Sunday, November 24, 2013

Episode 1 - 36 (Episode Akhir) - Sinetron Cinta Melody mula menemui penonton pada 5 Mei 2011 di Astro Ria setiap Isnin - Jumaat jam 6.30 petang



Pemain


Cast
Chelsea Olivia , Randy Pangalila , Poppy Bunga , Rheana Dea , Afifa Shahira , Feby Febiola , Febby Lawrence , Amara , Zidni Adam , Marini Burhan , Krisna Murti Wibowo , Ferry Salim , Derry Drajat , Niniek Arum


Synopsis

Melody is a beautiful and intelligent girl. She works as a supervisor at an instant noodle company. Melody lives with her grandmother (Fatima), her mother (Nissa), her aunt (Hanny) and her two cousins (Agung and Jelita). Hanny and Nissa are Fatima's daughter in laws who live together after their husbands, Fajri and Fajar, passed away during an accident. At the accident, only Fajri's body was found. Nissa insists that her husband, Fajar, is still alive. She is against Fatima wanting to hold a funeral for him as there is no body. Meanwhile, Hanny hates Nissa because she feels her husband died due to Fajar's negligence whilst driving the car. Hanny considers Nissa to be the widow of a murderer.

One day, Melody accidentally bumps into Elang. They get into a fight. He happens to be the son of the owner of the company where Melody works. Elang has been educated by his parents, Anggika and Bharata, to be able to run the company but he has to start from the lower level and work his way to the top. Bharata places Elang as Melody's assistant. The two of them are surprised when they find out that they have to work together. Arguments and debates become part of their everyday life at work.

When Melody accidentally meets Bharata, she is stunned because of the resemblance to Fajar, her father, but she quickly dismisses this thought. Bharata is actually Fajar. He suffered from amnesia after being helped by Anggika from the accident many years ago. This secret which has been kept hidden, suddenly gets disturbed when Bharata asks about his past. Anggika is worried especially when she is investigated after Bharata meets Melody. Anggika tries to find out more about Melody and her family. She is shocked to find out that Melody is her husband's daughter and then she tries to put a distance between them. Even when Elang and Melody get close, Anggika fixes him up with Ajeng. Ajeng does really love Elang and hates Melody. She is happy with Anggika's decision. Elang is not.

Anggika threatens Elang to stay away from Melody or else melody will suffer. Elang is worried and slowly distances himself from her. Elang doesn't get close to Ajeng either. He accidentally meets Jelita, Melody's cousin. Jelita falls in love with Elang and looks for opportunities to be with him.

So what happens next? Will Melody and Elang live happily in love? Will Melody find out that Bharata is her father?

Sinopsis

Melody adalah gadis yang cantik dan cerdas. Dia bekerja sebagai supervisor di sebuah perusahaan mie instant/makanan ringan. Melody tinggal bersama nenek (Fatima), ibu (Nissa), tante (Hanny), dan dua sepupu (Agung dan Jelita). Hanny dan Nissa adalah dua menantu Fatima yang tinggal bersama, setelah anak-anak Fatima (Fajri dan Fajar) meninggal secara bersamaan karena kecelakaan. Saat kecelakaan itu, hanya mayat Fajri yang ditemukan sementara mayat Fajar tidak. Hal ini menyebabkan Nissa bersikeras kalau suaminya masih hidup. Nissa selalu marah kalau Fatima ingin membuatkan makam untuk Fajar. Nissa marah dengan dalih bahwa tidak masuk akal membuat makam tanpa ada jasad. Sementara itu Hanny sangat membenci Nissa karena ia merasa bahwa suaminya meninggal karena kelalaian Fajar membawa mobil. Hanny menganggap Nissa adalah janda pembunuh.


Suatu hari, Melody bertemu dengan Elang dan tidak sengaja menabraknya. Terjadilah pertengkaran diantara mereka. Elang sebenarnya anak pemilik perusahaan tempat Melody bekerja. Elang dididik orang tuanya (Anggika dan Bharata) untuk bisa mengatur perusahaan mereka, tetapi harus dari level bawah dulu. Dan Bharata menempatkan Elang sebagai asisten Melody. Betapa terkejutnya mereka berdua ketika menyadari mereka harus bekerja bersama. Pertengkaran dan perdebatan pun akhirnya selalu mewarnai pekerjaan mereka.

Saat tak sengaja bertemu dengan Bharata, Melody terpana karena wajah Bharata mirip sekali dengan Fajar, ayahnya, tapi Melody berusaha menepis semua itu. Padahal Bharata sebenarnya adalah Fajar, yang mengalami amnesia setelah ditolong Anggika dari kecelakaan bertahun-tahun yang lalu. Rahasia yang disimpan ini terusik saat tiba-tiba Bharata mempersoalkan tentang masa lalunya. Anggika cemas, apalagi saat dia selidiki, semua ucapan Bharata keluar setelah dia kenal dengan Melody. Anggika mencari tahu tentang Melody dan keluarganya. Anggika syok karena Melody adalah anak suaminya. Ia berusaha keras menjauhkan Bharata dari Melody. Bahkan saat Elang makin dekat dengan Melody, Anggika makin keras dan menjodohkan Elang dengan Ajeng. Ajeng yang memang mencintai Elang dan membenci Melody senang atas keputusan Anggika, tapi tidak dengan Elang.

Ancaman demi ancaman keluar dari Anggika agar Elang menjauhi Melody karena kalau tidak, Melody akan sengsara. Elang khawatir sehingga dia pun perlahan menjauhi Melody tapi tidak juga mendekati Ajeng. Elang malah tidak sengaja bertemu dengan Jelita, sepupu Melody. Jelita sendiri jadi menyukai Elang dan ia sering mencari kesempatan untuk jalan berdua.

Bagaimana kisah selanjutnya? Akankah cinta Melody pada Elang akan berakhir bahagia? Akankah Melody tahu kalau Bharata adalah ayah kandungnya?


Pembukaan sinetron Cinta Melody

Tema Pembukaan Cinta Melody (OST sinetron Cinta Melody) - Aishiteru

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu

Sesuatu yang sangat sulit tuk ku jalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang ku berpikir cari penggantimu
Saat kau jauh di sana

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu ku curiga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan

Saat kau jauh di sana rasa cemburu
Merasuk ke dalam pikiran ku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apa kah sama yang kau rasakan

Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku

Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru

Chorus:
Satu sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
Ku mohon kau kembali

Music....

Kimita tuokukitemo
Kiminoi shuaguaratala
Shiniteruyo shiniteruyo

Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku

Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru

Wo.. wo... wo..
a a ai aishiteru

Sinopsis ringkas Episode 1

Bermula dengan Elang yang baru pulang dari luar negeri. Dalam perjalanan pulang tiba-tiba dia teringin hendak menaiki motor dan dia telah membayar sejumlah wang yang banyak kepada pemilik motor untuk meminjam motornya.




Elang mula bertemu dengan seorang gadis cantik bernama Melody apabila dia tergelincir kerana membawa motor tersebut dengan terlalu laju dan dia terlanggar dua orang yang pada waktu itu sedang membawa kaca yang besar hingga menyebabkan kaca tersebut pecah. Motor yang dibawa Elang melaju dan dia terjatuh atas kubangan air kotor di jalan. Pada waktu itu, Melody yang juga sedang menaiki motor terjatuh kerana hilang keseimbangan. Motor Melody turut terjatuh dan terkena motor Elang. Melody berasa terkejut dan dalam kesakitan dia menatap Elang:

Melody: Awak pandai bawa motor tak? Kalau tak pandai jangan memecut.
Elang: Awak tu yang tak pandai bawa motor. Awak yang langgar saya.
Melody: Saya tak akan langgar awak kalau awak tak halang jalan saya. Dah salah bukannya minta maaf tapi berkeras pula. ( http://helloskyblu.blogspot.com/)
Elang: Awak yang patut minta maaf daripada saya.
Melody: Tak mahu. Awak yang salah.

Mereka terus menyalahi antara satu sama lain. Tanpa berfikir dengan lebih panjang lagi, Melody mengambil wang dari Elang secara paksa dan mengatakan wang itu adalah sebagai ganti rugi motornya yang telah rosak...

Elang: Pulangkan balik.
Melody: Tidak.

Melody: Ini wang ganti rugi. Pertama motor saya telah rosak terus kotor lagi. Kedua, sayur-sayuran saya juga telah rosak. Dan yang ketiga baju saya dah kotor.

Selepas itu, Melody terus pergi dari situ.


Elang berkata pada dirinya: Jagalah kau kalau aku jumpa dengan kau. Aku akan balas dendam.

Sinopsis ringkas penghujung Episode 1



Di penghujung Episode 1, Melody mendapati semua wang dalam akaunnya telah dikeluarkan. Melody sangat sedih dan terkejut hingga menangis. Pada waktu itu, Elang ternampak Melody dan tanya apa yang dilakukannya di situ.

Melody: Saya tak tahu nak buat apa lagi. Mak saya tentu akan marah besar pada saya.
Elang tidak faham apa yang dikatakan Melody dan terus bertanya apa yang Melody ingin sampaikan.
Elang: Apa maksud awak, Melody?



Kerana terlalu sedih, Melody terus memeluk Elang dengan berlinangan air mata. Elang tidak dapat berbuat apa-apa dan terpaku disitu saja. Dia tidak faham apa yang sebenarnya telah berlaku pada Melody.




Nissa ternampak anaknya, Melody dan Elang. Dia berasa terkejut. Kisahnya bersambung dalam Episode 2 pada 6 Mei 2011

Sinetron Cinta Melody Episode 1 - 36 (Episode Akhir)

Sila klik di sini untuk mengikuti sinetron Cinta Melody Episode 1 - 36 - Selesai

source: (Thank you and credits to
http://www.mdentertainment.net/
Astro Ria 104
http://id.wikipedia.org/
sebuahkisahlagi Channel
and all sources for the information and pictures)

20 comments :

THREAD CINTA MELODY said...

Selamat petang pecinta drama TV Cinta Melody, gabung yuk di thread cinta melody di http://wp.me/pevle-2qz

thank's

Anonymous said...

(y)Semangat~

Aimi Nadia said...

jgn stop sokong cte nie..sgt best!!! love this drama...

Aimi Nadia said...

saya peminat crite CINTA MELODY!!!! yeahhh

amy said...

cant wait more...

yet haryatie said...

tak sabar mahu nonton episode seterusnya dekat tv..

mohd al aqib said...

memang keran banggat caritanya... gua ngk sabar mau mengdownloadnya

eyfa n syira said...

perr best giler cerita cinta melody .. saya suka sangt good ...

hafeez said...

cerita yg sngt menyentuh perasaan...best....

Aimi Nadia said...

wahhhh...blog ini sudah byk kemajuannya...teroskan berusaha..saya akan setia menyokong!!! yeahh

Aimi Nadia said...

ep 5 x abes..huhuhu..mintak tlg boleh x upload part last ep 5..thanx ya..i luv u~~

AIN NATRA said...

cite nie sampai episod beraer ha ??

ann said...

ermmm. x paham lerr. cite ni blum ade lagi episode terakhir nya ker?

ann said...

so, what is the ending of the story? hihi. cant wait for more... so pity Melody. This is the sad story.

Muhammad said...

episode 3 memang tergantung ke ataupun ada sambungannya ?

syasya said...

Hey, nak tanye.. episode last tuh mmg tergantung kew? teringin sgt nak taw nieyh.. huhu.. anyway crite ni bes sgt2.. but Melody dgn Elang ke last2??

amiey said...

adoiii ne ceta bikin gue sakit ati sb melody mencintai org lain dan bkan'y raffi...tidak mau tgk crita ini lg sb uda baca ending'y adoiii sakit2 btl2 sakit

amiey said...

ne aku confius ne syasya aku x suka la melody suka sama org lain!!! geram'y sapa pegarah filem ne aku btl2 x puas ati ne...

ma name is Fauzi said...

x kan la...melody ng org len last2..cian elang....

syasya said...

aya.. ni dah sah2 la ending die melody ngan raffi kan? hayoo.. klu ikotkan hati nak je interview director tanye die, 'bgi sye 1001 sebab awk buat ending die mcm ini'.. lol.. rase nak je pegi indon n then shooting crite ni balek.. tukar scrip.. n siap buat season 2 lagi.. perghh.. mcm disini bnyk sgt duitnye.. hahaha..

Online Visitors

Thank you for dropping by