Monday, August 17, 2009

BERITA TERKINI MENGENAI INFLUENZA A(HINI) PADA 17 OGOS 2009 - DUA LAGI KEMATIAN DICATATKAN


All About Influenza A(H1N1)
(Source: http://www.intellicare.com)

***********************************************************************

Dua lagi kematian dicatatkan akibat A(H1N1)
17/08/2009 11:40am

BUKIT MERTAJAM 17 Ogos, 2009 - Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, sebanyak dua kematian akibat wabak selesema babi atau influenza A (H1N1) dilaporkan di negara ini hari ini menjadikan jumlah kes kematian meningkatkan kepada 64 kes.

Katanya, sebanyak 33 pesakit masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) di hospital seluruh negara manakala 284 pesakit dirawat di wad biasa.

"Sehingga hari ini, jumlah kes terkumpul akibat jangkitan H1N1 di Malaysia adalah 4,225 kes," katanya pada sidang akhbar di luar pusat penamaan calon bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN), Permatang Pasir di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), di sini. - Utusan.

***********************************************************************
Kerajaan kaji jadikan penutup mulut dan hidung barang kawalan

BUKIT MERTAJAM: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan sedang mengkaji kemungkinan menjadikan penutup mulut dan hidung sebagai barang kawalan bagi tempoh tertentu jika pembekal menaikkan harga barangan itu sewenang-wengangnya.

Beliau berkata kerajaan mendapati penutup mulut dan hidung kini dijual dengan harga yang mahal berikutan permintaan tinggi ketika penularan wabak Influenza A (H1N1) di negara ini.

"Kalau harga 40 sen dinaikkan kepada RM5, ini namanya mencekik darah. Kalau harga daripada 30 sen naik sehingga 60 sen masih boleh kita terima," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengiringi calon Barisan Nasional (BN) Rohaizat Othman yang bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir ke pusat penamaan calon di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Bukit Mertajam, di Jalan Berapit di sini, hari ini.

Muhyiddin berkata jika penutup mulut dan hidung itu diwartakan sebagai barang kawalan, pembekal perlu mendapatkan lesen untuk menjual barangan itu.

"Kalau sudah diwartakan di bawah Akta Kawalan Harga 1946, tindakan boleh diambil kepada pembekal yang menaikkan harga sewenang-wenangnya.

"Siapa yang nak berniaga kena minta lesen untuk tempoh setahun selepas wabak itu dan jika wabak itu sudah dapat dikawal, lesen tersebut boleh dihantar balik," katanya.

Sementara itu, Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai, yang turut berada di pusat penamaan calon itu, menyambut baik cadangan menjadikan penutup mulut dan hidung sebagai barang kawalan terutamanya ketika negara menghadapi wabak itu.

"Topeng muka (penutup mulut dan hidung) itu perkara penting untuk mengawal wabak daripada merebak. Siapa yang ada simptom influenza itu wajib pakai topeng mulut (penutup mulut dan hidung)," katanya.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan akan bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Koperasi (KPDNKK) untuk memastikan perkara itu dapat dilaksanakan secepat mungkin," katanya. BERNAMA

***********************************************************************
(Terima kasih dan kredit diberikan kepada http://mstar.com.my, http://www.utusan.com.my dan semua pihak atas sumber maklumat dan gambar)

1 comments :

Ross Safina Hor said...

Salam...

PENGEDAR PROTECUR-100 DIPERLUKAN DISELURUH ASIA...

Tahukah anda bagaimana untuk mencegah H1N1???
Insyaallah…PROTECUR-100 dapat membantu untuk mencegah wabak yang semakin mengganas menyerang kita semua. Produk kami adalah semulajadi dan ia juga boleh dikatakan anugerah daripada ALLAH SWT kepada hamba-hambanya apabila kita ditimpa masalah begini.

Marilah bersama-sama kita memeranginya tanpa keluhan dan putus asa. Ia menyerang tanpa mengira usia, warna kulit, tanpa belas kasihan(no mercy) dan tanpa memberi amaran. Kini virus H1N1 ini berada dimana-mana untuk memusnahkan kehidupan kita.

Jangan teragak-agak untuk mencuba penawar ini sebelum kita diseranginya.
MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT…

Hanya RM 38 sahaja sebotol dan tak rugi untuk mencubanya demi keselamatan diri sendiri dan keluarga tersayang.PROTECUR-100 juga dapat membantu pesakit-pesakit yang mengalami masalah:

Kencing Manis
Gaut
Buasir
Penyakit Kelamin
Sinus(resdung)
Tekanan Darah Tinggi
Obesiti
Penyakit Kulit
Keputihan bagi wanita
Tahap Ketahanan Badan Rendah
HIV Positif
Batuk
Demam
Selsema
Tonsil(Sakit Kerongkong)
Radang Sendi
Sakit Urat
Merawat dan mengeringkan luka
Jerawat

Hubungi ajen-ajen yang tertera didalam blog saya atau anda boleh terus menghubungi saya untuk sebarang pertanyaan.
(Ross +6012 4102368 / Mikhail +6012 4839622)

KAMI MEMERLUKAN PENGEDAR DISELURUH MALAYSIA. JANGAN LEPASKAN PELUANG INI UNTUK MEMBANTU SESAMA INSAN TERUTAMA KANAK-KANAK KECIL DAN BERSEKOLAH.

http://www.protecur.com/

Wasalam…

Online Visitors

Thank you for dropping by