Friday, February 27, 2009

SAMBUNGAN TERKINI SINETRON INTAN EPISODE 182 YANG BERSIARAN DI ASTRO PRIMA SALURAN 105 PADA 27 FEBRUARI 2009 JAM 11.00 MALAM(Gambar pelakon-pelakon yang membintangi sinetron Intan pada setiap hari Isnin hingga Jumaat jam 11.00 malam di Astro Prima Saluran 105 - Terima kasih dan kredit diberikan kepada sarahdin Channel yang telah meluangkan masanya buat poster ini untuk shinystar)

Sambungan seterusnya kisah sinetron Intan yang bersiaran di Astro Prima pada 5 Februari 2009 jam 11.00 malam dan siaran ulangannya pada hari keesokannya pada jam 4.00 petang - Episode terkini: Sinopsis Intan terkini: Episode 182


Gambar-gambar Dude Harlino sebagai Aditya dalam sinetron Intan


Biodata/Profile Dude Harlino: (Terima kasih dan kredit diberikan kepada sarah untuk poster Dude Harlino)


(Gambar Dude Harlino: Terima kasih dan kredit diberikan kepada Sarah untuk poster Dude Harlino yang berlakon sebagai Rado/Aditya dalam sinetron kegemaran shinystar: INTAN )

Nama Lahir: Dude Harlino (Nama Dude adalah singkatan dari "Dua Desember" yaitu tanggal kelahirannya - tanggal kelahirannya)

Tarikh Lahir: 2 Desember 1980 (umur 28)
Tempat Lahir: Indonesia, Jakarta
Tahun aktif: sejak 1999 - sekarang

Biodata/Profile pelakon-pelakon (pemain) sinetron Intan
Review/Sinopsis Episode Akhir Intan:

Doktor memaklumkan bahwa mereka tidak berjaya menyelematkan mama Kasih. Doa memberitahu amanat terakhir mama Kasih kepada Dr Frans, Intan dan Rado. Mama Kasih meminta supaya diberikan kedua matanya kepada Intan. Intantidak rela menerima permintaan itu. Intan ga bisa kerana dia bakal¡ melihat¡ ketiadaan mamanya. Doktor pun tidak memaksa dan memberi masasupaya Intan berfikir semula.

Majlis pengkembumian mama Kasihdiselubungi kesedihan. Kebanyakan ahli keluarga Intan berada di situ.Termasuk Kak Gery, Kak Sinta, Kak Jemy dan Bunga (yang agak lama tidak muncul).

Bintang akhirnya sadar. Ingatannya juga sudah pulih.Bintang bertanya keberadaan mama Kasih. Rado pun memberitahu kalau omaKasih sudah meninggal.

Dr Frans menonton video yang ditinggalkan Kasih untuknya. Di video itu Kasih memberitahu kalau sakit jantungnya sudah parah.

Intanteringat saat-saat permulaan dia mengenali mama Kasih. Intan sedihkarena dia merasakan seumur hidupnya dia hanya bikin mama Kasih bersedih. Rado bertanya apakah Intan ga mau merubah keputusannya untukmenerima donor mata dari mama Kasih. Intan tetap bingung.

Intandan Rado menjemput Bintang pulang. Bintang pinta supaya dibawa ke suatutempat- kubur oma Kasihnya. Bintang mengucapkan terima kasih kepada omaKasih.

Dr Frans datang bertemu Intan dan Rado untuk menyerahkan rekaman peninggalan mama Kasih. Di rekaman itu, mama Kasihmenyatakan hasratnya memberikan kedua matanya kepada Intan. Intan berasa sangat sedih.

Intan akhirnya menjalani operasi mata. Radodan Bintang meraikan ultah Intan di rumah sakit. Kali pertama dibuka balutan matanya, Intan ga bisa melihat apa-apa. Disuruh cuba skali lagi oleh doktor. Akhirnya Intan bisa melihat semula.

Dr Fransbertemu sama keluarga Nadine dan papa Fajar untuk membincangkan pestakejutan sempena ultah Intan. Pesta itu sebenarnya sudah dirancang olehmama Kasih.

Rado membawa Intan ke tempat pesta dan memberitahukalau ianya sengaja dirancang oleh mama Kasih. Saat itu juga rekamandari mama Kasih ditayangkan. Kesedihan menyelubungi lagi.

Semuamuncul dengan nyanyian lagu Happy Birthday buat Intan. Mama Wina danpapanya Rado juga ada! Bintang pun menyampaikan lagunya kepada mamanya.Sesudah itu dipanggil Intan ke pentas menyanyi bersama. Tiba-tibamuncul sang penyanyi sebenar Letto. Intan menjerit terperanjat. Semuapun menyanyi!

Intan melihat mama Kasih, Ello (!!!), nenek Lastri dan Rangga di atas langit melambai-lambai kepadanya.

Dokter Rado, Intan dan Bintang mengucapkan TERIMA KASIH SEMUA!! (review by:saeah85)

Video klip Intan - Pembukaan Tema Baru

Sambungan sinopsis sinetron Intan Episode 182 bersiaran pada 27 Februari 2009 jam 11.00 malam

Pusi Rado Kepada Intan

Orang di Utara bilang gunung itu indah, aku diam
Orang di Selatan bilang laut itu indah, aku diam
Orang di Timur bilang bintang itu indah, aku diam
Orang di Barat bilang permata itu indah, aku diam
Orang di Utara, Selatan, Timur, Barat diam,
Aku bilang Intan yang indah.

Kisah malam ini bermula dengan:

Rado mengambil keputusan untuk meninggalkan Rosa dan ... sambungan Episode 182 pada malam ini...


Gambar Rosa terkena tiang kayu yang berat dan dia meninggal dunia

Rosa terkenangkan saat-saat di mana Rado masih sangat mencintai Intan dan ternyata percintaan Rado dan Intan sangat dalam dan tidak boleh dipisahkan. Dewa mengeluarkan cincin lamaran untuk melamar Intan tetapi tiba-tiba berlaku gempa bumi. Rosa mengalami kemalangan dan suatu tiang kayu yang besar terkena Rosa dan Rosa tidak sedarkan diri lagi. Adakah Rosa akan meninggal dunia?


Gambar Intan dan Rado akhirnya bersatu semula setelah berpisah sekian lama.

Rado menjelaskan kepada Intan bahawa dia adalah Rado dan bukan Aditya tetapi Intan rasa sukar untuk mempercayainya dan memintanya jangan bergurau. Rado membaca puisi kepada Intan dan akhirnya Intan mempercayainya.. Intan begitu terharu kerana Rado yang selama ini disangka Intan telah meninggal dunia sudah kembali ke pangkuannya. Rado menceritakan hal sebenarnya kenapa baru sekarang dia berterus terang dengan Intan bahawa dia adalah Rado. Rado menceritakan bagaimana Rosa telah menolongnya dan juga bagaimana Rosa telah menukar characternya menjadi Aditya.. Rado memeberitahu Intan bahawa kornea matanya sekarang adalah kornea mata Aditya. Intan dan Rado berpelukan..


Intan, Rado dan Dewa mengeluarkan Rosa dari hempitan tiang tersebut

Intan dan Rosa pergi ke tempat di mana Rosa mengalami kemalangan.. Rosa meninggal dunia. Dewa terjumpa Intan dan Rado di tempat kejadian dan mereka mengeluarkan Rosa dari tiang yang berat itu.

Nadine memberitahu Arman dan Romi terdapat gempa bumi di mana Intan sedang berada. Dr. Ardi yang juga melihat berita itu menuju ke tempat itu. Dr. Ardi khuatir Rado tidak terselamat dan dia begitu cemas untuk mengetahui Rado di mana. Dr. Ardi terjerit-jerit nama Rado dan dia tidak mahu Rado meninggalkannya dan Wina sekali lagi.

Rosa dikebumikan. Rado, Intan dan Dewa berada di pusara Rosa dan Rado mengucapkan terima kasih atas segala yang telah diberikan oleh Rosa kepadanya. Dewa terpaksa menerima kenyataan bahawa cinta Intan dan Rado tidak dapat dipisahkan. Dewa mendoakan kebahagiaan Rado dan Intan. Dewa begitu sedih kerana terpaksa melepaskan Intan dan dia cuma dapat membuang cincin yang ingin diberikan kepada Intan untuk lamaran untuk melupakan apa yang telah terjadi. Nadine begitu terharu dan gembira melihat Intan dan dia bertanyakan Aditya kenapa dia berada di rumahnya juga. Nadine hampir pengsan apabila Rado memberitahunya siapa dia sebenarnya.

Rado cuba menjelaskan kepada Wina dia adalah Rado sebenarnya dan dia menceritakan apa yang telah berlaku dan bagaimana ingatannya pulih.. Dia berkata Rosa telah membantunya selama ini dan suami Rosa, Aditya miripnya, Rosa menyumbangkan kornea mata kepunyaan Aditya kepadanya dan menganggap Rado adalah Aditya. Selepas penjelasan Rado akhirnya Nadine percaya dan dia memeluk Rado dengan penuh kerinduan. Wina juga merestui pernikahan Rado dan Intan.

Intan dan Rado menceritakan bagaimana cinta mereka yang tidak dapat dipisahkan walaupun Rado hilang ingatan dan characternya sebagai Aditya. Rado bertanyakan kepada Intan siapa dia lebih suka kalau dibandingkan dengan Aditya. Intan berkata kedua-duanya kerana Aditya adalah Rado juga.

Intan meletakkan jawatan sebagai ofis girl di syarikat Dewa. Intan. Intan meminta maaf atas apa yang telah berlaku dan dia berkata dia amat bersyukur kerana dapat berkenalan dengan Dewa.


Sambungan kisah sinetron Intan Episode 182 Part 1


Sambungan kisah sinetron Intan Episode 182 Part 2


Sambungan kisah sinetron Intan Episode 182 Part 3


Sambungan kisah sinetron Intan Episode 183 Part 4


Sambungan kisah sinetron Intan Episode 183 Part 4


Sambungan kisah sinetron Intan Episode 183 Part 5

Episode demi episode yang ditonton shinystar dalam sinetron Intan semakin mencemaskan dan menyayat hati. Shinystar tidak sabar lagi menunggu episode yang seterusnya dalam Episode 183 yang akan disiarkan pada hari Isnin, 1 Mac 2009 pada jam 11.00 malam. Sekian kemas kini ringkas dari sambungan sinetron Intan Episode 182 daripada shinystar untuk semua. Hingga bertemu lagi dalam kemaskini yang akan datang.

(Terima kasih dan kredit diberikan kepada Astro Prima Saluran 105, http://www.sinemart.com, RCTI, adhie21: http://sinetron.forumco.com, luv cat: http://mforum.cari.com.my, http://sinetron.forumco.com, http://www.bigonblog.blogspot.com, http://id.wikipedia.org dan semua sumber atas maklumat dan gambar sinetron Intan)

9 comments :

niza said...

hai shiny
wah,sedih kan episod mlm nie,sayang sekali dewa kena undur diri,huhh...walaupun dewa agak kasar,tapi he cute and gentle..apa pendapat shiny..

ShinyStar said...

saya rasa Dewa adalah jejaka yang baik dan siapa menjadi isterinya sungguh bertuah.. dalam sinetron Wulan juga lakonan Dewa bagus.

Anonymous said...

ya betul..dewa baik dan tulus bangat..sian dewa...

bgs lah shiny terus update lengkappp...

tp kan scene malam ni mcm laju kan? x sempat nak feeling lagik..haha

lucu juga ibu nadinee ituuu :P

-win-

phen said...

sian dewa terpaksa undur diri tapi bagus juga ya intan berbalik sama rado.dan scene ini semakin laju tidak seperti dulu.

phen said...

tidak sabar saya ingin menunggu episod yang seterusnya...semakin mendebarkan hati...

Anonymous said...

hari isnin ni rado dan intan akan menikah...horey!!

Blog Nana said...

thx yah shinystar...
sy beruntung btl sbb dpt jumpa blog ini...
sy minat btl sinetron intan...
love u radooo...
berlah bha c dewa undur diri..sy suka lg intan ama rado..
sy suka sgt puisi yg rado bikin bt intan...
shinystar,brapakah jumlah episaod sinetron intan??
episod brapakah intan n rado nikah??

ShinyStar said...

thanks semua kerana telah singgah di sini. saya kurang pasti episode berapa mereka akan bernikah. kemungkinan dalam dua episode ini dengar khabar. thanks again.

Anonymous said...

malam ini mereka bernikahhh~~
happy-sad-happy-sad

-me-

Online Visitors

Thank you for dropping by