anakku episod 38 bahagian 3-5
Nenek Taufan khuatir apabila Tatia dan Taufan masih belum pulang lagi. Akhirnya mereka mendapat panggilan daripada Taufan memberitahu neneknya bahawa Nur (Tatia)ditimpa kecelakaan(kemalanagan) dan kini berada di rumah sakit.

Taufan sedih dan risau dengan keadaan Tatia yang tercedera dan kini masih belum sedar lagi. Vivian memikirkan di mana Adel berada apabila dia tidak berada di kamarnya. Rona memberitahu Bayu dan Adel melalui telefon bimbit meminta mereka berhati-hati.

Adel dan Fatimah pura-pura berlakon untuk mengaburi Vivian dan Nico apabila mereka mendapat tahu daripada Rona bahawa Vivian dan Nico sedang menuju ke kamar Fatimah. Adel memberitahu Fatimah bahawa Bayu dan Rona adalah cuma pembantu mereka dahulu. Adel pura-pura terkejut melihat kedua papa dan mamanya apabila dia membuka pintu kamar Fatimah untuk keluar.


Video klip sinetron Anakku Bukan Anakku episod 38 bahagian 4-5

(Terima kasih dan kredit diberikan kepada badaimimpi Channel untuk video klip sinetron Anakku Bukan Anakku episod 38)

Vivian memberitahu Adel bahawa seseorang yang bernama Sederhana(Luci) telah menelefonnya. Vivian tahu bahawa Sederhana yang dimaksudkan oleh mamanya adalah Luci dan berasa hairan apa yang hendak diberitahu oleh Luci kepadanya.

Syaitan dan salah seorang rakan Edo (yang menyamar sebagai ibubapa Taty(Tatia) tiba di kediaman Taufan bersama polis tetapi Satpan (pengawal kediaman Taufan) memberitahu mereka bahawa semua orang telah pergi melawat Nur(Tatia) di rumah sakit. Syaitan pura-pura pengsan mendengar berita kecelakaan (kemalangan) yang telah menimpa Nur(Tatia).

Vivian kurang sihat setelah minum kopi yang telah dibancuh oleh Adel(Adel telah membubuh sesuatu dalam minuman Vivian dalam episod sebelum ini). Adel menghubungi Luci dan sewaktu Vivian ingin menelefon doktor mengenai kesihatannya yang kurang sihat, dia terdengar perbualan di antara Luci dan Adel. Luci memberitahu Adel bahawa Tatia masih hidup dan kini Rafli telah mendapatkan alamat Tatia dan menuju ke balai polis. Adel terkejut mendapat tahu bahawa Tatia masih hidup dan memberitahu Luci mereka harus melakukan sesuatu.


Video klip sinetron Anakku Bukan Anakku episod 38 bahagian 5-5Vivian terdengar semua perbualan di antara mereka berdua dan terkejut. Selepas itu dia terus memberitahu Nico yang pada masa itu ada di sisinya bahawa dia baru sahaja mendapat berita yang mengerikan lalu pengsan.

Di penghujung episod ke-38, Tatia tersedar dan dia hilang ingatan sekali lagi. Apabila nenek Taufan memanggil namanya, Nur(Tatia) menanyakan siapa mereka semua? Adakah dengan hilang ingatan Nur(Tatia) tentang nenek dan Taufan akan mengembalikan ingatannya kepada waktu sebelum dia terjatuh di dalam sungai sewaktu berada di puncak dan akan ingat kembali bahawa dia adalah sebenarnya Tatia?Untuk mengetahui kisah selanjut ini, jangan lupa untuk terus mengikuti sinetron Anakku Bukan Anakku dalam episod 39 pada hari esok jam 2.30 petang hingga 3.30 petang.


Sekian daripada sapphire blu untuk semua. Sinetron Anakku Bukan Anakku yang pasti akan lebih menceriakan petang anda terdiri daripada 65 episod akan tamat pada pertengahan bulan September 2008.

SAMBUNGAN KISAH SINETRON "SALAH MENCINTA" EPISOD 20 (EPISOD TERAKHIR) PADA 4 OGOS DI ASTRO ARUNA SALURAN 121 PADA JAM 1.00 HINGGA 2.00 PETANG


Episod 20 (Episod terakhir) Sinetron "Salah Mencinta" pada 4 Ogos 2008 bersiaran jam 1.00 - 2.00 petang hari Isnin hingga Jumaat setiap minggu.

Dibintangi oleh pelakon:

Nama: Ibnu Jamil
Tarikh Lahir: 30 April 1982
Umur: 26 tahun

Icha Nurbani,
Ichi Nuraini,
Maya Caroline

Lirik lagu Hanya Ingin Kau Tahu - Republik

Ku telah miliki
Rasa indahnya perihku
Rasa hancurnya harapku
Kau lepas cintaku

Rasakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Ku pikir ku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

ow wooo wo wo wo

Walaupun semua hanya ada dalam mimpiku
Hanya ada dalam anganku
Melewati hidup

Rasakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Ku pikir ku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

ow wooo wo wo wo wo wo wo wo wo

Episod 20 (episod yang terakhir sinetron Salah Mencinta di Astro Aruna Saluran 121)

Episod 19 berakhir dengan Santi dihalau oleh Fahri setelah mendapat tahu bahawa dia adalah Santi yang menyamar sebagai Sinta selama ini.

Episod 20:

Fahri menyesal kerana tidak memopercayai kata-kata isterinya, Sinta selama ini dan akibatnya telah tertipu oleh Santi berbulan-bulan. Andre meminta maaf kerana tidak berterus terang mengenai hal Santi tetapi menurutnya walaupun dia memberitahu Fahri kejadian ini, mungkin dia tidak akan mempercayainya juga.

Mama Fahri mengajak Fahri menjemput Sinta pulang ke rumah mereka semula dan berharap agar Sinta akan memaafkan mereka. Santi menjerit-jerit nama Sinta di kediaman mamanya. Asti begitu sedih dengan kelakuan Santi yang begitu kejam terhadap Sinta. Santi terus mendesak mamanya memberitahu di mana Sinta berada tetapi sudah tentu mamanya tidak akan berbuat demikian.

Bayu dan dua pengikutnya yang jahat terus memburu Santi dan bercadang untuk membunuh orangtua Santi. Kata Bayu lagi sekiranya orangtua Santi mati pasti Santi akan keluar dari tempat sembunyi.

Iwan mendera dan memukul Mra dengan teruk dan menguncinya di dalam bilik stor. Tia tidak tahan lagi dengan sikap bapa mertuanya dan ingin melakukan sesuatu supaya mamanya tidak akan diseksa oleh Iwan lagi. Dia mempunyai satu rancangan iaitu membubuh racun dalam makanan Iwan dan Dodi sewaktu menghidangkan makanan kepada mereka.

Di rumah pembantu mereka yang terletak di kampung, Sinta meminta mamanya pulang tetapi menurut Asti, dia ingin menemani Sinta dan bayinya daripada ancaman Santi dan Bayu.

Sebelum Iwan dan Dodi sempat menikmati makanan yang telah diracuni Tia, Feri tiba dan meeka saling membunuh dan akhirnya ketiga-tiga mereka mati di tempat kejadian. Fahri meminta maaf daripada Sinta kerana membuatnya derita. Sinta mengalirkan airmatanya sambil memaafkan Fahri kerana menurutnya Fahri adalah suaminya. Selepas itu, Fahri dan mamanya menjemput Sinta dan bayi mereka pulang ke rumah dan disambut dengan gembira oleh Andre dan Nina.

Santi tiba di rumah Iwan dan terkejut apabila dia mendapat tahu bahawa Iwan, Dodi dan Feri telah mati. Aryo menegur Sofi yang masih mahu berbelanja dengan boros sedangkan mereka masih menghadapi krisis masalah kewangan.

Pembantu Asti berharap semoga Aryo akan kembali di sisi Asti suatu hari nanti. Aryo sudah tidak tahan lagi dengan sikap Sofi dan rasa tertekan dengan cara gaya hidup Sofi yang banyak berbelanja. Aryo menampar Sofi kerana sewaktu pertengkaran. Akhirnya Sofi meninggalkan Aryo.

Sewaktu Aryo sedang berehat di kamarnya, dia gterkenangkan masa silam bagaimana dia telah menyakiti hati Asti yang begitu setia dengannya. Aryo menyesal dengan perbuatannya selama ini dan berharap agar Asti akan memaafkannya.

Sofi pulang ke pangkuan suaminya dan meminta ampun daripada Ferdi. Sebaliknya Ferdi ingin menceraikannya dan mahu mengambil hak penjagaan Fino anak lelaki mereka. Semuanya sudah terlambat dan Sofi dihalau keluar dari rumah mereka oleh Ferdi. Fino terdengar pertengaran mama dan papa mereka dan merayu kepada papanya agar membenarkan mamanya masuk. Ferdi yang berhati lembut terpaksa memaafkan isterinya demi kebahagiaan anak mereka, Fino.

Aryo pulang ke rumah berjumpa dengan Asti dan meminta maaf daripadanya kerana telah menyakiti Asti dan memberitahunya bahawa dia adalah satu-satunya perempuan yang menghargai Aryo. Asti akhirnya maafkan suaminya dan terimanya kembali untuk ke pangkuannya.(A very touching scene when Asti forgave his husband, Aryo). Pembantu rumah mereka bersyukur dan berterima kasih kepada Tuhan kerana doanya telah dikabulkan.

Bayu masih belum puas hati dan mahu teruskan pencarian untuk membalas dendam terhadap Santi. Bayu mengikut kenderaan Aryo dan Asti. Setelah dia tiba di rumah Fahri dia mengambil pistol dari keretanya.

Santi juga tiba di rumah Fahri pada waktu yang sama kerana dia irihati dengan Sinta dan ingin membunuhnya dengan pisau. Santi mendukung bayi Sinta dari katil sewatu Sinta berada di bilik air.

Sinta ternampak apa yang dilakukan oleh Santi dan merayu kepadanya untuk mengembalikan anaknya kepadanya tetapi Santi enggan. Bayu yang berada di situ pada ketika itu menembak Santi apabila Santi menikamnya dengan pisau. Bayu terjatuh dari balkoni rumah dan mati. Santi pula menjadi gila dan asyik berkata dia adalah Sinta dan bukannya Santi.

Sinetron Salah Mencinta berakhir di sini dalam episod 20. Semoga kisah 20 episod sinetron ini akan lebih menceriakan petang anda. Sekian daripada sapphire blu untuk semua. Sinetron baru akan menemui anda dalam episod pertama pada hari esok.

VIDEO KLIP RANCANGAN AKU STACY DI MINGGU YANG KE-8 (EPISOD 8) - "FINAL EPISODE" PADA HARI AHAD, 3 OGOS 2008


RANCANGAN AKU STACY MINGGU KE-8 EPISOD 8 (EPISOD TERAKHIR RANCANGAN AKU STACY)YANG TELAH DISIARKAN DI ASTRO RIA SALURAN 104 PADA 3 OGOS 2008, AHAD PADA JAM 5.30 PETANG DAN 10.30 MALAM


Rancangan "Aku Stacy" Minggu Ke-8 - Dalam episod ke-8 iaitu episod terakhir untuk rancangan ini menceritakan lebih banyak kisah tentang selanjutnya buat masa ini. Kepada peminat Stacy terus mengikuti "Aku Stacy". Rancangan ini terus menemui anda di Astro Ria Saluran 104 pada jam 5.30 petang dan 10.30malam setiap hari Ahad. Kepada peminat Stacy yang ingin mengikuti perkembangan Stacy, jangan lupa untuk terus menonton rancangan menarik "Aku Stacy.


Video klip rancangan Aku Stacy episod 8 iaitu episod terakhir yang telah disiarkan pada 3 Ogos 2008 bahagian 1-3


Video klip rancangan Aku Stacy episod 8 iaitu episod terakhir yang telah disiarkan pada 3 Ogos 2008 bahagian 2-3


Video klip rancangan Aku Stacy episod 8 iaitu episod terakhir yang telah disiarkan pada 3 Ogos 2008 bahagian 2-3

Apa Kata Stacy Di Penghujung Rancangan Aku Stacy Episod Terakhir Dalam Minggu Kelapan, Episod 8

"Jadi sampai sini sajalah program Aku Stacy. Kalau ada rezeki kita jumpa lagi. Dapat tengok Aku Stacy, itupun kalau Ria nak sambungkan lagi. Mudah-mudahanlan kan! Kalau boleh nak lagi. "Alamak Terlebih" ha..ha.. bye-bye."

Terima kasih dan kredit diberikan kepada lurvenez Channel untuk video klip rancangan Aku Stacy Minggu Ke-8 dalam Episod ke-8, final episode(episod terakhir rancangan Aku Stacy) bahagian 1 hingga 3)

Sekian daripada sapphire blu untuk semua.

BERITA TERKINI ANUGERAH FFM KE 21 YANG AKAN DIADAKAN DIPUTRAJAYA (PUTRAJAYA INTERNATIONAL CONVENTION CENTRE), KUALA LUMPUR BUAT PERTAMA KALINYA


BERITA TERKINI FFM21: Jangan lupa untuk mengikuti siaran malam kemuncak di Putrajaya(LIVE AT PICC PUTRAJAYA).Anugerah FFM21 yang akan disiarkan secara langsung bermula pukul 8.30 malam hingga 12.30 tengah malam, di saluran Astro Ria, 9 Ogos nanti.

Anugerah ini akan dibahagikan kepada tiga segmen iaitu:

Karpet Merah (8.30 malam - 9 malam)

Malam Anugerah FFM21 (9 - 11.30 malam)

Pasca FFM21 (11.30 malam hingga 12.30 tengah malam).

Antara artis yang akan membuatkan persembahan ialah Datuk Siti Nurhaliza, Erra Fazira, Misha Omar, Awie dan ramai lagi.MAKLUMAT/INFO: Malam Anugerah FFM ke-12

- Objektif utama festival tahunan ini untuk meraikan pengamal industri dan merangsang usaha memartabatkan industri perfileman tanahair serta mengalakkan penghasilan karya filem bermutu dan bercitarasa Malaysia, yang diterima di peringkat global.

- Berlangsung dalam tiga sesi, sesi pertama memaparkan gelagat selebriti menjayakan permaidani merah diacarakan bersama Awal Ashaari, Zainal Alam Kadir, Hannah Tan dan Yatt disusuli acara anugerah. * Selesai penyampaian anugerah, penonton akan dihidangkan dengan sesi temu bual bersama pemenang menerusi Pasca FFM21 yang akan disiarkan jam 11.30 malam.

- Pelbagai pengisian turut dianjurkan untuk merancakkan FFM21 sepanjang tarikh itu termasuk tayangan filem percuma di tiga lokasi terpilih iaitu Cathay Cineleisure, Damansara; Tanjong Golden Village (TGV) KLCC dan Golden Screen Cinemas (GSC) Alamanda, Putrajaya.

- Pengisian acara turut dimanfaatkan dengan Simposium Perfileman dengan sesi pertama berjudul Sinema Malaysia Dalam Konteks Sosial Semasa.

- Sesi pertama di Balai Seni Lukis Negara pada 7 Ogos jam 9 pagi itu dijayakan panel Tuan Asnawi Tuan Omar, Profesor Dr Naim Ahmad dan Raja Azmi Raja Sulaiman manakala Profesor Madya Dr Darusalam Abu Bakar bertindak sebagai moderator.

- Sesi kedua pula membentangkan topik Strategi Pembangunan Sinema Malaysia bersama moderator, Zainal Abidin Hambli dengan panel Mohd Najib Abdul Jamal, Datuk Dr Zubir Yahya dan Muhammad Reezal Awang.

Selain daripada itu, tayangan percuma bagi filem-filem yang bertanding juga akan diadakan pada 8, 9 dan 10 Ogos bertempat di Cathay Cineleisure, TGV KLCC dan GSC Alamanda. Pada 2 Ogos pula, di Dataran Merdeka, penganjur akan mengadakan konsert Pra Festival bermula 8.30 malam sebelum malam kemuncak festival pada 9 Ogos.

KEPUTUSAN TERKINI ANUGERAH PERDANA YANG TELAH DIUMUMKAN PADA 9 OGOS 2008Filem Terbaik : KALA MALAM BULAN MENGAMBANG

Pengarah Filem Terbaik


1.Hatta Azad Khan – Wayang
2.Shuhaimi Baba – 1957 Hati Malaya
3.Ahmad Idham – Congkak
4.Mamat Khalid – Kala Malam Bulan Mengambang
5.Osman Ali – Anak Halal

Pelakon Lelaki Terbaik

1.Afdlin Shauki – Cuci
2.Adlin Aman Ramlie – Susuk
3.Rosyam Nor – Kala Malam Bulan Mengambang
4.Eman Manan – Wayang
5.Farid Kamil – Anak Halal

Pelakon Wanita Terbaik1.Maya Karin – Anak Halal
2.Erra Fazira – Anak
3.Nurfazura – Kayangan
4.Nasha Aziz – Otai
5.Vanidah Imran – Akhirat

Lakon Layar Terbaik

1.Wayang – Hatta Azad Khan
2.Kala Malam Bulan Mengambang – Mamat Khalid
3.Sepi – Ara & Mira Mustaffa
4.Anak Halal – Osman Ali
5.Cuci – Hans Isaac

Cerita Asal Terbaik

1.Wayang – Hatta Azad Khan
2.Kala Malam Bulan Mengambang – Mamat Khalid
3.Sepi – Ara & Mira Mustaffa
4.Anak Halal – Osman Ali
5.Pensil – M. Subash

Sinematografi Terbaik

1.Evolusi KL Drift – Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamarudin
2.Sepi – Mohd Nor Kassim
3.Susuk – Daven Raghaven
4.Kayangan – Raja Mukhriz
5.Anak Halal – Khalid Zakaria

Penyunting Terbaik

1.1957 Hati Malaya – Nik Haslinda Nik Husain / Kamarudin Abu
2.Wayang – Hafiz Kamaruzaman
3.Congkak – Ahmad Mustadha
4.Kala Malam Bulan Mengambang – Raja Affandi Raja Jamaludin
5.Sepi – Johan Bahar

Skor Muzik Asal Terbaik

1.Wayang – Hafiz Askiak
2.Kala Malam Bulan Mengambang – Ahmad Badaruddin
3.Susuk – Hardesh Singh
4.Anak Halal – Nurzaidi Abdul Rahman
5.1957 Hati Malaya – Sharon Paul

Filem Animasi Terbaik

1.Family Potrait – The One Academy
2.Upin & Ipin – Les! Copaque Prod. Sdn Bhd
3.World War – University Of Hertfordshire
4.Nene Breshke – Wan Muhammad Tamlikha
5.Apocalypse – The One Academy

Filem Dokumentari Terbaik

1.Making The Cut – Reel Network Sdn Bhd
2.The Woodsmiths – Reel Networks Sdn Bhd
3.The Perak Man – Finas / Novista
4.Kami Yang Disyaki – UiTM
5.Restoring Merdeka – Leong Hon Yuen

Filem Pendek Terbaik

1.Hasrat – Martias Entertainment
2.Tiffin – Chor Ai Lene
3.Eyefinger – Marge Bong
4.“Burp…” - Aswara
5.Kopitiam Kurang Manis – UiTM

Filem Digital Terbaik

1.Yantra
2.Malaysia’s Sweetheart
3.Wirasiswi
4.Ganavin / Vanthaanda Herd
5.Jarum Halus

ANUGERAH CIPTA

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik

1.Zul Huzaimy Marzuki – Wayang
2.Farid Kamil – Kala Malam Bulan Mengambang
3.Adlin Aman Ramlie – 1957 Hati Malaya
4.Eizlan Yusof – Impak Maksima
5.Fauzi Nawawi – Anak Halal

Pelakon Pembantu Wanita Terbaik

1.Nabila Huda – Akhirat
2.Nanu Baharuddin – 1957 Hati Malaya
3.Azizah Mahzan – Anak
4.Ruminah Sidek – Pensel
5.Dynaz Mokhtar – Kayangan

Penataan Seni Terbaik

1.1957 Hati Malaya – Aida fitri Buyong / Kamarul Nizam Abd Rahman
2.Kala Malam Bulan Mengambang – Nazrul Ashraff
3.Susuk – Kek Ting Lam
4.johnny Bikin Filem – Dr. Anuar Nor Azrai
5.Anak Halal – Irwanmazwan Ibrahim

Penataan Bunyi Terbaik

1.Congkak – Brian Ng
2.Kala Malam Bulan Mengambang – Azman Abu Hassan
3.Susuk – Add Audio
4.Evolusi KL Drift – Daud Sulaiman
5.Anak Halal – Azman Abu Hassan

Pelakon Kanak-kanak Terbaik

1.Erynne Erynna – Congkak
2.Amrul Hisham – Anak
3.Mohd. Asrah Akis – Wayang
4.Mohd. Asrah Afif – Wayang
5.Erin Malek – Congkak

Pengarah Harapan Terbaik

1.Hans Isaac – Cuci
2.M. Subash – Pensil
3.Mohd Latif Zami – Dunia Baru The Movie
4.Syamsul Yusof – Evolusi KL Drift
5.Barney Lee – Anak

Pelakon Harapan Lelaki

1.M. Subash – Pensil
2.Mohd Kamarulzaman Taib – 1957 Hati Malaya
3.Wan Kenari Ibrahim – Wayang
4.Zaefaul Nadzarine Nordin – 1957 Hati Malaya
5.Syamsul Yusof – Evolusi KL Drift

Pelakon Harapan Wanita

1.Julia Ziegler – Kayangan
2.Lisa Surihani – I’m Not Single
3.Mas Muharni – Wayang
4.Avaa Vanja – Kala Malam Bulan Mengambang
5.Diana Rafar – Susuk
Lagu Tema Asal Terbaik : 1957 Hati Malaya

Pereka Kostum Terbaik/ Busana

1.1957 Hati Malaya – Dee Hasnan / Ezrah Rahim
2.Johnny Bikin Filem – Ayu Haswida
3.Susuk – Mohd Zaini Abdul Rahman
4.Anak Halal – Mohamad Zaini Abdul Rahman
5.Kala Malam Bulan Mengambang – Nasirah Ramlan

Poster Terbaik

1.Cuci
2.Susuk
3.Anak Halal
4.Evolusi KL Drift
5.Pensil

Penerima Anugerah Khas Juri Terbaik

1. 1957 Hati Malaya
2. Pensel
3. Wayang
4. Evolusi KL Drift

Penerima Anugerah Khas Belakang Tabir
M.Shadan

Penerima Khas Box Office
Duyung

Penerima Anugerah Khas Veteran Wanita
Mak Mah - Ruminah Sidek

Penerima Anugerah Khas Veteran Lelaki
Wahid Satay

Aktiviti -aktiviti FFM21 yang dirancangkan adalah seperti berikut:

PENJURIAN FILEM-FILEM YANG BERTANDING
Peringkat Pertama - Kompleks FINAS
Peringkat Akhir - Putrajaya

TAYANGAN FILEM (Percuma)
8, 9 dan 10 Ogos 2008 ( Jumaat - Ahad )
Cathay Cineleisure Damansara, TGV KLCC & GSC Alamanda, Putrajaya

PROGRAM 'JOM MERIAHKAN FFM21!' (Percuma)
6 Julai (Ahad), 3 petang - Jaya Jusco, Balakong
13 Julai (Ahad) 3 petang - The Mines, Seri Kembangan
20 Julai (Ahad) 3 petang - Kompleks PKNS, Bangi
27 Julai (Ahad) 3 petang - Alamanda, Putrajaya
3 Ogos (Ahad) 3 petang - D Cruise Tasik, Putrajaya

PERASMIAN FESTIVAL FILEM MALAYSIA & TAYANGAN PERDANA FILEM
7 Ogos 2008 ( Khamis) jam 8 malam
Alamanda, Putrajaya

PROGRAM 'JOM MERIAHKAN FFM21!' (Percuma)
6 Julai (Ahad), 3 petang - Jaya Jusco, Balakong
13 Julai (Ahad) 3 petang - The Mines, Seri Kembangan
20 Julai (Ahad) 3 petang - Kompleks PKNS, Bangi
27 Julai (Ahad) 3 petang - Alamanda, Putrajaya
3 Ogos (Ahad) 3 petang - D Cruise Tasik, Putrajaya

PERASMIAN FESTIVAL FILEM MALAYSIA & TAYANGAN PERDANA FILEM
7 Ogos 2008 ( Khamis) jam 8 malam
Alamanda, Putrajaya

SIMPOSIUM PERFILEMAN
7 Ogos (Khamis), Balai Seni Lukis Negara, KL, jam 9 pagi

MALAM KEMUNCAK ANUGERAH FFM21
9 Ogos 2008 (Sabtu), jam 8.30 malam PICC, Putrajaya

- FFM21 menyenaraikan 13 Anugerah Perdana dan 10 Anugerah Cipta di samping beberapa Anugerah Khas Juri.

Senarai Anugerah:

Anugerah Perdana

1. Filem Terbaik
2. Pengarah Filem Terbaik
3. Pelakon Lelaki Terbaik
4. Pelakon Wanita Terbaik
5. Lakon Layar Terbaik
6. Cerita Asal Terbaik
7. Sinematografi Terbaik
8. Penyunting Terbaik
9. Skor Muzik Asal Terbaik
10. Filem Animasi Terbaik
11. Filem Dokumentari Terbaik
12. Filem Pendek Terbaik
13. Filem Digital Terbaik

Anugerah Cipta:

1. Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik
2. Pelakon Pembantu Wanita Terbaik
3. Penataan Seni Terbaik
4. Penataan Bunyi Terbaik
5. Pelakon Kanak-kanak Terbaik
6. Pelakon Harapan Lelaki
7. Pelakon Harapan Wanita
8. Lagu Tema Asal Terbaik
9. Pereka Busana
10. Poster Terbaik

Anugerah Khas Juri - 5:

Senarai Filem Bertanding:


# 1957 - Hati Malaya (Persona Picture)
# 9 September (Metrowealth)
# Akhirat (Sri Sahib Productions)
# Anak (Box Lite Film)
# Anak Halal (Tayangan Unggul)
# Apa Kata Hati (Tayangan Unggul)
# Cinta U-Turn (Pyramid Saimira Theatre Chain)
# Congkak (Metrowealth)
# Cuci (Tall Order Productions)
# Dunia Baru - The Movie (Grand Brilliance)
# Duyung (KRU Films)
# Evolusi KL Drift (Skop Productions/Grand Brilliance)
# I’m Not Single (Metrowealth)
# Impak Maksima (Excellent Pictures)
# Kala Malam Bulan Mengambang (Tayangan Unggul)
# Kayangan (Raden Pictures)
# Nana Tanjung 2 (Grand Brilliance/Line Clear)
# Otai (Grand Brilliance/Line Clear)
# Pensil (Genius Parade)
# Sepi (Grand Brilliance)
# Susuk (Grand Brilliance)
# Wayang (UiTM Shah Alam)
# Johnny Bikin Filem (Universiti Malaya)

Jadual Tayangan Filem Percuma (Tertakluk kepada pindaan)

Lokasi: GSC Alamanda

- 8 Ogos, Cuci (5 petang), Dunia Baru The Movie (7.15 malam) dan 1957: Hati Malaya (9.35 malam).

- 9 Ogos, Cinta U-Turn (5 petang) dan I’m Not Single (7.15 malam)

- 10 Ogos, Kayangan (7.15 malam) dan Anak Halal (9.35 malam)
Lokasi: TGV Suria KLCC

- 8 Ogos, Evolusi KL Drift (5 petang) dan Apa Kata Hati (7.20 malam)

- 9 Ogos, Pensil (5 petang) dan Congkak (7.20 malam)_

- 10 Ogos, Akhirat (5 petang), Nana Tanjung 2 (7.20 malam) dan Anak (9.40 malam)
Lokasi: Cathay Cineleisure

- 8 Ogos, Impak Maksima ( 5 petang) dan 9 September (7.15 malam)

- 9 Ogos, Duyung (5 petang) dan Kala Malam Bulan Mengambang (7.15 malam)

- 10 Ogos, Otai ( 7.15 petang) dan Sepi (9.30 malam)


THE 21st Malaysian Film Festival (FFM21) will be held in Putrajaya for the first time. It starts on Aug 8 with two days of film seminars, promotions and free film screenings.

Come Aug 10, Putrajaya International Convention Centre will play host to the festival’s awards presentation night.

The festival retains its theme of last year - “Ke Arah Kecemerlangan Dalam Penerbitan Filem” (Towards Excellence in Film Production).

The Federation of Malaysian Film Associations and National Film Development Corporation are the organisers of this festival.

Astro, resuming its role as the official broadcaster, will air “live” the red carpet event, the awards night ceremony and the post-award event.

PENCALONAN (NOMINEES)

KATEGORI: FILEM CEREKA TERBAIKTitile/Tajuk Filem: 1957 Hati Malaya
Director :Shuhaimi Baba
Producer (Company) :Pesona Pictures Sdn. Bhd.
Category :Feature Film
Language :Malay
Genre :Patriotic, History
Classification :U - General viewing for all ages
Release Date :25 October 2007
Duration :117 min
Audio :Dolby
Format :35mmTitle/Tajuk Filem: Impak Maksima
Director :Ahmad Idham
Producer (Company) :Excellent Pictures Sdn. Bhd.
Category :Feature Film
Language :Malay
Genre :Action
Classification :U - General viewing for all ages
Release Date :23 August 2007
Duration :No Info
Audio :No Info
Format :35mmTitle/Tajuk Filem: Kala Malam Bulan Mengambang
Director :Mamat Khalid
Producer (Company) :Tayangan Unggul Sdn. Bhd.
Category :Feature Film
Language :Malay
Genre :Mystery, Comedy
Classification :U - General viewing for all ages
Release Date :10 January 2008
Duration :110 min
Audio :No Info
Format :35mmTitle/Tajuk Filem: Kayangan
Director :Y. M. Raja Ahmad Alauddin
Producer (Company) :Raden Pictures Sdn. Bhd.
Category :Feature Film
Language :Malay
Genre :Comedy, Romance
Classification :U - General viewing for all ages
Release Date :09 August 2007
Duration :106 min
Audio :Surround Sound
Format :35mm

TITLE/TAJUK FILEM: NANA TANJUNG 2
Director :Prof Madya A. Razak Mohaideen
Producer (Company) :Grand Brilliance Sdn. Bhd. , Lineclear Motion Pictures Sdn. Bhd.
Category :Feature Film
Language :Malay
Genre :Romance, Family
Classification :U - General viewing for all ages
Release Date :29 November 2007
Duration :No Info
Audio :No Info
Format :35mmTitle/Tajuk Filem: Nana Tanjung 2
Director :Prof Madya A. Razak Mohaideen
Producer (Company) :Grand Brilliance Sdn. Bhd. , Lineclear Motion Pictures Sdn. Bhd.
Category :Feature Film
Language :Malay
Genre :Romance, Family
Classification :U - General viewing for all ages
Release Date :29 November 2007
Duration :No Info
Audio :No Info
Format :35mmTitle/Tajuk Filem: Otai
Director :Prof Madya A. Razak Mohaideen
Producer (Company) :Grand Brilliance Sdn. Bhd. , Lineclear Motion Pictures Sdn. Bhd.
Category :Feature Film
Language :Malay
Genre :Romance, Family
Classification :U - General viewing for all ages
Release Date :13 October 2007
Duration :No Info
Audio :No Info
Format :35mmTitle/Tajuk Filem: Pensil
Director : M. Subash
Producer (Company) : Genius Parade Sdn Bhd
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Family, Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 12 June 2008
Duration : 110 min
Audio : Stereo
Format : 35mmTitle/Tajuk Filem: Sepi
Director : Kabir Bhatia
Producer (Company) : Grand Brilliance Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Romance, Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 26 June 2008
Duration : 115 min
Audio : Dolby
Format : 35mmTitle/Tajuk Filem: Susuk
Director : Amir Muhammad, Naeim Ghalili
Producer (Company) : Grand Brilliance Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Horror, Mystery
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 07 August 2008
Duration : 110 min
Audio : Dolby
Format : 35mm

TAJUK: WAYANG

Director : Prof. Dr. Hatta Azad Khan
Producer (Company) : UiTM - Universiti Teknologi Mara
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2008
Duration : 110 min
Audio : No Info
Format : 35mm


TAJUK: I'M NOT SINGLE

Director : Pierre Andre
Producer (Company) : Metrowealth Movies Production Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Romance, Comedy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 24 July 2008
Duration : 87 min
Audio : No Info
Format : 35mm

TAJUK: EVOLUSI KL DRIFT

Director : Syamsul Yusof
Producer (Company) : Skop Production Sdn. Bhd. , Grand Brilliance Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Action
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 03 April 2008
Duration : 101 min
Audio : Dolby
Format : 35mmTitle/Tajuk Filem: DUYUNG
Director : Prof Madya A. Razak Mohaideen
Producer (Company) : KRU Films Sdn. Bhd. , Grand Brilliance Sdn. Bhd. , Lineclear Motion Pictures Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Fantasy, Comedy, Romance
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 06 March 2008
Duration : 94 min
Audio : Dolby
Format : 35mmTITLE/TAJUK FILEM: 9 SEPTEMBER
Director : Pierre Andre
Producer (Company) : Metrowealth Movies Production Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Romance, Comedy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 01 November 2007
Duration : 90 min
Audio : Dolby
Format : 35mmTitle/Tajuk Filem: Anak
Director : Barney Lee
Producer (Company) : Box Lite Film
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Thriller, Horror
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 21 February 2008
Duration : 90 min
Audio : Stereo
Format : 35mmTitle/Tajuk Filem: Akhirat
Director : Syed Mohamed
Producer (Company) : Sri Saheb Production Sdn Bhd
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 20 March 2008
Duration : 112 min
Audio : Dolby
Format : 35mmTitle/Tajuk Filem: Anak Halal
Director : Osman Ali
Producer (Company) : Tayangan Unggul Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Drama, Crime, Action
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 13 December 2007
Duration : 115 min
Audio : No Info
Format : 35mmTitle/Tajuk Filem: Apa Kata Hati?
Director : Saw Teong Hin
Producer (Company) : Tayangan Unggul Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Romance, Comedy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 29 May 2008
Duration : 94 min
Audio : No Info
Format : 35mm

Title/Tajuk Filem: Cinta U-Turn
Director : Prof Madya A. Razak Mohaideen
Producer (Company) : Lineclear Motion Pictures Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Romance, Comedy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 01 May 2008
Duration : 108 min
Audio : Surround Sound
Format : 35mm

TAJUK: CONGKAK

Director : Ahmad Idham
Producer (Company) : Metrowealth Movies Production Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Thriller, Horror
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 17 April 2008
Duration : 86 min
Audio : No Info
Format : 35mm

TAJUK: CUCI

Director : Hans Isaac
Producer (Company) : Tune Entertainment Group Sdn. Bhd , Tall Order Productions Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Patriotic, Comedy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 24 January 2008
Duration : 90 min
Audio : Stereo
Format : 35mmTitle/Tajuk Filem: Dunia Baru The Movie
Director : Yeop Hitler
Producer (Company) : Grand Brilliance Sdn. Bhd.
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Drama, Comedy, Adventure
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 07 February 2008
Duration : 90 min
Audio : No Info
Format : Hi-DefTitle/Tajuk Filem: Johnny Bikin Filem
Director : Arai Mohd Nor
Producer (Company) : Universiti Malaya
Category : Feature Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2008
Duration : 107 min
Audio : No Info
Format : 35mm

KATEGORI:DOKUMENTARI TERBAIK

Tajuk:Cerita Dari MindanaoDirector :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 01 November 2007
Duration : 44 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Sebuah Rumah Kayu
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2008
Duration : 23 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: The Shell People
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2008
Duration : 23 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Restoring Merdeka
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 18 December 2007
Duration : 23 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Kellie's Castle: Myth and Mystery
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 18 December 2007
Duration : 23 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Melakan Portuguese Preserving Their Heritage
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 18 December 2007
Duration : 23 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Kraftangan
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Patriotic
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 07 August 2007
Duration : 48 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Malaysia: On The Eco Trail- On The Trail of The Malayan Tiger (Episod 1)
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 30 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Malaysia: ON THE ECO TRAIL - KELLIE'S CASTLE & THE CAVE TEMPLES OF IPOH
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 30 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Malaysia : On The Eco Trail - Kellie's Castle & The Cave Temples of Ipoh
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 30 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk:Malaysia : On The Eco Trail - Camerom Highlands: The Tea Trail
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 30 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk:On The Eco Trail - Belum: The Raffliesia Trail
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 30 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Malaysia : On The Eco Trail - On The Trail of the Perak Man (Episod 1 - Season2)
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 30 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk:On The Eco Trail - Bujang Valley Trail
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 30 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Ke Laut Di Kotaraya
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 14 July 2008
Duration : 27 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Kopitiam - Kedai Kopi Malaysia
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2008
Duration : 23 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Iban Gawai
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Iban
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2008
Duration : 45 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Hendak Seribu Daya
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre :
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 04 February 2008
Duration : 44 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk:Kisah Ina : Balada Gadis HIV
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 17 September 2007
Duration : 45 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Institusi Pondok
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 10 February 2008
Duration : 44 min
Audio : No Info
Format : No InfoTajuk: Ziarah - Palestin
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 10 August 2007
Duration : 46 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk:Smart Tunnel
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 31 December 2007
Duration : 47 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Biotechnology
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 22 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Women's Prison
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 10 November 2007
Duration : 10 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Making The Cut
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 24 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk:The Woodsmiths
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 24 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Pipe Dreams
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 24 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Panorama Di Mana Kita Berada
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary, Action
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 22 June 2007
Duration : 55 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Kami Yang Disyaki
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 15 March 2008
Duration : 21 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Zara Gadis Semai
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : Malay
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 07 December 2007
Duration : 25 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk: The Lion Dance King
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Film Documentaries
Language : English
Genre :
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 24 min
Audio : No Info
Format : No Info

KATEGORI: ANIMASI TERBAIK

Tajuk: Apocalypse
Director :
Producer (Company) : The One Academy of Communication Design Sdn. Bhd.
Category : Feature Animation
Language :
Genre : Comedy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 30 June 2007
Duration : 10 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk: Nene Breshke
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Animation
Language : English
Genre : Musical
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 17 May 2007
Duration : 4 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Borneo Escape
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Animation
Language : English
Genre : Action
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 13 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk: Ejen 123
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Animation
Language : Malay
Genre : Action
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 01 June 2007
Duration : 21 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk: World War
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Animation
Language : English
Genre : Action
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 22 May 2008
Duration : 5 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: V Day
Director :
Producer (Company) : The One Academy of Communication Design Sdn. Bhd.
Category : Feature Animation
Language :
Genre : Comedy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 30 June 2007
Duration : 6 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk: Upin & Ipin
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Animation
Language : Malay
Genre : Comedy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 01 September 2007
Duration : 25 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Parts
Director :
Producer (Company) : The One Academy of Communication Design Sdn. Bhd.
Category : Feature Animation
Language :
Genre : Action
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 30 June 2007
Duration : 7 min
Audio : No Info
Format : No InfoTajuk: No String Attached
Director :
Producer (Company) : The One Academy of Communication Design Sdn. Bhd.
Category : Feature Animation
Language :
Genre : Action
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 31 January 2007
Duration : 6 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Home Sweet Home
Director :
Producer (Company) : The One Academy of Communication Design Sdn. Bhd.
Category : Feature Animation
Language :
Genre : Action
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 31 January 2007
Duration : 8 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Family Portrait
Director :
Producer (Company) : The One Academy of Communication Design Sdn. Bhd.
Category : Feature Animation
Language :
Genre : Family
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 30 June 2007
Duration : 9 min
Audio : No Info
Format : No InfoTajuk: Birth Of Sol
Director :
Producer (Company) : The One Academy of Communication Design Sdn. Bhd.
Category : Feature Animation
Language :
Genre : Comedy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 31 August 2007
Duration : 6 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Brigak a.k.a Kantoi
Director :
Producer (Company) : None
Category : Feature Animation
Language : Malay
Genre : Comedy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 27 May 2008
Duration : 5 min
Audio : No Info
Format : No Info

KATEGORI:FILEM PENDEK TERBAIK

Tajuk: G16 G17
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 15 December 2007
Duration : 18 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Eyefingers
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : English
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : January 2008
Duration : 10 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Bila Gambus Tak Berlagu
Director :
Producer (Company) : UiTM - Universiti Teknologi Mara
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 01 December 2007
Duration : 18 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Blues Untuk Johnny
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Experimental
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2008
Duration : 7 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Choices
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : English
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 15 June 2008
Duration : 8 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Infection
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Cantonese
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 15 March 2008
Duration : 10 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Kopitiam Kurang Manis
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 03 July 2008
Duration : 14 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Detained
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : English
Genre : Action, Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 10 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Fajar
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 10 min
Audio : No Info
Format : No Info
Tajuk: Passive
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre :
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : May 2008
Duration : 2 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: the Stranger
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre :
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : May 2008
Duration : 20 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: The Mirrors
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre :
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : May 2008
Duration : 25 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Karma
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : September 2007
Duration : 6 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Hang Kebun In Town
Director :
Producer (Company) : UiTM - Universiti Teknologi Mara
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Experimental
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 22 April 2008
Duration : 4 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Peristiwa Bunga Telur
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Romance
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 19 June 2008
Duration : 17 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk: Anak-Anak Bumi Tercinta
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre :
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 19 June 2008
Duration : 17 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk: Satu
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 19 June 2008
Duration : 11 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Socca
Director :
Producer (Company) : UiTM - Universiti Teknologi Mara
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : May 2008
Duration : 6 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Beautiful Answer
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : English
Genre : Romance
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 2007
Duration : 20 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Paper Ship
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : April 2007
Duration : 27 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Ia Dhatang Dari Langit
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Comedy, Horror
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 01 April 2008
Duration : 15 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Hasrat
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : January 2008
Duration : 16 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: TIFFIN
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : English
Genre :
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 01 August 2007
Duration : 14 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Kolam
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Indonesian
Genre : Documentary
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 20 June 2007
Duration : 13 min
Audio : No Info
Format : No InfoTajuk: 1963
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Iban
Genre : Drama
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 19 June 2008
Duration : 10 min
Audio : No Info
Format : No InfoTajuk: Bila Pungguk Rindukan Bulan?
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Fantasy
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 19 June 2008
Duration : 14 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Saira
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Thriller
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 19 June 2008
Duration : 8 min
Audio : No Info
Format : No Info

Tajuk: Burp
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : English
Genre : Fantasy, Fiction
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 19 June 2008
Duration : 10 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk: Semangat Padi
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Kadazan
Genre : Fiction
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 19 June 2008
Duration : 5 min
Audio : No Info
Format : No Info


Tajuk: Aman
Director :
Producer (Company) : None
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Comedy, Science Fiction
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 19 June 2008
Duration : 8 min
Audio : No Info
Format : No InfoTajuk: Hilang

Director :
Producer (Company) : UiTM - Universiti Teknologi Mara
Category : Short Film
Language : Malay
Genre : Experimental
Classification : U - General viewing for all ages
Release Date : 22 April 2008
Duration : 2 min
Audio : No Info
Format : No Info

(Terima kasih dan kredit diberikan kepada www.bharian.com.my dan semua sumber atas maklumat/INFO dan gambar: Malam Anugerah FFM ke-12 )

(Thank you and credits to all sources for the information and pictures of FFM21 held from August 8 and 9,2008)

Online Visitors

Thank you for dropping by