Friday, December 14, 2012

Sinopsis Episode 55 (10 Disember 2012) - Layar Drama Indonesia: Mega Sinetron Separuh Aku mula menemui penonton pada 15 Oktober 2012 setiap hari pukul 19.00 WIB di RCTI

Sutradara : Agusti Tanjung
Produser : Leo Sutanto
Cerita & Skenario : Hilman Hariwijaya
Desain Produksi : Heru Hendriyarto
Produksi : SinemArt (2012)

Lagu Tema : Separuh Aku
Penyanyi : Noah
Pencipta : David & Ihsan Nurrachman
Produksi : PT. Musica Studios's

Pemain Separuh Aku:

Asmirandah, Rezky Aditya, Miller Khan, Michella Putri, Kevin Andrean, Putri Anne, Ari Wibowo, Vira Yuniar, Adipura, Shueil, Malaki, Shelsi Valencia, Tengku Ryan, Tia Ivanka, Johan Jehan

Asmirandah sebagai Adara - (Anak Kandung Pak Sandy dan Bu Marni
Anak Tiri Sudiro)
Rezky Aditya sebagai Rama
Miller Khan  sebagai Dennis
Michella Putri sebagai Maya
Kevin Andrean sebagai Reza - (Sahabat Andara)
Putri Anne sebagai Naning - (Pacar Reza)
Tia Ivanka   - Bu Tia (Ibu Maya)
Ari Wibowo sebagai Pak Sandy - (Ayah Maya dan Andara)
Adipura sebagai    Sudiro  - (Ayah Adara)
Vira Yuniar sebagai Marni - (Ibu Adara)
Johan Jehan - Pak Eddy (Ayah Dennis)
Triningtyas - Bu Ida (Ibu Dennis)
Suhel Fahmi sebagai Andi - (Keponakan Rama)
Malaki sebagai - Adit (Keponakan Rama)
Shelsi Valencia sebagai  Andien - (Keponakan Rama)

Sambungan Separuh Aku Episode 55 pada 10 Disember 2012

Episode kali ini mula menceritakan Rama pulang ke rumah. Anak-anak memanggilnya dengan panggilan papa. Rama terduduk di kerusi sambil tanya kenapa dia diberi panggilan begitu. Kata Adara mungkina dia sudah tua sebab itulah mereka memanggilnya papa. Setelah itu, Andien pula memanggil Adara "mama" disuruhnya Adara membuat teh untuk "papa" Belum habis Rama ketawa dia pula diminta untuk mencium Adara. Anak-anak memberitahu Rama yang sekolah mereka akan mengadakan acara di mana murid-murid disuruh pakai baju Super Hero atau siapa yang dianggap pahlawan katanya. Menurut Andi dan Adit.

Rama tanya mereka kenapa mereka memberitahunya secara mendadak kerana dia belum tahu mahu beli baju apa untuk dipakai. Andien tersenyum melihat gelagat Rama yang cemas memikirkan hal itu sambil dia berkata Andi sudah menyiapkan kostum tersebut. Rama bangga dengan Andi yang sudah mandiri.

Adara memberi teh yang dibancuhnya untuk Rama. Setelah itu dia berkata, sekarang "Papa Rama" kan udah pulang, sekarang  waktunya untuk "Mama Dara" untuk pulang. Suka atau tidak mereka terpaksa merelakan Adara pulang tetapi dengan syarat dia harus dihantar pulang oleh om mereka. Sampai di rumah Adara, Rama minta kebenaran untuk bertemu dengan abah dan ibu Dara untuk berbincang tentang hal pertunangan mereka. Adara risau kerana cincin tunangannya sudah tidak ada lagi pada Adara.

Sudiro bimbang apabila dia mengetahui Rama dan Adara akan mengungkit hal cincin pertunangan. Sudiro suruh Marni beritahu mereka saja yang dia tidak berada di rumah. Sementara Adara dan Rama duduk menunggu, Rama hairan kenapa tiada orang yang menyahut panggilan mereka tadi. Adara terus memanggil abah dan ibunya. Tidak lama selepas itu Adara minta maaf pada Rama. Katanya sebenarnya abahnya tidak berani bertemu dengan Rama kerana abahnya sudah mengambil cincin tunangan mereka. Adara berasa amat bersalah pada Rama, katanya dia boleh memarahinya dan dia ingin memberitahu perkara yang sebenarnya pada Rama tetapi takut Rama akan berasa marah. Belum sempat Rama tanya dengan lebih lanjut tentang hal itu, kedengaran bunyi yang kuat keluar dari arah dapur. Rama dan Adara terus pergi ke dapur dan mendapat tahu yang tangan Sudiro tercedera akibat terkena almari pinggan mangkuk yang jatuh terkena pada Sudiro menyebabkan Sudiro jatuh. Mereka menghantar Sudiro ke rumah sakit untuk rawatan.

Andien, Andi dan Adit keluar dengan pakaian Super Hero mereka. Andien memakai pakaian seperti Adara sementara Andi dan Adit pula seperti Rama. Kata mereka Rama dan Adara adalah super hero mereka. Adara terharu melihat keponakan Rama dengan pakaian "Super Hero" mereka. Adara begitu menyayangi mereka.

Maya menelefon Dennis apabila dia tidak dapat menghubungi Rama sebelum dia keluar dari rumah sakit. Dennis memberitahu Maya yang Adara telah mengambil cuti dari bekerja pada hari itu. Maya geram dengan sikap Dennis yang tidak mengambil kisah di mana Adara pergi.

Walaupun Rama tidak marahkan Adara kerana abahnya telah mengambil cincin tunangan mereka, namun dia tetap mahu abah Adara bertanggungjawab dengan apa yang dilakukannya dan mengembalikan cincin tersebut. Rama mahu Sudiro belajar untuk bertanggungjawab tentang hal itu dan tidak ada maksud yang lain.

Maya ke kedai burger Dennis dan disurhnya mencari Adara. Tanya Maya kenapa pula Dennis di situ sedih, galau apakah Adara akan memikirkan tentang Dennis. Maya sarankan pada Dennis yang dia harus beri lebih perhatian pada Adara kalau dia mencintainya dan bukannya duduk di kedai begitu sahaja. Maya dan Dennis pergi menemui Adara dan Rama dan dia terus menegur mereka. Maya menuduh Adara yang salah dalam hal itu. Apabila Adara dan Rama mengaku mereka memang bersalah, Dennis pula mengaku dia yang salah.  Kata Dennis kalau mereka bertiga yang salah bererti Maya yang benar. Akhirnya Adara beredar dari situ tetapi ditahan oleh Rama. Menurut Adara dia tidak seharusnya pacaran sama Rama kerana dia sudah punya janji nikah sama Dennis.

Dengan hati yang berat, Dennis berkata dia rela melepaskan Adara untuk Rama. Maya geram dengan Dennis dan menamparnya. Maya suruh Adara usah memaksa Dennis omong apa yang nggak sesuai dengan hatinya.  Pak Sandy menelefon Rama untuk mengingatkan yang dia mempunyai janji dengan klien. Rama sama sekali terlupa tentang hal itu. Rama terpaksa pergi ke kantor segera dengan Maya sementara Dennis akan menjaga Adara.

Adara pergi menemui Ustaz dan memberitahu masalahnya. Adara memberitahu Ustaz bahawa semua itu menyebabkan dia bingung. Setelah Adara bercakapa dengan Ustaz tentang masalahnya apakah masalahnya akan selesai nanti.

Adara menghantar sms yang dia ingin sendirian dan dia tidak dapat menghantar anak-anak pulang nanti. Maya serba ingin tahu apa yang menyebabkan Rama galau begitu setelah menerima sms daripada Adara.Dennis mencari Adara di rumahnya tetapi Marni memberitahu Dennis bahawa Adara tidak berada di rumah. Ke mana Adara pergi agaknya?

Kredit yang diberikan pada http://helloskyblu.blogspot.com/ sekiranya telah diambil sinopsisnya amat dihargai.

Terlebih dahulu saya ingin meminta maaf kerana terdapat banyak kesilapan dalam ejaan, struktur ayat dan tatabahasa sewaktu saya menulis sinopsis ini. Terima kasih kepada semua yang telah singgah di sini.

Layar Drama Indonesia: Separuh Aku Episode 54 pada 9 Disember 2012

Layar Drama Indonesia: Separuh Aku Episode 54 Part 1

Layar Drama Indonesia: Separuh Aku Episode 54 Part 2

Layar Drama Indonesia: Separuh Aku Episode 54 Part 3-3

sumber: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada
http://www.sinemart.com/
http://www.rcti.tv/
http://id.wikipedia.org/
  Channel
 MrSakti7799 Channel
crystle1987 Channel
emeraldL2009 Channel
lynnaandyou Channel
dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

Online Visitors

Thank you for dropping by